Image default
Οικονομία

Ρωσία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ποσοστό ανεργίας – Στο 3% τον Ιούνιο

Η ρωσική ανεργία σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο και οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση, σε μια περαιτέρω απόδειξη της στενότητας της αγοράς εργασίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η ανεργία στη Ρωσία σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο και οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση, σε μια περαιτέρω απόδειξη της στενότητας της αγοράς εργασίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,0% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 3,1% ένα μήνα νωρίτερα. Η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν βραδύτερη από την αντίστοιχη του Μαΐου (13,3%), αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για 8,3%.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιδεινώθηκε εξαιτίας της στρατιωτικής επιστράτευσης στη Ρωσία πέρυσι και του ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τομείς όπως η πληροφορική.

Οι αμυντικές εταιρείες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο στρατιωτικός τομέας έχει απορροφήσει εργαζόμενους από άλλους τομείς της οικονομίας, με τις ελλείψεις προσωπικού να γίνονται αισθητές στην ελαφρά βιομηχανία, την βιομηχανία χημικών, τα τρόφιμα και άλλους τομείς.

Τα καλύτερα νέα για την Κεντρική τράπεζα, είναι ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,03% από 0,09% την εβδομάδα έως τις 28 Αυγούστου.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία άρχισε να επιταχύνεται τον Ιούνιο, καθώς εξαντλήθηκε η επίδραση της υψηλής βάσης του περασμένου έτους, όταν οι τιμές αυξήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εξασθένιση του ρουβλίου ώθησε ανοδικά τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναφερθεί στο θέμα των αυξανόμενων πληθωριστικών κινδύνων δύο φορές τον τελευταίο μήνα, λέγοντας στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η Κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές από τα τέλη Ιουλίου, συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το ρούβλι και να περιορίσει τον πληθωρισμό, υποσχόμενη να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εάν χρειαστεί.

Στις τελευταίες προβλέψεις της, η Κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός το 2023 θα κυμανθεί μεταξύ 5,0-6,5%, έναντι 11,9% πέρυσι, και δήλωσε ότι αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2024.

- – ΜΠΕ

Σχετικα αρθρα

Γκρίζα ζώνη τα cryptos για την εφορία – Προετοιμάζεται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου

admin

Προς κυβερνητικό shutdown οι ΗΠΑ – «Αδειάζει η κλεψύδρα» την Κυριακή

admin

Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ παρουσία Χατζηδάκη – Τι ειπώθηκε

admin

«Παράθυρο» Γουίλιαμς (Fed) για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Γέλεν: Επικίνδυνο και περιττό ένα κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ

admin

Κάλεσμα Στουρνάρα για «απορρόφηση» και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

fastpath

Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις

fastpath

Παπαθανάσης από Κοζάνη: Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί

admin

Φινκ της BlackRock: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 5%

admin

Σκρέκας: Δεκαπλασιάστηκε η ισχύς των ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο στην Ελλάδα

fastpath

Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

fastpath

Σκάλκος (Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ): Ευέλικτη, καινοτόμα και οικονομικά επαρκής η Πολιτική Συνοχής

admin