Image default
Οικονομία

Ποιο θα είναι το προφίλ των λαϊκών ομολόγων

Τηλεδιάσκεψη με treasurers τραπεζών οργάνωσε η διοίκηση του ΟΔΔΗΧ, προκειμένου να ενημερώσει τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με τις προτεινόμενες κατευθύνσεις ως προς την έκδοση των Λαϊκών Ομολόγων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εγχείρημα εκτιμάται πως θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στον μήνα, πιθανότατα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι κατευθύνσεις

Οι βασικές κατευθύνσεις όπως αυτές αποτυπώθηκαν στους treasurers των πιστωτικών ιδρυμάτων από τη διοίκηση του ΟΔΔΗΧ, που θα έχει και την ευθύνη της έκδοσης, ήταν:

* Τα λαϊκά ομόλογα δεν έχουν στόχο να ανταγωνιστούν τα προϊόντα των τραπεζών, ούτε πρόκειται να στερήσουν ρευστότητα από αυτές.

* Θα λειτουργήσουν σε μια λογική αντίστοιχη με εκείνη των εντόκων του Δημοσίου και η διάρκειά τους δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες.

* Θα στοχεύουν τις μικρές αποταμιεύσεις μετασχηματίζοντάς τες σε μικρές επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να βρουν μια αξιόλογη απόδοση, ένα συμπληρωματικό εισόδημα από τα πιστωτικά ιδρύματα. Έτσι, οι εκδόσεις αυτές θα έχουν αποδέκτες τους μικροεπενδυτές και θα διατίθενται σε κλίμακα ποσών με ανώτατα όρια που θα κινούνται μεταξύ 10.000 έως 20.000 ευρώ κατά άτομο. Κάθε ΑΦΜ δεν θα δικαιούται απεριόριστες συμμετοχές στις εκδόσεις.

* Με τον τρόπο αυτόν το Δημόσιο θα μπορέσει να καλύψει μέρος των δανειακών του αναγκών και να περιοριστεί η ποσόστωση των τραπεζών σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, που είναι και το ζητούμενο των εποπτών.

Η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να κατευθύνει την έκδοση και να ολοκληρώσει πιθανόν έναν κύκλο δύσκολης οικονομικής ιστορίας για τη χώρα και τις τράπεζές της, που στιγματίστηκε από το γνωστό PSI, όταν κάτοχοι κρατικών τίτλων, τράπεζες και ιδιώτες, απώλεσαν την περιουσία τους.

Οι στόχοι

Η απόδοση που αναμένεται ότι θα προσφέρουν οι νέοι ειδικοί αποταμιευτικοί τίτλοι θα διαμορφωθεί σε επίπεδο τέτοιο που να καλύπτει τον μέσο πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός που καταρτίζεται για το 2024 φέρει πρόβλεψη για πληθωρισμό 2,4% και το επιτόκιο των καινούργιων τίτλων εκτιμάται πως θα κινηθεί μία μονάδα πάνω από τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις με μεγάλες προθεσμίες στις τράπεζες δεν ξεπερνούν σε απόδοση το 2,5%, ενώ στις μικρές οι αποδόσεις παραμένουν εξόχως χαμηλές, αρκετά κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να συνδυαστεί και με κατάργηση της φορολογίας 15% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, διάταξη η οποία έχει ήδη ψηφιστεί.

Τα ομόλογα αυτά εκτιμάται πως ίσως να αφυπνίσουν και τις αποδόσεις που δίνουν οι τράπεζες για τις προθεσμιακές καταθέσεις. Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στο ύψος των 140 δισ. ευρώ και ένα μικρό τμήμα από αυτές μπορεί να οδηγηθεί στο νέο αυτό προϊόν.

Άλλωστε, πάνω από 100 δισ. καταθέσεων δεν απολαμβάνουν καμία απόδοση, αφού βρίσκονται στο ταμιευτήριο ή σε λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Ορισμένοι εκτιμούν πως τα λαϊκά ομόλογα ίσως να αναβιώσουν με κάποιον τρόπο και την έννοια της αποταμίευσης.

Λαϊκά ομόλογα εκδόθηκαν τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2008, με πληθωρισμό που κινούνταν μεταξύ 3% και 4%.

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας: Προς ολοκλήρωση έργα-σημαίες όπως το Πάτρα-Πύργος

admin

Παπαθανάσης: Στα 680 εκατ. ευρώ η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για Θεσσαλία – Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

fastpath

Σε «καλά νέα» από τον δομικό πληθωρισμό προσβλέπουν Fed και ΕΚΤ

fastpath

Η ελληνική αγορά ακινήτων ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτών

admin

Στουρνάρας: Οι 6 προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Πώς μπορούν να στηριχθούν

fastpath

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ: Αυξητικοί κίνδυνοι για τις τιμές τροφίμων και ενέργειας

admin

«Ελλάδα 2.0»: Την Τετάρτη στην Κομισιόν το νέο σχέδιο με έργα σε Θεσσαλία και Έβρο

admin

Νέες καταβολές πρώτης αρωγής ύψους 500.000 ευρώ προς πυροπαθείς

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα: Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών

fastpath

Γερμανία: Γιατί οι αναλυτές «αδειάζουν» τις εκτιμήσεις της Bundesbank 

fastpath

Ποιες κατηγορίες τροφίμων απειλούνται με ελλείψεις στο μέλλον – Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή

fastpath

Φυσικό αέριο: Μείωση 16% στην εγχώρια κατανάλωση το πρώτο 8μηνο

admin