Image default
Πολιτική

Κρίσιμη η «μάχη» του Δήμου της Αθήνας για όλα τα κόμματα – Οι στοχεύσεις των υποψηφίων

Κρίσιμη η «μάχη» του Δήμου της Αθήνας για όλα τα κόμματα – Οι στοχεύσεις των υποψηφίων

Κάλπη

Your browser does not support the audio element.

Στα κόμματα έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και σημειώνουν τι πέτυχαν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια, αλλά και το «σκορ» στους μεγάλους δήμους τον περασμένο Ιούνιο

Του Αντώνη Αντζολέτου

Πενήντα ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν πολύ χρόνο για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Και αυτό αφορά κυρίως την αντιπολίτευση, καθώς η Νέα Δημοκρατία με τον «αέρα» του 40,56% της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας μπορεί να ευελπιστεί σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Στα κόμματα έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και σημειώνουν τι πέτυχαν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια, αλλά και το «σκορ» στους μεγάλους δήμους τον περασμένο Ιούνιο. Η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί για άλλη μια φορά στην πρωτεύουσα με δεδομένο πως μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου το «παιχνίδι σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους παίζεται αλλιώς». Αν στον πρώτο γύρο κάποιος υποψήφιος πάρει 43%+1 ψήφο θα εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Ο Κώστας Μπακογιάννης ευελπιστεί σε ένα πολύ ισχυρό ποσοστό στις 8 Οκτωβρίου, καθώς τον Μάιο του 2019 είχε καταγράψει 42,65%. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νάσο Ηλιόπουλο είχε περάσει στον επόμενο γύρο με 16,98%, τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος με 13,19%, τέταρτος ο καταδικασθείς Ηλία Κασιδιάρης (10,54%) και πέμπτος ο Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ με 7,46%.

Τα δεδομένα για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας έχoυν ως εξής: Η «Αθήνα ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ήδη το ψηφοδέλτιο της παράταξης που είναι ανανεωμένο κατά 70%. 129 γειτονιές έχει η πρωτεύουσα και ο νυν δήμαρχος μιλά συνεχώς για τη δουλειά που έχει γίνει σε κάθε μια από αυτές. Στόχος του για τη νέα πενταετία είναι μια πόλη με εργαλεία τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, την ενίσχυση εξειδικευμένων συνεργείων, την προώθηση της κουλτούρας της ανακύκλωσης. Η Αθήνα να γίνει μια πράσινη πόλη με περιποιημένους και επισκέψιμους τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου και τη δημιουργία νέων. Αν και οι δημοτικές κάλπες έχουν σαφώς πιο προσωπικά χαρακτηριστικά η επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου είναι ένας «οδηγός» για το τι μπορεί να περιμένει το κόμμα. Κατέγραψε 43,27% στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας αφήνοντας μια υπόσχεση πως μπορεί να «τελειώσει» την εκλογική μάχη από την πρώτη Κυριακή.

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη. Το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ανέλαβε την ευθύνη να εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην Αθήνα «ξυπνώντας», όμως «εσωκομματικά πάθη» που οδήγησαν την Κουμουνδούρου σε αχρείαστες διαμάχες με φόντο την εκλογή του νέου προέδρου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πλέον σε μια μεταβατική περίοδο έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα και να βρεθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών συσπειρώνοντας ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Υπήρξε, άλλωστε και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υπέρμαχος της διεύρυνσης προς το χώρο του κέντρου. Ήδη έχει αρχίσει την κριτική του στη δημοτική αρχή της Αθήνας δίνοντας έμφαση στον Μεγάλο Περίπατο και στην οδό Πανεπιστημίου. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης το 2014 βρέθηκε πολύ κοντά στο να διεκδικήσει τη δημαρχία και ο Νάσος Ηλιόπουλος κατάφερε το 2019 να αναμετρηθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη τη δεύτερη Κυριακή. Κατέγραψε ποσοστό 34,75% (65,25% ο Κώστας Μπακογιάννης). Τον Ιούνιο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας πήρε το 19,97% των ψήφων ξεπερνώντας τον πανελλαδικό μέσο όρο του κόμματος. Ο Κώστας Ζαχαριάδης θεωρεί πως η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα πεδίο της πολιτικής που προσφέρεται για συγκλίσεις και συνεργασίες. Στην Κουμουνδούρου είναι αισιόδοξοι για την υποψηφιότητά του.

Προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη είναι για τον δήμο της Αθήνας είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ Χάρης Δούκας. Το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εθνικές εκλογές που προηγήθηκαν έδειξε πως είναι εξαιρετικά αδύναμο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Α’ Αθήνας τερμάτισε τέταρτο με ποσοστό 6,86% πίσω από το ΚΚΕ. Ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να κινηθεί αυτόνομα, για αυτό απέρριψε τα σενάρια που ήθελαν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Επιθυμεί με ένα καλό διψήφιο ποσοστό να ανεβάσει τα νούμερά του και να δείξει τη δυναμική που έχει το κόμμα του ενόψει των ευρωεκλογών που έρχονται. Στο ΕΜΠ ασχολείται με την ενέργεια, το περιβάλλον, το κλίμα στις μεγάλες πόλεις και είναι μια επιλογή με έντονα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Το βλέμμα όλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται δεν θα είναι στραμμένα μόνο στον νικητή του δήμου της Αθήνας, αλλά και στην υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη. Ήδη δυνάμεις της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν φέρνει νομοθετική πρωτοβουλία, όπως έγινε και στις εθνικές κάλπες, που να του απαγορεύει τη συμμετοχή. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Είναι δεδομένο πως με βάση τον νόμο 3852 του 2010, ακόμη και αν εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, θα εκπέσει του αξιώματός του και συνεπώς από το Μαξίμου θεωρούν ότι δεν είναι αναγκαία μια νέα νομοθετική ρύθμιση. Άπαντες, ωστόσο ανησυχούν για το ποσοστό που θα καταγράψει ο έγκλειστος στις φυλακές Ηλίας Κασιδιάρης στις επερχόμενες εκλογές. Τι θα σημαίνει δηλαδή για τις δυνάμεις της ακροδεξιάς αν πετύχει υψηλότερο ποσοστό από το 2019. Ήδη η «ανταρσία» στους Σπαρτιάτες υπέρ του καταδικασθέντα πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής δείχνει μια ανησυχητική κινητικότητα στην «ακροδεξιά πολυκατοικία». Από την αντιπολίτευση μιλούν για την ανάγκη μιας  αποφασιστικής απάντησης στην ακροδεξιά και τον φασισμό στην κάλπη των δημοτικών εκλογών.

Από το ΚΚΕ ευελπιστούν πως μετά την άνοδο των ποσοστών του κόμματος στις εθνικές εκλογές μπορούν να πετύχουν ένα πολύ καλύτερο ποσοστό στην Αθήνα και για αυτόν τον λόγο στηρίζουν και πάλι την υποψηφιότητα του Νίκου Σοφιανού. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να μπει στο τραπέζι το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός debate μεταξύ των βασικών υποψηφίων για το δήμο της Αθήνας.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Χάρης Δούκας: «Μεγάλα τα προβλήματα υποδομών στα σχολεία της Αθήνας»

admin

Δημοσκόπηση MRB: Χαμηλή δημοφιλία Κασσελάκη και «διαρροές» από ΣΥΡΙΖΑ – Στο 85% η συσπείρωση της ΝΔ

admin

Μητσοτάκης από Κόρινθο: «Είμαστε εδώ για να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρότερη»

admin

Αποστολάκης: Δεν προλαβαίνουμε συνέδριο τον Νοέμβριο

admin

Βίντεο Κασσελάκη από τον Παλαμά της Καρδίτσας: «Κανένας δεν ήρθε εδώ»

admin

Μητσοτάκης από Κόρινθο: Άξιος άνθρωπος ο Δημήτρης Πτωχός – Έχει όραμα και σχέδιο

admin

Στον Παλαμά Καρδίτσας ο Κασσελάκης: «Θα σπρώξουμε τα θέματα στη Βουλή, κρατηθείτε όσο πιο αισιόδοξοι γίνεται»

admin

Κουτσούμπας: Στις 8 του Οκτώβρη ο λαός μας μπορεί να δώσει ένα γερό χαστούκι στην κυβερνητική πολιτική

admin

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία

admin

ΠΑΣΟΚ: Δεκατρία χρόνια «Διαύγεια» – Προτάσεις για περισσότερη διαφάνεια

admin

Τσιόδρας: «Ο Κασσελάκης πήγε με τις μπότες στη Θεσσαλία για να εντυπωσιάσει»

admin

Αποστολάκης: Δεν προλαβαίνουμε συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο

admin