Image default
Οικονομία

Β. Κορκίδης: Αναγκαία η μεταρρυθμιστική επιτάχυνση

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΒΕΠ.

Εξειδικευμένα εργασιακά θέματα που έχουν να κάνουν με τις ναυπηγοεπισκευές, τους τροφοεφοδιασμούς και τα ωράρια εργασίας των οδηγών φορτηγών, τέθηκαν από τους επιχειρηματικές στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία παρέστησαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βασίλης Σπανάκης και η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην φιλοσοφία του σε διαβούλευση ευρισκόμενου νομοσχεδίου, αλλά και στις επί μέρους ρυθμίσεις που αυτό επιφέρει. Αντίστοιχα, η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται σύντομα στην περιφέρεια Αττικής, αλλά και στις προοπτικές που προδιαγράφονται με την εκλογή της νέας περιφερειακής αρχής, αναφερόμενη στις υποψηφιότητες που διεκδικούν την εκλογή.

Με αφορμή την παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού, όσον αφορά στο ευρισκόμενο σε διαδικασία διαβούλευσης νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, τα μέλη του Δ.Σ. εστίασαν σε επί μέρους σημεία τα οποία επηρεάζουν το επιχειρηματικό, αλλά και επιχειρησιακό γίγνεσθαι, τονίζοντας ότι το επιμελητήριο θα τοποθετηθεί σχετικά στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τις δικές του προτάσεις και παρατηρήσεις, όπως έχουν αποτυπωθεί στο σχετικό υπόμνημα που δόθηκε, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προεδρείου του ΕΒΕΠ, στον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ως προς τα εξειδικευμένα εργασιακά θέματα που έχουν να κάνουν με τις ναυπηγοεπισκευές, τους τροφοεφοδιασμούς και τα ωράρια εργασίας των οδηγών φορτηγών, επισημάνθηκε ότι «στις περισσότερες των περιπτώσεων, χαρακτηρίζονται από ρευστότητα εξαιτίας των σύνθετων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο λιμάνι του Πειραιά».

Στην βασική του εισήγηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Β. Κορκίδης, αναφέρθηκε στη «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» ως ένα σύνολο μέτρων και πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των απαραίτητων βελτιώσεων προς όφελος της κοινωνίας και οικονομίας. «Συνήθως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, αυτές οι αλλαγές στοχεύουν σε μια καλύτερη καθημερινότητα και περιλαμβάνουν οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αφορούν στις προσπάθειες για την αύξηση της ελευθερίας της αγοράς, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις αφορούν στις βελτιωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τη δικαιοσύνη, την εργασία και άλλους τομείς που επηρεάζουν την κοινωνία. Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις είναι οι διορθώσεις στο πολιτικό σύστημα, τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Στόχος της μεταρρυθμιστικής επιτάχυνσης είναι να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δημιουργηθεί ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία. Σε κάθε περίπτωση, η μεταρρυθμιστική επιτάχυνση απαιτεί πολιτική βούληση, συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και την υποστήριξη της κοινωνίας».

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε: «Η μεταρρυθμιστική επιτάχυνση είναι αναγκαία για τη συνολική βελτίωση του οικονομικού, άρα και επιχειρηματικού, κλίματος ενόψει και της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας που αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου να ανατάξει την οικονομία. Είναι καιρός, αυτή η μεταρρυθμιστική επιτάχυνση να αφήσει πίσω της στρεβλώσεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος, να υιοθετήσει τάχιστα όλα όσα θετικά απορρέουν από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τη σχετική νομολογία, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να τονωθούν οι εξαγωγές, αλλά και να βελτιωθεί, έτι περαιτέρω, το επενδυτικό πεδίο».

Σχετικα αρθρα

Παπαθανάσης: Στα 680 εκατ. ευρώ η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για Θεσσαλία – Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

fastpath

Σε «καλά νέα» από τον δομικό πληθωρισμό προσβλέπουν Fed και ΕΚΤ

fastpath

Η ελληνική αγορά ακινήτων ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτών

admin

Στουρνάρας: Οι 6 προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Πώς μπορούν να στηριχθούν

fastpath

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ: Αυξητικοί κίνδυνοι για τις τιμές τροφίμων και ενέργειας

admin

«Ελλάδα 2.0»: Την Τετάρτη στην Κομισιόν το νέο σχέδιο με έργα σε Θεσσαλία και Έβρο

admin

Νέες καταβολές πρώτης αρωγής ύψους 500.000 ευρώ προς πυροπαθείς

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα: Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών

fastpath

Γερμανία: Γιατί οι αναλυτές «αδειάζουν» τις εκτιμήσεις της Bundesbank 

fastpath

Ποιες κατηγορίες τροφίμων απειλούνται με ελλείψεις στο μέλλον – Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή

fastpath

Φυσικό αέριο: Μείωση 16% στην εγχώρια κατανάλωση το πρώτο 8μηνο

admin

Ανάκτηση Επενδυτικής Βαθμίδας: Προσδοκία ελπίδας

admin