Image default
Οικονομία

Έκτακτος φόρος σε 15.000 μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιους «ξεψαχνίζει» η ΑΑΔΕ

Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ φέρνουν ειδοποιητήρια για πληρωμή φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Λογάριαζαν χωρίς τον «ξενοδόχο», αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν εκτάκτως φόρο. Η ΑΑΔΕ αμέσως μετά το τέλος της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ξεκίνησε διασταυρώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο μισθωτούς και συνταξιούχους που αποκρύπτουν εισοδήματα.

Οι έλεγχοι εστιάζονται σε όσους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση την τελευταία πενταετία, αλλά όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εφορίες έχουν λάβει εντολή να στείλουν φέτος τουλάχιστον 15.000 καταλογισμούς με φόρους «κατ’ εκτίμηση». Δηλαδή, η φορολογική διοίκηση θα υπολογίσει τον φόρο με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της.

Για ποιους χτυπάει η καμπάνα; Συνταξιούχοι και μισθωτοί με αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων και αποδοχών, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ

Οι εφορίες ελέγχουν:

  1. Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
  2. Στοιχεία για λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθείται έτσι η πρακτική κατά την οποία σε περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι, παρά την υποχρέωσή τους, δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση προκύπτει φορολογητέα ύλη για τον κατ’ εκτίμηση προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης και ποσό φόρου προς βεβαίωση για τον φορολογούμενο που υπερβαίνει το ποσό των 30 ευρώ.

Στην πράξη προσδιορισμού φόρου που εκδίδεται αναφέρεται ότι η φορολογική διοίκηση προέβη στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης του φορολογουμένου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

Το εκκαθαριστικό με τον φόρο κοινοποιείται στον φορολογούμενο, ο οποίος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στην ψηφιακή πύλη myAADE ειδοποίηση. Ακόμη, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

Σχετικα αρθρα

«Αθωώθηκαν» 3 στους 10 φορολογούμενους

admin

«Διαβάζοντας» προσεκτικά το σχέδιο Προϋπολογισμού, εν όψει της επερχόμενης καταιγίδας

fastpath

Ποινικές διώξεις και πρόστιμα για «μαύρο» χρήμα

admin

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική αίτηση για απονομή εφάπαξ

admin

Σαουδική Αραβία: Προβλέπει… έλλειμμα 21 δισ. δολαρίων για το 2024

fastpath

Ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών: Οδηγός για την αποφυγή έξτρα φόρου

admin

«Πάτρα – Πύργος»: Προχωρούν «χέρι – χέρι» εργασίες (στο 25%) και διαιτησία για τα κόστη του αυτοκινητόδρομου

admin

Πώς επηρεάζει την αγορά ακινήτων η βραχυχρόνια μίσθωση

fastpath

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

admin

Χατζηδάκης: Αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

admin

Στο γερμανικό «μικροσκόπιο» η «αποσύνδεση» Δύσης- Κίνας

fastpath

Εξοικονομώ: Οι παρατάσεις, τα νέα προγράμματα και οι δράσεις που “τρέχουν”

admin