Image default
Ευρώπη

Συστράτευση Πολωνών Φιλελεύθερων με ακροδεξιό π. αναπληρωτή πρωθυπουργό

Παρά την υπόσχεση του ηγέτης του φιλελεύθερου Συνασπισμού Πολιτών Donald Tusk πριν ενα χρόνο, του μεγαλύτερου κόμματος της πολωνικής αντιπολίτευσης, ότι στο κόμμα τους δε θα βρει κανείς πολέμιους των αμβλώσεων, ο πρώην αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Roman Giertych είναι πλέον ένας από αυτούς.

Ο Giertych διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός του πλέον ακροδεξιού κόμματος Πολωνική Ένωση Οικογενειών μεταξύ 2006 και 2007. Εκείνη την εποχή, η πολιτική του οργάνωση σχημάτισε μια επισφαλή συμμαχία συνασπισμού με το ακροδεξιό Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και το σοσιαλοεθνικιστικό κόμμα «Αυτοάμυνα», η οποία κατέληξε σε πρόωρες εκλογές.

Από αυτή την ασυνήθιστη αντιπαράθεση, μόνο το PiS και ο ίδιος ο Giertych έχουν επιβιώσει στην πολωνική πολιτική μέχρι σήμερα: το μεν PiS ως το κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα για οκτώ χρόνια, ο δε Giertych ως πολιτικός αρθρογράφος και σχολιαστής.

Τα τελευταία χρόνια, ο Giertych έχει γίνει επικριτής του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι απόψεις του δεν έχουν αλλάξει πολύ.

Και οι απόψεις του Giertych τότε ήταν έντονα ριζοσπαστικές. Ο πολιτικός περιγράφεται ως ο «νονός» της σύγχρονης πολωνικής ριζοσπαστικής δεξιάς. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση, συνεργάστηκε με τον νεαρό Krzysztof Bosak, ο οποίος σήμερα είναι ένας από τους ηγέτες του μεγαλύτερου ριζοσπαστικού-δεξιού κόμματος της Πολωνίας, της «Συνομοσπονδίας». Δεν κρύβει επίσης ότι εξακολουθεί να θεωρεί την άμβλωση ηθικά λάθος.

Το 1989, ο Giertych επανενεργοποίησε την Πανπολωνική Νεολαία (Młodzież Wszechpolska), μια οργάνωση που παρέπεμπε στη ριζοσπαστική δεξιά και αντισημιτική οργάνωση νεολαίας του μεσοπολέμου. Η οργάνωση υπάρχει μέχρι σήμερα και προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, καθώς οι ακτιβιστές της καταφέρονται συχνά κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων, των προσφύγων ή τους αριστερών ακτιβιστών τόσο με τα λόγια τους όσο και με τις πράξεις τους. Το 2021 μάλιστα, πέντε ακτιβιστές της οργάνωσης καταδικάστηκαν για τον ξυλοδαρμό ενός φιλελεύθερου ακτιβιστή.

Η αποδοχή του Giertych στις λίστες του Συνασπισμού Πολιτών, που προετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία στις 15 Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει οργή και αποστοφή σε πολλούς Πολωνούς.

Η οργή αυτή είναι ολοφάνερη από τους πολιτικούς της Αριστεράς – του σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού στο πολωνικό κοινοβούλιο, οι οποίοι, αν και βλέπουν το κόμμα τους σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τον Συνασπισμό Πολιτών, δεν παραλείπουν να σχολιάσουν αρνητικά την απόφαση των Φιλελευθέρων.

«Θα πάμε στις εκλογές για να απομακρύνουμε το PiS από την εξουσία και να θέσουμε τους εκπροσώπους του προ των ευθυνών τους. Δεν είναι δυνατόν να το κάνουμε αυτό μαζί με ανθρώπους που κυβέρνησαν με το PiS» δήλωσε η βουλευτής του κόμματος της Νέας Αριστεράς Agnieszka Dziemianowicz-Bąk στη EURACTIV Πολωνίας.

«Όταν πηγαίνουμε στις εκλογές και λέμε ότι θέλουμε να απομακρύνουμε τον Przemyslaw Czarnek (τον αμφιλεγόμενο δεξιό υπουργό Παιδείας – σ.σ.) από το αξίωμα, θέλουμε να τον απομακρύνουμε και όχι να φέρουμε στο Κοινοβούλιο το πρωτότυπό του και ανθρώπους που έχουν εισαγάγει πολύ παρόμοιες πολιτικές και δεξιές αφηγήσεις στην πολωνική εκπαίδευση», είπε.

«Πηγαίνουμε επίσης στις εκλογές θέλοντας να αποτρέψουμε την κυριαρχία της ακροδεξιάς και όχι να εισάγουμε στη Βουλή τον άνθρωπο που ανέστησε την Πανπολωνική Νεολαία και είναι ο νονός της Συνομοσπονδίας. Όταν λέμε ότι θέλουμε νόμιμες αμβλώσεις μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, δεν είναι για να προσκαλέσουμε τους αντιπάλους των δικαιωμάτων των γυναικών στο κοινοβούλιο», σημείωσε η Dziemianowicz-Bąk.

«Οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης θα έχουν μια επιλογή στις 15 Οκτωβρίου και θα αποφασίσουν ποιες λίστες θέλουν να ψηφίσουν», πρόσθεσε η βουλευτής.

Σχετικα αρθρα

Επικεφαλής JPMorgan: Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος σήμερα στον κόσμο δεν είναι ούτε ο πληθωρισμός ούτε ο η ύφεση

admin

Νέα γαλλική στρατηγική για το κλίμα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

admin

Ολλανδία: Στο μικροσκόπιο οι τιμές βασικών προϊόντων

admin

IEA: Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί… ακόμα- Δυνατή η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050

admin

Σιγκαπούρη: Όταν η μοίρα αποφασίζει για τις προσλήψεις

admin

ΕΕ: Σημαντική στήριξη στους οινοπαραγωγούς χωρίς σαφή αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα

admin

Γερρμανία: Η στεγαστική κρίση στην καγκελαρία

admin

Πώς το «Shrinkflation» επηρεάζει το πορτοφόλι σας

admin

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για «όσο χρειαστεί»

admin

Ηλεκτροκίνηση: Η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εισβολή των κινεζικών εταιρειών

admin

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin