Image default
Οικονομία

Κομισιόν: Επιπλέον βοήθεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από το «πακέτο» των 18 δισ.

Με τη σημερινή πληρωμή, η Ουκρανία έχει λάβει φέτος 12 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δέσμης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+.

Η Επιτροπή κατέβαλε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δέσμης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ για την Ουκρανία αξίας έως 18 δισ. ευρώ. Με το μέσο αυτό, η ΕΕ στόχο έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της με σταθερή, προβλέψιμη και σημαντική χρηματοδοτική στήριξη το 2023. Με τη σημερινή πληρωμή, η Ουκρανία έχει λάβει φέτος 12 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δέσμης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+.

Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει σε λειτουργία βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για εκτοπισμένα άτομα. Θα βοηθήσει επίσης την Ουκρανία να διασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει τις υποδομές ζωτικής σημασίας που καταστράφηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, όπως οι ενεργειακές υποδομές, τα συστήματα ύδρευσης, τα δίκτυα μεταφορών, οι δρόμοι και οι γέφυρες.

Η σημερινή καταβολή πραγματοποιείται αφού η Επιτροπή διαπίστωσε στις 25 Ιουλίου ότι η Ουκρανία συνέχισε να σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων πολιτικής και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των κονδυλίων. Η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του κράτους δικαίου, στη βελτίωση του συστήματος φυσικού αερίου, στην ενθάρρυνση της ενεργειακής απόδοσης και στην προώθηση ενός καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος.

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Κινητοποιούμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Σήμερα, καταβάλαμε επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στη χώρα, καθώς αντιμετωπίζει τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και εργάζεται για την αποκατάσταση των υποδομών της. Η στήριξή μας θα συνεχιστεί και μετά το 2023. Με την προτεινόμενη στήριξη ύψους έως και 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027, θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας.»

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η στήριξη προς την Ουκρανία και τους Ουκρανούς πολίτες ανέρχεται σε 76 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει χρηματοδοτική, ανθρωπιστική, επείγουσα δημοσιονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται στα κράτη μέλη, βοηθώντας τα να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών πολιτών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο.

Στις 20 Ιουνίου, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού που θα παρέχει συνεκτική, προβλέψιμη και ευέλικτη στήριξη στην Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027, συνολικού ύψους έως 50 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις η μεταποιητική δραστηριότητα

fastpath

Σκρέκας: Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία

fastpath

Ολυμπία Οδός: Στο 25% η πρόοδος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις

admin

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία μας πάει καλά κι αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς»

fastpath

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

admin

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

fastpath

ONEX: Χτίζει στρατηγικές συνεργασίες σε Ν. Κορέα και Νορβηγία

fastpath

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

fastpath

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους σε λάδι και ψωμί

fastpath

Στο 6,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

fastpath