Image default
Οικονομία

Bundesbank: Φόβοι πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει «κολλημένος» πάνω από το 2%

Δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στην γερμανική οικονομία διατυπώνει η Bundesbank στην τελευταία μηνιαία οικονομική της έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στην γερμανική οικονομία διατυπώνει η Bundesbank στην τελευταία μηνιαία οικονομική της έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει πως αν και ο υποκείμενος δείχνει να έχει κορυφωθεί, ωστόσο οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται πολύ αργά και ταυτόχρονα ελοχεύει ο κίνδυνος πως ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή θα «κολλήσει» πάνω από το 2%, καθώς «οι συνεχείς υψηλές μισθολογικές πιέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη τη συγκράτηση του πληθωρισμού».

«Δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού θα διατηρηθούν ωστόσο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω από τα επίπεδα που στοχεύουν οι κεντρικές τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Bundesbank, παρά το γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό με διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες αποτυπώνονται στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Υπάρχουν πολλές ανησυχίες πως το τελικό στάδιο της μείωσης του ρυθμού αύξησης των τιμών, από 3% σε 2%, μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το αναμενόμενο», αναφέρεται ακόμα στην έκθεση της Bundesbank.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από τα αρνητικά επίπεδα στο 3,75% μέσα σε ένα χρόνο – ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί- ωστόσο η αυστηρή νομισματική πολιτική πλησιάζει στο τέλος της και οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής συζητούν εάν χρειάζεται μια τελευταία αύξηση επιτοκίων.

Ένα ενδεχόμενο πρόβλημα είναι πως, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και της σφιχτής αγοράς εργασίας, ο στόχος του 2% της ΕΚΤ δεν θα κατευθύνει τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις όπως στο παρελθόν, σημειώνει η Bundesbank.

Μία έρευνα ειδικών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στη Γερμανία, έβγαλε το συμπέρασμα πως ο στόχος του πληθωρισμού 2% της ΕΚΤ, δεν έπαιξε πλέον κανένα ρόλο στις μισθολογικές συμφωνίες στο τέλος της φετινής χρονιάς και ο στόχος έχει ήδη χάσει την σημασία του.

«Εάν οι προσδοκίες των συνδικάτων για τον πληθωρισμό παραμείνουν πάνω από τον στόχο του 2% για μεγάλο διάστημα, αυτό θα είναι ανησυχητικό από άποψη νομισματικής πολιτικής», σύμφωνα με την Bundesbank. «Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο πως ο υψηλός πληθωρισμός να εδραιωθεί περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

Ένα άλλο ζήτημα είναι πως η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων φαίνεται να έχει σταματήσει, ενώ μάλιστα ορισμένες τιμές έχουν αρχίσει να αυξάνονται, κάτι που υποδεικνύει πως ο αντιπληθωρισμός μπορεί να μην υποχωρήσει περαιτέρω από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειες.

Όσον αφορά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, η Bundesbank δήλωσε ότι η οικονομική παραγωγή θα παραμείνει σταθερή το τρίτο τρίμηνο, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει, ακόμη κι αν η βιομηχανική παραγωγή κρίνεται πιθανό πως θα παραμείνει αδύναμη.

Σχετικα αρθρα

Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές – Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός

admin

Μήνυμα επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης απηύθυνε ο Θ. Σκυλακάκης από το βήμα συνεδρίου

admin

Αυξημένες κατά 13% οι οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο

fastpath

Ισπανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα

fastpath

Σασόν: «Υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα τη στηρίξουμε να γίνει οικονομική δύναμη στην περιοχή»

fastpath

ΟΠΕΚΑ: Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 1,3 εκατ. δικαιούχους

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας το α’ 6μηνο

admin

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Market Pass 2: Η ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

admin

Allianz: Αυξήθηκαν τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κατά +1,9% το 2022

fastpath

Υπ. Μεταφορών για Μετρό Θεσσαλονίκης: Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης εντός του 2024 θα τηρηθεί απαρέγκλιτα

fastpath