Image default
Ευρώπη

3M: Θα πληρώσει 6 δισ. για τις καταγγελίες ότι ωτοασπίδες της προκάλεσαν απώλεια ακοής σε χιλιάδες στρατιώτες – Αλλά η μετοχή της κάνει ράλι 

Σε διακανονισμό κατέληξε η 3M, που είχε έρθει αντιμέτωπη με 300.000 αγωγές. Βάσει αυτού θα πληρώσει το ποσό των 6 δισ. δολαρίων, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση των καταγγελιών για ελαττωματικές ωτοασπίδες μάχης, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε στρατιώτες έως και απώλεια ακοής.

Σε ανακοίνωσής της η 3M είπε ότι η συμφωνία «δεν αποτελεί αποδοχή ευθύνης» και ότι η πληρωμή θα γίνει σε αρκετά χρόνια και θα περιλαμβάνει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετοχές.

«Τα επίμαχα προϊόντα σε αυτή τη δίκη είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Η 3M είναι έτοιμη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό της στη δίκη εάν δεν εκπληρωθούν ορισμένοι συμφωνημένοι όροι του διακανονισμού», ανέφερε η εταιρεία.

Οι ωτοασπίδες χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό σε εκπαίδευση και μάχη από το 2003 έως το 2015. Βετεράνοι κατηγόρησαν την 3M ότι πούλησε ελαττωματικές ωτοασπίδες που προκαλούσαν απώλεια ακοής και εμβοές, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal του 2021.

Οι ωτοασπίδες κατασκευάστηκαν από την Aearo Technologies, μια εταιρεία που αγόρασε η 3M το 2008. Η Aearo προσπάθησε να κηρύξει πτώχευση πέρυσι ως τρόπο να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε από έναν δικαστή αυτό το καλοκαίρι που έκρινε ότι «το να επιτρέπεται σε έναν κατά τα άλλα οικονομικά υγιή οφειλέτη χωρίς επικείμενα ζητήματα φερεγγυότητας να παραμείνει σε πτώχευση… υπερβαίνει τα όρια της περιορισμένης δικαιοδοσίας του δικαστηρίου».

Γιατί απογειώθηκε η μετοχή

Η 3M σημείωσε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε επιβάρυνση περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προ φόρων για το τρίτο τρίμηνο του 2023. Και οι επενδυτές υποδέχθηκαν την είδηση… με ενθουσιασμό.
Η μετοχή της έκανε άλμα μεγαλύτερο του 5%. Τα πάντα στο χρηματιστήριο είναι θέμα κλίματος και προσδοκιών. Η αίσθηση που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα είναι πως η 3M θα κληθεί να πληρώσει πολύ μεγαλύτερο ποσό, ίσως και άνω των 10 δισ. δολαρίων, προκειμένου να κλείσει την υπόθεση. Έτσι ο διακανονισμός των 6 δισ. φάνηκε στους μετόχους «γλυκός».

Ο διακανονισμός για τις PFAS

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη σημαντική διευθέτηση αγωγών της 3M αυτό το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο η εταιρεία είπε ότι θα πληρώσει έως και 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ορίζοντα 13 ετών για να χρηματοδοτήσει δημόσιους προμηθευτές νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν εντοπίσει τοξικά χημικά στα αποθέματα νερού τους.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4 700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Ο διακανονισμός έρχεται αφότου η 3M αντιμετώπισε χιλιάδες αγωγές που ισχυρίζονται ότι γνώριζε πως οι PFAS προκαλούσαν καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και ότι τα χημικά αυτά μόλυναν τα συστήματα πόσιμου νερού των ΗΠΑ.

Πέρυσι, η 3M είπε ότι θα σταματήσει να παράγει τα αμφιλεγόμενα χημικά μέχρι το τέλος του 2025.

Σχετικα αρθρα

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ Credit Suisse – UBS για παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία

admin

Amazon: Μαζική αγωγή από 17 πολιτείες των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού για μονοπωλιακές πρατικές

admin

Ξεκινάνε συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γερμανίας – Πολωνίας, Τσεχίας, παρά τις αντιδράσεις

admin

Καναδικό φιάσκο: Η Πολωνία εξετάζει αίτημα έκδοσης του Ουκρανού ναζί

admin

Νέοι Πορτογάλοι φέρνουν την κλιματική κρίση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

admin

Σκανδαλώδης εμπλοκή Muscat στη συμφωνία φυσικού αερίου με το Αζερμπαϊτζάν

admin

Κατεβάζει τα όπλα η Βουλγαρία για τον αποκλεισμό από την Σένγκεν

admin

Οργή στην Ολλανδία για τη λευκή περιβαλλοντική επιταγή στο αεροδρόμιο Schiphol

admin

Με αντάλλαγμα αμερικανικά F-16, το ναι της Τουρκίας στη Σουηδία για το ΝΑΤΟ

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα αυξήσει τη δανειοδοτική της ικανότητα έως 125 δισ. δολάρια

admin

Μαζικές επενδύσεις στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει η ΕΕ

admin

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες οικονομίες θα επωφεληθούν από την επέλασή της

admin