Image default
Πολιτική

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: Απαιτείται προσήλωση σε οικουμενικές αξίες και στο διεθνές δίκαιο – Στις 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Φιντάν_γεραπετρίτης

Your browser does not support the audio element.

Ο κ. Γεραπετρίτης διαμήνυσε ότι για την εδραίωση μιας καλής σχέσης απαιτείται προσήλωση σε οικουμενικές αξίες και το διεθνές δίκαιο.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, για το κλίμα συνεργασίας στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, διαμηνύοντας ότι για την εδραίωση μιας καλής σχέσης απαιτείται προσήλωση σε οικουμενικές αξίες και το διεθνές δίκαιο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης, θέλουμε να εξελιχθούν υπό τη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και όσων προβλέπει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών ενώ ανέφερε ότι στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των μειονοτήτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι μειονότητες είναι γέφυρες συνεργασίας».

Οι εξωγενείς κρίσεις έδειξαν ότι υπάρχει πεδίο για συνεργασία και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν στο Βίλνιους αποφάσισαν να προωθήσουν τη μεταξύ μας συνεργασία.

Στην ατζέντα της συζήτησης, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, υπήρχε μία σειρά θεμάτων όπως το Κυπριακό, η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και το ζήτημα της μετανάστευσης για το οποίο το κοινό συμφέρον επιβάλλει τη συνεργασία. 

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα ξεκινήσουν σύντομα, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης με τη διοργάνωση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας και με κομβικό σημείο τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και κ. Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου».

Δεύτερον, προσέθεσε, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, προσέθεσε, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Αποστολή των δύο υπουργών, όπως επεσήμανε είναι:

«Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».

«Δεύτερο, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».

«Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Κομβικά σημεία, όπως τόνισε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχουμε ξεκινήσει μια θετική εποχή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η αρχή έγινε από τη συνάντηση των Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους σε θετικό κλίμα.

Προσέθεσε δε πως υπάρχει «ταύτιση απόψεων για επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου», ενώ είπε ότι υποστηρίζουμε την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού στην ανατολική μεσόγειο.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για MED9: Απαράδεκτο ο Μητσοτάκης να επαίρεται για την πολιτική του μετά την Πύλο

admin

MED9: Κοινή απάντηση στην μεταναστευτική κρίση από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου

admin

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Δεν είμαστε σε επιλογή έντασης αλλά συναίρεσης

admin

Μιχαηλίδου για Κασσελάκη: Με έσπρωχναν οι άνθρωποί του για να μην φανώ στην κάμερα

admin

Δημοσκόπηση Pulse: 19 μονάδες μπροστά η Νέα Δημοκρατία – Οριακή άνοδος ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη

admin

Πρόξενος ΗΠΑ: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές συνεργασίες και στην Ουκρανία

admin

Μητσοτάκης από EUMED9: Η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος να μπαίνει στην ΕΕ και όχι οι διακινητές

admin

Δημοσκόπηση MRB: 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ παρά τις φυσικές καταστροφές – Δεν καρπώνεται τη δυσαρέσκεια ο Κασσελάκης

admin

Oι δηλώσεις μετά τη Σύνοδο EUΜED9 στη Μάλτα

admin

ΣΥΡΙΖΑ για ΑΔΑΕ: Κοινοβουλευτική εκτροπή με υπογραφή κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής

admin

Βορίδης: Δεν αρέσει πια η Αριστερά, το στρατηγικό πρόβλημα δεν είναι αν είναι καλύτερη η Έφη ή ο Στέφανος

admin

Παππάς: Αναδύονται εκ νέου διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων

admin