Image default
Οικονομία

Βρετανία: «Πατώνουν» οι πωλήσεις κατοικιών – Πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

Τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πιέσεις κόστους που προκαλούνται από τον ακριβό δανεισμό και τον πληθωρισμό που υποχωρεί σιγά σιγά από τα υψηλά μιας ολόκληρης γενιάς.

«Βουλιάζουν» οι πωλήσεις κατοικιών στη Βρετανία φέτος, καθώς βρίσκονται σε τροχιά για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, χτυπημένες από τα επίμονα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Οι συναλλαγές σε κατοικίες πρόκειται να μειωθούν πάνω από 20% από το 2022, σύμφωνα με εκτίμηση του portal ακινήτων Zoopla με βάση τον αριθμό των υπό πώληση κατοικιών που «υπόκεινται σε σύμβαση» μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό οφείλεται σε μια «βουτιά» στις συμφωνίες χρηματοδότησης από στεγαστικά δάνεια, με τις σχετικές πωλήσεις να αναμένεται να μειωθούν κατά 28% φέτος.

«Είναι ο αριθμός των πωλήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, ειδικά μεταξύ των αγοραστών που βασίζονται σε στεγαστικά δάνεια», δήλωσε, σύμφωνα με το -, ο Richard Donnell, εκτελεστικός διευθυντής της Zoopla. Εντωμεταξύ, «η αύξηση των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε ραγδαία τον τελευταίο χρόνο καθώς η ζήτηση εξασθενεί», πρόσθεσε.

Τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πιέσεις κόστους που προκαλούνται από τον ακριβό δανεισμό και τον πληθωρισμό που υποχωρεί σιγά σιγά από τα υψηλά μιας ολόκληρης γενιάς. Αυτό οδήγησε σε πτώση στις πωλήσεις από αγοραστές σπιτιών για πρώτη φορά, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών επιμένουν σε όλο και πιο ακριβά συμβόλαια ενοικίασης ενώ το κόστος των στεγαστικών δανείων αυξάνεται.

Εντωμεταξύ, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό εδώ και πάνω από 12 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. Η ζήτηση αγοραστών μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 20 Αυγούστου σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την ίδια περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μειώνονται σταθερά μετά από την καλοκαιρινή άνοδο, αν και η πτώση αναμένεται να είναι μια αργή διαδικασία καθώς οι αγορές αξιολογούν την επόμενη κίνηση της BoE στα επιτόκια. Ωστόσο, μια αύξηση στις πωλήσεις κατοικιών από τους ιδιοκτήτες – οι τιμές των οποίων συνήθως είναι 25% χαμηλότερες από την ευρύτερη αγορά – ενισχύει τις επιλογές για τους αγοραστές για πρώτη φορά, τόνισε η Zoopla.

Επιπλέον, οι συναλλαγές πρόκειται να υποστηριχτούν από αγοραστές που δεν εξαρτώνται από το χρέος. Οι πωλήσεις σε μετρητά αναμένεται να μειωθούν μόλις 1% το 2023 σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς οι φθηνότερες αγορές στη Βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία διατηρούνται καλύτερα από τη Νότια Αγγλία.

«Οι αγοραστές με μετρητά έχουν μεγαλύτερη ανοσία και βρίσκονται σε καλό δρόμο για περισσότερες από μία στις τρεις πωλήσεις το 2023», δήλωσε ο Donnell. Ωστόσο, «τα ποσοστά πρέπει να πέσουν κάτω από το 5% προτού δούμε αυξημένη όρεξη για μετακόμιση σπιτιού στο δεύτερο εξάμηνο», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί

fastpath

Τι καταβάλλεται αυτή την εβδομάδα από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. το 8μηνο

admin

Προϋπολογισμός: Ποια φορολογικά έσοδα στήριξαν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο – Αύξηση 21,6%

fastpath

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο – Πού προβλέπεται να φτάσει η τιμή του

admin

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλίας, που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις

admin

Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα

admin

«Τροχάδην» για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας – Σε ανοιχτή γραμμή υπουργείο Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ

admin

Αναπτυξιακός νόμος: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων σε 2 καθεστώτα

admin

ΕΣΠΑ: Οι τρεις ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έρχονται τον Οκτώβριο

admin

Ο νέος οδικός χάρτης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και την αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης -Οι νέες δομικές αλλαγές

fastpath

Αγριεύουν τα πράγματα στο πεδίο της Ενέργειας

fastpath