Image default
Οικονομία

Η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων σε Γερμανία και Ισπανία «πονοκεφαλιάζουν» την ΕΚΤ

Σε ρυθμούς πληθωρισμού συνεχίζουν να κινούνται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα νέα δεδομένα αναφορικά με την πορεία του στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στην Φρανκφούρτη.

Σε ρυθμούς πληθωρισμού συνεχίζουν να κινούνται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα νέα δεδομένα αναφορικά με την πορεία του στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στην Φρανκφούρτη.

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο στη Γερμανία ενώ στην Ισπανία επιταχύνθηκε ξανά, δίνοντας στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες μία μικρή αλλά ενδεικτική εικόνα όσων πρόκειται να ακολουθήσουν αύριο Πέμπτη, όταν και η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης, τα οποία και θα τεθούν στη διάθεση της ΕΚΤ, ώστε να χαράξει την στρατηγική της αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα από το 5%, αρκετά μακριά από τον στόχο του 2%, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση για την Γαλλία ανεβάζει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,4% για τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, αυξήθηκαν 6,4% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση του 6,3% σε έρευνα του - με οικονομολόγους. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο τον Αύγουστο επιταχύνθηκε εκ νέου για δεύτερο διαδοχικό μήνα, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου στην Φρανκφούρτη

Όπως αναφέρει το -, oποιαδήποτε ένδειξη αύξησης των τιμών καταναλωτή και αντιστροφής της πτωτικής τάσης ενδέχεται να ωθήσει την ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού στην ερχόμενη συνεδρίασή της που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη στο εσωτερικό της ευρωτράπεζας εξελίσσεται ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ όσων υποστηρίζουν πως οι υποκείμενες πιέσεις είναι πολύ ισχυρές για να διακινδυνεύσουν μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων και όσων τάσσονται υπέρ της άποψης πως η αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να φρενάρει τον πληθωρισμό χωρίς περαιτέρω σύσφιξη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Αυστριακός Robert Holzmann ο οποίος έχει ταχθεί με σαφήνεια υπέρ μίας νέας αύξησης, ενώ από την πλευρά του ο Φινλανδός τραπεζίτης Tuomas Valimaki τόνισε την Τρίτη πως το αποτέλεσμα παραμένει ακόμα «εντελώς ανοιχτό».

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας από το βήμα του συμποσίου του Jackson Hole, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιφυλάχθηκε να δώσει ένα σαφές στίγμα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Φρανκφούρτης, ωστόσο υπογράμμισε πως «δεν παρεκκλίνουμε από τον στόχο για πληθωρισμό 2%». «Ο πληθωρισμός δεν έχει ηττηθεί ακόμα και θα πρέπει να κρατήσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα όσο είναι απαραίτητο» τόνισε ακόμα η Γαλλίδα αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το -, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας καταδεικνύουν τόσο την υποτονική πρόοδο που συναντά η ΕΚΤ για να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των τιμών, όσο και τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει το οικονομικό κλίμα στην περιοχή – το οποίο επιδεινώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία καταδεικνύουν πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης θα δυσκολευτεί να μείνει σε αναπτυξιακή τροχιά -μετά τα δύο υφεσιακά τρίμηνα-, ενώ κατέδειξαν ότι η ταχεία εξασθένηση της ζήτησης έχει εξαπλωθεί από τον κλάδο της μεταποίησης σε αυτόν των υπηρεσιών.

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις η μεταποιητική δραστηριότητα

fastpath

Σκρέκας: Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία

fastpath

Ολυμπία Οδός: Στο 25% η πρόοδος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις

admin

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία μας πάει καλά κι αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς»

fastpath

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

admin

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

fastpath

ONEX: Χτίζει στρατηγικές συνεργασίες σε Ν. Κορέα και Νορβηγία

fastpath

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

fastpath

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους σε λάδι και ψωμί

fastpath

Στο 6,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

fastpath