Image default
Ευρώπη

Μείωση της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ζητούν για τις επιχειρήσεις Γερμανία και Γαλλία

Η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση θέλουν να ξεκινήσουν πρωτοβουλία με την οποία να ζητούν από την ΕΕ να μειώσει τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες, μια προσπάθεια που το Βερολίνο ελπίζει ότι θα βοηθήσει να επανέλθει η οικονομία του σε προηγούμενα δεδομένα.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 βλέπουν τη Γερμανία να υπολείπεται όλων των άλλων μεγάλων οικονομιών φέτος, καθιστώντας την οικονομική πολιτική κύρια προτεραιότητα για την κυβέρνηση και κεντρικό θέμα στη κλειστή διήμερη υπουργική σύσκεψη στο Κάστρο Meseberg την Τρίτη και την Τετάρτη (29-30 Αυγούστου).

«Η Γερμανία χρειάζεται ερεθίσματα για την ενίσχυση της οικονομίας και της ανάπτυξης», αναφέρεται σε ένα σχέδιο 10 σημείων που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Το έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε στη συνάντηση του Meseberg, συντάχθηκε από τον καγκελάριο Όλαφ Σόλτς (SPD/S&D) και τους βασικούς υπουργούς του Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και Κρίστιαν Λίντνερ (FDP/Renew).

«Με την πάροδο των δεκαετιών, στη Γερμανία έχει αναπτυχθεί ένα πραγματικό πλέγμα γραφειοκρατίας από το οποίο είναι δύσκολο να ξεμπλέξει κανείς», αναφέρεται στο έγγραφο. «Αυτό έχει γίνει ένα πραγματικό εμπόδιο για τις επενδύσεις, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Ως εκ τούτου, μία από τις βασικές προτεραιότητες ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας εντός της Γερμανίας και σε επίπεδο ΕΕ. «Οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν, η γραφειοκρατία να μειωθεί και, αν είναι δυνατόν, να μην δημιουργηθεί νέα γραφειοκρατία. Στη Γερμανία, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστηρίζει το σχέδιο 10 σημείων.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP) θέλουν να ξεκινήσουν μια γαλλογερμανική προσπάθεια για τη μείωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων.

«Για τη Γερμανία και τη Γαλλία είναι σαφές: οι λιτοί κανόνες που απελευθερώνουν μια δυναμική για την καινοτομία και την πρόοδο στην Ευρώπη αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στη EURACTIV ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.

«Ως εκ τούτου, καλούμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για μέτρα επιτάχυνσης και ανακούφισης που μπορούν να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ώθηση για μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ζητήσει «παύση» για τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ. Τότε, η έκκλησή του χαιρετίστηκε από τον Γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης Μπούσμαν (FDP), ενώ μέλη του κόμματος των Πρασίνων του Χάμπεκ επέκριναν την κίνηση αυτή.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ήταν «σε επαφή» με τη Γαλλία σχετικά με τις προτάσεις της και ότι «θα ακολουθήσει λεπτομερής συντονισμός». Το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό μέχρι την ώρα της δημοσίευσης.

Η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις τον Σεπτέμβριο

Τον Μάρτιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει σχέδιο για τη μείωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων στην ΕΕ για τις εταιρείες κατά 25% «έως το φθινόπωρο». Το σχέδιο θα αποτελέσει πιθανότατα μέρος μιας «δέσμης μέτρων ανακούφισης» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις 12 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε την προβλεπόμενη ημερομηνία δημοσίευσης, αλλά δήλωσε στη EURACTIV ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πακέτο. Οι προτάσεις θα έρθουν έτσι μία ημέρα πριν από την τελευταία ομιλία της θητείας της φον ντερ Λάιεν για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η οποία θα λάβει χώρα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Χαιρετίζοντας την ανακοίνωση αυτή, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε: «Καλούμε την Επιτροπή να αναπτύξει μια φιλόδοξη ατζέντα και για τα επόμενα χρόνια, ώστε να επιταχυνθούν τα επενδυτικά σχέδια για την υλοποίηση του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού και να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και οι διοικήσεις».

Σε ένα άλλο έγγραφο που πρόκειται να εγκριθεί στο Meseberg την Τετάρτη, το οποίο είδε η EURACTIV, τα υπουργεία διευκρινίζουν σε βάθος τις προτάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο «Mittelstand» – τις μεσαίες δηλαδή επιχειρήσεις που συχνά κατέχουν ηγετική θέση στους εξειδικευμένους τομείς τους, οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για τη γερμανική οικονομία.

Βοηθώντας τη γερμανική Mittelstand

«Θα ζητήσουμε από την Επιτροπή της ΕΕ να επεκτείνει τον ορισμό των ΜμΕ της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει μια πρόσθετη κατηγορία «μικρών επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης» (250-500 εργαζόμενοι), καθώς και να προβεί σε νέα επανεξέταση των οικονομικών ορίων του ορισμού των ΜμΕ», αναφέρεται στο σχέδιο.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι αυτό θα πρέπει επίσης να απαλλάξει τις μεσαίες επιχειρήσεις από τις υποχρεώσεις υποβολής πράσινων εκθέσεων σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD).

Το έγγραφο ζητεί επίσης «την κατάργηση των διπλών υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων» επίσης «στην περίπτωση επερχόμενων έργων σε επίπεδο ΕΕ».

Με αυτό, η κυβέρνηση πιθανότατα θα αναφερθεί στη σχεδιαζόμενη οδηγία της ΕΕ για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα (CSD), η οποία είναι τώρα στο επίπεδο διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και η οποία αποσκοπεί στο να καταστήσει τις εταιρείες υπόλογες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους.

Η οδηγία, που ενσωματώθηκε με νόμο στη γερμανική έννομη τάξη, δέχθηκε πυρά από τις γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις, καθώς «μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αυστηροποίηση της υφιστάμενης ρύθμισης σχεδόν σε κάθε πτυχή».

«Αυτό θα επηρεάσει όλο και πιο άμεσα τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τα εξειδικευμένα επαγγέλματα», έγραψαν οι επικεφαλής της γερμανικής εργοδοτικής ένωσης BDA και της Συνομοσπονδίας των εξειδικευμένων επαγγελμάτων σε επιστολή τους προς τον καγκελάριο Σολτς την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «οι πολιτικοί πρέπει να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν τα όρια του τι μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί».

Η τελευταία ώθηση, αντίθετα, θεωρείται ως μια αχτίδα ελπίδας από τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα.

«Η πρόταση του Meseberg για μια γαλλογερμανική ώθηση για περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ δημιουργεί την ελπίδα ότι το θέμα αντιμετωπίζεται πλέον», δήλωσε στη EURACTIV η Freya Lemcke, επικεφαλής λομπίστας της ΕΕ για το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (DIHK).

«Ωστόσο, η οικονομία χρειάζεται δράση, όχι μόνο ανακοινώσεις – και τη χρειάζεται γρήγορα», κατέληξε η Lemcke.

 

Σχετικα αρθρα

Επικεφαλής JPMorgan: Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος σήμερα στον κόσμο δεν είναι ούτε ο πληθωρισμός ούτε ο η ύφεση

admin

Νέα γαλλική στρατηγική για το κλίμα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

admin

Ολλανδία: Στο μικροσκόπιο οι τιμές βασικών προϊόντων

admin

IEA: Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί… ακόμα- Δυνατή η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050

admin

Σιγκαπούρη: Όταν η μοίρα αποφασίζει για τις προσλήψεις

admin

ΕΕ: Σημαντική στήριξη στους οινοπαραγωγούς χωρίς σαφή αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα

admin

Γερρμανία: Η στεγαστική κρίση στην καγκελαρία

admin

Πώς το «Shrinkflation» επηρεάζει το πορτοφόλι σας

admin

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για «όσο χρειαστεί»

admin

Ηλεκτροκίνηση: Η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εισβολή των κινεζικών εταιρειών

admin

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin