Image default
Οικονομία

Ξεμένει ο πλανήτης από λίθιο;

Το μέταλλο αυτό να είναι αναπόσπαστο στοιχείο στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο κόσμος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με έλλειψη λιθίου, ακόμα και το 2025, προβλέπουν αναλυτές, καθώς η ζήτηση για το μέταλλο όλο και αυξάνεται, αφού αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με την BMI, το ερευνητικό τμήμα της Fitch Solutions, η έλλειψη προκύπτει από τη ζήτηση λιθίου της Κίνας που υπερβαίνει την προσφορά της.

«Αναμένουμε κατά μέσο όρο ετήσια αύξηση 20,4% για τη ζήτηση λιθίου της Κίνας για ηλεκτρικά οχήματα μόνο την περίοδο 2023-2032», αναφέρει η BMI σε έκθεσή της. Αντίθετα, η προσφορά λιθίου της Κίνας θα αυξηθεί μόλις κατά 6% την ίδια περίοδο, ανέφερε η BMI, προσθέτοντας ότι το ποσοστό δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε το ένα τρίτο της προβλεπόμενης ζήτησης.

Η Κίνα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό λιθίου στον κόσμο.

Το 2021 παρήχθησαν παγκοσμίως 540.000 μετρικοί τόνοι λιθίου και έως το 2030 εκτιμάται πως η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τους 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις της S&P Global Commodity Insights, οι πωλήσεις EV πρόκειται να φτάσουν τα 13,8 εκατ. το 2023, ωστόσο θα εκτοξευθούν σε πάνω από 30 εκατ. έως το 2030.

Πιστεύουμε πως η έλλειψη θα έρθει σίγουρα. Φυσικά η προσφορά θα αυξηθεί, αλλά η ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό, ανέφερε στο CNBC η Corinne Blanchard, επικεφαλής του τμήματος καθαρής τεχνολογίας της Deutsche Bank. Μέχρι το τέλος του 2025, η Blanchard βλέπει ένα «μέτριο έλλειμμα» περίπου 40.000 έως 60.000 τόνων ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου, ωστόσο προβλέπει πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα της τάξης των 768.000 τόνων μέχρι το τέλος του 2030.

Έλλειμμα το 2030;

Κάποιοι άλλοι αναλυτές, ενώ συμφωνούν ότι θα υπάρξει έλλειμμα, το τοποθετούν λίγο αργότερα προς τα τέλη της δεκαετίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Rystad Energy, μια λύση αλλά προσωρινή θα ήταν η δημιουργία περισσότερων ορυχείων λιθίου. Ωστόσο, ενώ εκατοντάδες έργα βρίσκονται υπό διερεύνηση, η πολυπλοκότητα στη γεωλογία και η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης εξακολουθούν να δημιουργούν προκλήσεις.

Προς το παρόν υπάρχουν μόλις 101 ορυχεία λιθίου στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η αντιπρόεδρος της Rystad Energy, Susan Zou, εκτιμά ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να μαστίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού το 2028.

«Τα επόμενα δύο χρόνια, αν και η προσφορά λιθίου μπορεί να παραμείνει επαρκής σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανισορροπία εφοδιασμού παραμένει αναπόφευκτη», πρόσθεσε η Ζου. «Η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη λιθίου πλησιάζοντας στο τέλος αυτής της δεκαετίας, όταν η αύξηση της προσφοράς δεν θα συμβαδίζει με αυτή της ζήτησης», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι οι τιμές του λιθίου μπορεί να εκτιναχθούν και πάλι στα ιστορικά υψηλά του 2022, γεγονός που με τη σειρά του θα αυξήσει το κόστος παραγωγής μπαταριών. Οι τιμές έφτασαν στο υψηλό – ρεκόρ των σχεδόν 600.000 γουάν ανά τόνο τον Νοέμβριο του 2022, ξεπερνώντας πάνω από 12 φορές τις τιμές Ιανουαρίου 2021.

Σχετικα αρθρα

Γκρίζα ζώνη τα cryptos για την εφορία – Προετοιμάζεται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου

admin

Προς κυβερνητικό shutdown οι ΗΠΑ – «Αδειάζει η κλεψύδρα» την Κυριακή

admin

Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ παρουσία Χατζηδάκη – Τι ειπώθηκε

admin

«Παράθυρο» Γουίλιαμς (Fed) για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Γέλεν: Επικίνδυνο και περιττό ένα κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ

admin

Κάλεσμα Στουρνάρα για «απορρόφηση» και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

fastpath

Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις

fastpath

Παπαθανάσης από Κοζάνη: Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί

admin

Φινκ της BlackRock: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 5%

admin

Σκρέκας: Δεκαπλασιάστηκε η ισχύς των ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο στην Ελλάδα

fastpath

Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

fastpath

Σκάλκος (Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ): Ευέλικτη, καινοτόμα και οικονομικά επαρκής η Πολιτική Συνοχής

admin