Image default
Ευρώπη

Σάντσεθ-Φεϊχόο σε συνάντηση «ευγενείας» εν μέσω πολιτικού αδιέξοδου

Οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) αναμένεται να συζητήσουν πιθανές λύσεις για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.

Πρόκειται πιθανότατα για μια συνάντηση στην πιο αγνή διπλωματική παράδοση των «Βερσαλλιών», που χαρακτηρίζεται από ωραία λόγια, μέγιστη ευγένεια και σεβασμό του πρωτοκόλλου, από την οποία όμως, κατ’ αρχήν, δεν αναμένεται ούτε συγκεκριμένο αποτέλεσμα ούτε κάποια κρατική συμφωνία.

Ωστόσο, ορισμένες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η El País, εκτιμούν ότι θα πρόκειται για μια σκληρή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, κατά την οποία θα ανταλλαγούν μομφές για το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ κατηγόρησε την Τρίτη τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο ότι σπαταλά τον χρόνο των πολιτών με έναν γύρο επαφών, όπως οι προέδροι όλων των ισπανικών περιφερειών, που ο ηγέτης του PP γνωρίζει ήδη ότι θα αποτύχει, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Γιατί λοιπόν να σπαταλάμε τον χρόνο των Ισπανών;», αναρωτήθηκε η Ροντρίγκεθ. «Θα είναι μια αποτυχημένη επένδυση», μια «paripé (μια ‘προσομοίωση’, στη γλώσσα Caló, των ισπανών τσιγγάνων) εξαιτίας όλου του φολκλόρ που συμβαίνει γύρω από αυτήν», επέμεινε.

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να σχηματίσει το συντομότερο δυνατό μια προοδευτική κυβέρνηση -του PSOE και του αριστερού Sumar- που θα ανταποκρίνεται σε όσα εκφράστηκαν στις κάλπες της 23ης Ιουλίου.

Η συνάντηση «ευγένειας» μεταξύ των δύο ηγετών θα γίνει την Τετάρτη στις 10 π.μ. στο Κοινοβούλιο. Αλλά παρόλο που η προσδοκία των μέσων ενημέρωσης θα είναι υψηλή, πιθανότατα, το αποτέλεσμα και τα συμπεράσματα δε θα φέρουν ηχηρές ειδήσεις.

Το PP θα πρέπει να απέχει από τις «καθημερινές προσβολές» προς το PSOE

Πηγές του PSOE εξέφρασαν την Τετάρτη την ελπίδα ότι μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα υιοθετηθεί ένας «πιο εποικοδομητικός δρόμος για τη χώρα και τον ισπανικό λαό» και ότι το PP θα εγκαταλείψει «τις καθημερινές προσβολές» κατά του προοδευτικού κόμματος.

«Δεν είναι αδύνατο» να σχηματιστεί πλειοψηφία, επέμειναν πηγές του PP την περασμένη εβδομάδα, αν και παραδέχθηκαν ότι ήταν «περίπλοκο».

Εάν κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν λάβει την απαραίτητη υποστήριξη, η Ισπανία θα πρέπει πιθανότατα να διεξαγάγει νέες εκλογές στις 14 Ιανουαρίου 2024.

Νέα καθυστέρηση για την εμφάνιση του Σάντσεθ στο ΕΚ

Εν τω μεταξύ, ισπανικές επίσημες πηγές επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι ο Σάντσεθ θα καθυστερήσει την εμφάνισή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να εξηγήσει τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Σοσιαλιστών θα περιμένει μέχρι τη συζήτηση για την ανάληψη των καθηκόντων του Νούνιεθ Φεϊχόο, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Αυτή είναι η δεύτερη καθυστέρηση της εμφάνισης του Σάντσεθ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε τον περασμένο Ιούνιο να αναβάλει την ομιλία του ενώπιον του ΕΚ, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου, για να μην συμπέσει με την προεκλογική εκστρατεία για τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Σχετικα αρθρα

Πορτογαλία: Στους δρόμους σήμερα για το δικαίωμα στη στέγαση

admin

Λίθιο: Νέα τεράστια κοιτάσματα, καταρρέουν οι τιμές

admin

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin