Image default
Οικονομία

Κίνα: Έκπληξη από τις τράπεζες, διατήρησαν σταθερό το βασικό επιτόκιο στα πενταετή ενυπόθηκα δάνεια

Σταθερό διατήρησαν οι κινεζικές τράπεζες το βασικό επιτόκιο για τα πενταετή ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, μια κίνηση έκπληξη που προκάλεσε σύγχυση στις ασιατικές αγορές για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα προσεγγίζει πλέον την κρίση στον χώρο του real estate.

Το βασικό επιτόκιο του πενταετούς δανείου διατηρήθηκε σταθερό στο 4,2% τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, την ώρα που οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση κατά 15 μονάδες βάση, σε μια κίνηση που θα ερχόταν ως συνέχεια της μείωσης του επιτοκίου μακροπρόθεσμου δανεισμού από την κεντρική τράπεζα, την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, αυτό που επέλεξαν οι τράπεζες ήταν μια μείωση στο βασικού επιτοκίου δανεισμού ενός έτους, κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,45% από 3,55%. Μια μείωση μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του -.

Ενώ τα επιτόκια καθορίζονται από τις τράπεζες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει επιρροή στη μηνιαία ρύθμιση. Τα «γενικά επιτόκιο» βασίζονται σε αυτά που προσφέρουν 18 τράπεζες στους καλύτερους πελάτες τους και αναφέρονται ως «spread επί του επιτοκίου συμβολαίου ενός έτους της κεντρικής τράπεζας».

Η απόφαση των 18 τραπεζών έρχεται παρά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ της κεντρική τράπεζα και των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών με τα στελέχη του τραπεζικού τομέα, κατά την οποία ζητήθηκε από τους  δανειστές να ενισχύσουν τα δάνεια, η ζήτηση των οποίων παρουσιάζει υποχώρηση.

Η συνάντηση είχε θεωρηθεί ως ένας προπομπός για μια μείωση στα επιτόκια πενταετούς διάρκειας των τραπεζών. Η τελική απόφαση προκάλεσε απογοήτευση στις αγοράς, σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει ισχυρές προκλήσεις. Ο MSCI China Index υποχώρησε έως και 1,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου, ενώ το υπεράκτιο γουάν υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με το δολάριο. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Κίνας μειώθηκαν κατά μία μονάδα βάσης στο 2,55%, το χαμηλότερο από το 2020.

«Η απόφαση να διατηρηθεί το 5ετές αμετάβλητο είναι αινιγματική», δήλωσε ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management Ltd. «Δεν είναι σαφές πώς να ερμηνευτεί αυτή η απόφαση και η περικοπή την περασμένη εβδομάδα».

Από την πλευρά τους οι οικονομολόγοι της Capital Economics έκαναν λόγο για «απογοητευτική» κίνηση, η οποία «ενισχύει την άποψή μας ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι απίθανο να αγκαλιάσει τις σημαντικές μειώσεις που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της πιστωτικής ζήτησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ η νομισματική χαλάρωση θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν θα είναι αρκετή για να καθορίσει ένα κατώτατο όριο στην ανάπτυξη. Αντίθετα, το κλειδί θα είναι η έκταση της δημοσιονομικής στήριξης».

Τα αδύναμα στοιχεία πρόσφατα ώθησαν πολλές τράπεζες να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για το έτος κάτω από το 5%, υποδηλώνοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να χάσει έναν στόχο ανάπτυξης που είχε τεθεί νωρίτερα φέτος. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τους κινδύνους μετάδοσης μετά από μια κρίση ρευστότητας σε μια μεγάλη σκιώδη τράπεζα.

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις η μεταποιητική δραστηριότητα

fastpath

Σκρέκας: Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία

fastpath

Ολυμπία Οδός: Στο 25% η πρόοδος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις

admin

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία μας πάει καλά κι αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς»

fastpath

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

admin

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

fastpath

ONEX: Χτίζει στρατηγικές συνεργασίες σε Ν. Κορέα και Νορβηγία

fastpath

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

fastpath

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους σε λάδι και ψωμί

fastpath

Στο 6,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

fastpath