Image default
Πολιτική

Συνεργασία Ελλάδας-Βρετανίας στο μεταναστευτικό – Συμφωνία Λονδίνου και με την Τουρκία

Συνεργασία Ελλάδας-Βρετανίας στο μεταναστευτικό – Συμφωνία Λονδίνου και με την Τουρκία

Καιρίδης

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο

Η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετανάστευση, ήταν μεταξύ των θεμάτων της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Mάθιου Λοτζ.

Ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν πλέον, παρόμοιες προκλήσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Παράλληλα, ο κ. Καιρίδης καλωσόρισε τη διαρκή αναζήτηση πρακτικών λύσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. 

Οι δύο συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις περί των τελευταίων εξελίξεων στο μεταναστευτικό, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών στη συναφή εσωτερική και εξωτερική τους πολιτική.  

Συνεργασία @DimKairidis με @FCDOMJLodge σχετικά με την επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου για τη μετανάστευση μεταξύ Ελλάδος & Ηνωμένου Βασιλείου.https://t.co/wQOUHbWD62 pic.twitter.com/fPpzkJ7fud

— Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου (@migrationgovgr) August 30, 2023

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον κ. Λοτζ για την απόφαση της κυβέρνησης να εξορθολογίσει τη νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, ενισχύοντας παράλληλα τη δράση της για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, οι οποίοι με τις πρακτικές τους θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παράτυπων μεταναστών.  

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.  

Ο Βρετανός πρέσβης ενημέρωσε τον υπουργό για το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο με την Τουρκία αναφορικά με την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών μεταναστών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ. Το μνημόνιο, εκτός των άλλων, προβλέπει την από κοινού δράση των βρετανικών με τις τουρκικές αρχές, εναντίον ακόμα και των παραγωγών φουσκωτών βαρκών στην Τουρκία, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα για την παράτυπη διακίνηση, τόσο στη Μάγχη, όσο και στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «η Τουρκία μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τις παράτυπες μεταναστευτικές οδούς στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας ότι «ως ΕΕ επιδιώκουμε να καταλήξουμε σύντομα σε κάποιου είδους συμφωνία με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε ακόμα καλύτερα τις ροές». 

Οι κ. Καιρίδης και Λοτζ, συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος περί του μεταναστευτικού, με τον Βρετανό πρέσβη να απευθύνει πρόσκληση στον υπουργό να επισκεφθεί το Λονδίνο και να συναντηθεί με τους ομολόγους του.

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Κασσελάκης: Μετωπική με την ΝΔ, ελιγμοί μετά το by pass της «Ομπρέλας»

admin

Οι «βουβές» δημοτικές – περιφερειακές εκλογές που έρχονται

admin

ΣΥΡΙΖΑ για MED9: Απαράδεκτο ο Μητσοτάκης να επαίρεται για την πολιτική του μετά την Πύλο

admin

MED9: Κοινή απάντηση στην μεταναστευτική κρίση από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου

admin

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Δεν είμαστε σε επιλογή έντασης αλλά συναίρεσης

admin

Μιχαηλίδου για Κασσελάκη: Με έσπρωχναν οι άνθρωποί του για να μην φανώ στην κάμερα

admin

Δημοσκόπηση Pulse: 19 μονάδες μπροστά η Νέα Δημοκρατία – Οριακή άνοδος ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη

admin

Πρόξενος ΗΠΑ: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές συνεργασίες και στην Ουκρανία

admin

Μητσοτάκης από EUMED9: Η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος να μπαίνει στην ΕΕ και όχι οι διακινητές

admin

Δημοσκόπηση MRB: 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ παρά τις φυσικές καταστροφές – Δεν καρπώνεται τη δυσαρέσκεια ο Κασσελάκης

admin

Oι δηλώσεις μετά τη Σύνοδο EUΜED9 στη Μάλτα

admin

ΣΥΡΙΖΑ για ΑΔΑΕ: Κοινοβουλευτική εκτροπή με υπογραφή κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής

admin