Image default
Ευρώπη

Το «παζλ» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων: Τι θέλει ο Μακρόν

Eίναι δύο από τις πιο γνωστές πολιτικούς στην Ευρώπη, αλλά η επικεφαλής της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ και η Νάντια Καλβίνιο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, δίνουν «μάχη» καθώς διεκδικούν τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το Politico, το πολιτικό παζάρι έχει αρχίσει, με τους υπουργούς Οικονομικών να πρόκειται να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, όταν θα συναντηθούν στην ισπανική πόλη της Γαλικίας, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Όταν η Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι η δανέζικη κυβέρνηση την πρότεινε ως υποψήφια για την ηγεσία της ολοένα και πιο σημαντικής ΕΤΕπ, φαινόταν ότι είχε τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει τη θέση. Όμως ο αγώνας έγινε πολύ πιο δύσκολος μόλις η Καλβίνιο έθεσε υποψηφιότητα.

Η Καλβίνιο πρώην γενική διευθύντρια της ΓΔ Προϋπολογισμού στην Επιτροπή, βρίσκεται τώρα σε καλύτερη θέση για να κερδίσει, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό μια απόφαση για τους υπουργούς Οικονομικών. Αν είσαι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών έχεις το πλεονέκτημα», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.

Καλβίνο εναντίον Βέσταγκερ για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Οι πιθανοί υποψήφιοι πρέπει να αξιολογηθούν ως κατάλληλοι από τη συμβουλευτική ομάδα της ΕΤΕπ πριν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν για τον υποψήφιό τους σε μια άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 15-16 Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι υποψήφιοι στο μείγμα που πρέπει επίσης να εξεταστούν.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι σε ποια ποντάρει ο Μακρόν; Οι πιθανότητες της Βεστάγκερ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Γάλλο πρόεδρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει τα δικά του συμφέροντα στη μάχη: θέλει η ΕΤΕπ να συμβάλει στη χρηματοδότηση γαλλικών πυρηνικών και αμυντικών έργων. Πρόσφατα συγκρούστηκε με τη Βεστάγκερ σχετικά με τον διορισμό της Αμερικανίδας οικονομολόγου Φιόνα Σκοτ Μόρτον ως επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, και δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια θέλει να υποστηρίξει ως μελλοντικό πρόεδρο της ΕΤΕπ.

Σχετικα αρθρα

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ Credit Suisse – UBS για παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία

admin

Amazon: Μαζική αγωγή από 17 πολιτείες των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού για μονοπωλιακές πρατικές

admin

Ξεκινάνε συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γερμανίας – Πολωνίας, Τσεχίας, παρά τις αντιδράσεις

admin

Καναδικό φιάσκο: Η Πολωνία εξετάζει αίτημα έκδοσης του Ουκρανού ναζί

admin

Νέοι Πορτογάλοι φέρνουν την κλιματική κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

admin

Σκανδαλώδης εμπλοκή Muscat στη συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν

admin

Κατεβάζει τα όπλα η Βουλγαρία για τον αποκλεισμό από την Σένγκεν

admin

Οργή στην Ολλανδία για τη λευκή περιβαλλοντική επιταγή στο αεροδρόμιο Schiphol

admin

Με αντάλλαγμα αμερικανικά F-16, το ναι της Τουρκίας στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αυξήσει τη δανειοδοτική της ικανότητα έως 125 δισ. δολάρια

admin

Μαζικές επενδύσεις στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει η ΕΕ

admin

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες οικονομίες θα επωφεληθούν από την επέλασή της

admin