Image default
Αγορές

Πατάει «γκάζι» στο φίνις του Αυγούστου η Wall Street

Πατάει «γκάζι» στο φίνις του Αυγούστου η Wall Street

Με θετικά πρόσημα για τέταρτη διαδοχική μέρα έκλεισε η Wall Street, περιορίζοντας σημαντικά τις μηνιαίες απώλειες, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Στις σημερινές (30/8) συναλλαγές, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,38%, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 4.500 μονάδων και έκλεισε στις 4.514,87 μονάδες. Ο Dow Jones πρόσθεσε 37,57 μονάδες ή 0,11% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 34.890,24 μονάδες. Ο Nasdaq Composite «αναρριχήθηκε» 0,54% στις 14.019,31 μονάδες. Το τετραήμερο ανοδικό σερί έδωσε, μάλιστα, την ευκαιρία στον S&P 500 να μειώσει τις εντός Αυγούστου απώλειες σε περίπου 1,6%, από 5,5% που κατέγραφε στις 18 Αυγούστου όταν είχε αγγίξει χαμηλό ενός μήνα στις 4.335,31 μονάδες. Στις τελευταίες όμως τέσσερις συνεδριάσεις έχει ενισχυθεί κατά 3,32%.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συνέχισε να ανεβαίνει και ο τεχνολογικός τομέας του S&P 500, υποβοηθούμενος από την άνοδο σχεδόν 1% της εταιρείας κατασκευής chip, Nvidia. Η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2%, μια μέρα αφότου η εταιρεία έστειλε προσκλήσεις για μια εκδήλωση παρουσίασης στις 12 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί το iPhone 15. Εξαίρεση από το θετικό κλίμα αποτέλεσε η μετοχή της Hewlett-Packard που υποχώρησε 6,4% από τη στιγμή που ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα, τα οποία όμως έδειξαν ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα.

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία προσέθεσε 177.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, που είναι πολύ χαμηλότερο από τον αναθεωρημένο αριθμό των 371.000 θέσεων του Ιουλίου. Έχασε επίσης την εκτίμηση του Dow Jones για 200.000 θέσεις εργασίας. Εν τω μεταξύ, η ετήσια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 2,1% από την προηγούμενη πρόβλεψη, που έκανε λόγο για 2,4%. Αυτή είναι η δεύτερη μέρα που οι επενδυτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία ως καλά νέα για το χρηματιστήριο, καθώς αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες να σταματήσει η Federal Reserve τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός πως τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν σημαντικά για ακόμα μία εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 10,6 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, υποχωρώντας σε χαμηλό από τον Δεκέμβριο, ωστόσο η αγορά δεν έδειξε να αντιδρά ιδιαίτερα στην ανακοίνωση της έκθεσης.

Το συμβόλαιο του Brent ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 85,86 δολάρια το βαρέλι έχοντας ενισχυθεί κατά 0,4% ή 37 σεντς. Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό WTI πρόσθεσε 47 σεντς ή 0,6% και έκλεισε στα 81,63 δολάρια το βαρέλι. Η μεταβλητότητα στα futures του αμερικανικού αργού βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2020, κάτι που υπογραμμίζει την έλλειψη σημαντικών κινήσεων τον τελευταίο καιρό.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου έκλεισε την Τετάρτη η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να επωφελείται από την πτώση του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,4% ή 7,9 δολάρια και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στα 1.973 δολάρια η ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Αυγούστου.

Στα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε κατά 0,1% στα 25,1 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,1% στα 3,84 δολάρια η λίβρα.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • θέσεις εργασίας
 • αμερικανικό ΑΕΠ
 • Dow Jones
 • Nasdaq
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός

  Σχετικα αρθρα

  «Βυθίστηκε» η Wall Street τον Σεπτέμβριο-Ο χειρότερος μήνας του 2023

  admin

  Το χειρότερο τρίμηνο σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

  admin

  Τα πληθωριστικά στοιχεία δίνουν ώθηση στη Wall Street

  admin

  Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στον πληθωρισμό

  admin

  Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Η Ιαπωνία στο επίκεντρο

  admin

  Wall Street: Πρόσω ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα του 2023

  admin

  Οι ευρωαγορές «έσπασαν» το 5νθήμερο πτωτικό σερί τους

  admin

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και… σημαδιών η Wall Street

  admin

  Ήπια ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές- Στο επίκεντρο τα στοιχεία πληθωρισμού

  admin

  Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Αναστολή διαπραγμάτευσης της Evergrande

  admin

  Δεν έβγαλε αντίδραση η Wall Street- «Βαρίδι» τα ομόλογα

  admin

  Σε χαμηλό 6 μηνών έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin