Image default
Τοις Μετρητοίς

Η Χαφιζέ το παλεύει αλλά…

Η Χαφιζέ το παλεύει αλλά…

Με νύχια και με δόντια παλεύει η νέα οικονομική ηγεσία της Τουρκίας να σώσει το εθνικό νόμισμα (TRY) από τη συνεχόμενη κατρακύλα.

Έτσι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε μία  αύξηση σοκ  φτάνοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 25% προκαλώντας έτσι ένα ανοδικό σκίρτημα κατά +7,4% στη τουρκική λίρα σε σχέση με το δολάριο μιας που την επόμενη μέρα έχασε ένα -4.5%.

Θα μου πείτε σταγόνα στον ωκεανό αλλά τουλάχιστον η νέα πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, το “τρομερό κορίτσι από την Τουρκία” όπως την αποκαλούν, φαίνεται να το παλεύει ακολουθώντας  τον ορθόδοξο δρόμο στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας. Άλλωστε η μακρά της θητεία σε τράπεζες της Wall Street δεν αφήνουν χώρο για λοξοδρομήσεις.

Παρά όμως τη σημαντική αύξηση του επιτοκίου στο 25%  η καταθετική τσέπη του γείτονα είναι «τρύπια» μιας που η διαφορά σε σχέση με το πληθωρισμό που βρίσκεται στο 47,8%  παραμένει αρνητική κατά ένα -22,8%.

Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι από τη παγκόσμια καταθετική τάξη πραγμάτων η χώρα εκείνη που δίνει ένα ισχυρό καθαρό περιθώριο κέρδους ανάμεσα στο πληθωρισμό και τα επιτόκια είναι η Βραζιλία η οποία μάλιστα στις 23 Αυγούστου προχώρησε σε μείωση επιτοκίων κατεβαίνοντας στο 13,25%. Ο πληθωρισμός λοιπόν εκεί βρίσκεται στο 4% άρα η καθαρή διαφορά εντοπίζεται στο +9,3%.

Απανταχού ραντιέρηδες βουρ για τη Βραζιλία.

Δεύτερη χώρα είναι η Ρωσία με ένα καθαρό επιτόκιο +7,7% μιας που έχει πληθωρισμό στο 4,3% και βασικό επιτόκιο στο 14%.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

August 27, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Με discount η ΕΤΕ…

admin

Nick is back…

admin

Το φως της επενδυτικής βαθμίδας και οι στυλοβάτες

admin

Γεια σου Billara

admin

Καζάνι που βράζει

admin

Επικίνδυνο ανοδικό κοκτέιλ στο πετρέλαιο

admin

Cenergy Holdings: Με απίστευτους ρυθμούς η κατοχύρωση νέων έργων

admin

Epsilon Net και Εθνική τράπεζα

admin

PREMIA Properties: Αδιανόητη υστέρηση -42,4% σε σχέση με την πραγματική της αξία

admin

Η χαρά του trader

admin

Αναμένοντας την εξαπόλυση του «κακού»

admin

ElvalHalcor: Σε μακροχρόνια ανοδική τάση και προοπτική

admin