Image default
Πολιτική

Γεραπετρίτης στο Anadolu: Προετοιμάζουμε το έδαφος για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Your browser does not support the audio element.

Αναφέροντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί επίσης να αυξηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι τα μέλη των δύο λαών μπορούν να συνυπάρξουν στην καθημερινή ζωή χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την προβλεπόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο την Τουρκία για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι ως δύο υπουργοί προετοιμάζουν το έδαφος για την προβλεπόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΑΑ πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκαν σε θετικό κλίμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να επαναφέρουν την Τουρκία και την Ελλάδα στο δρόμο του συμβιβασμού.

“Θα επισκεφθώ την Τουρκία αφενός για να προετοιμάσουμε το έδαφος μαζί με τον ομόλογό μου για την συνάντηση των ηγετών μας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η οποία θα επιβεβαιώσει την πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, αφετέρου για να προετοιμάσουμε τη διοργάνωση της πρώτης συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΣΣΥΕ) που θα διεξαχθεί μετά από 7 χρόνια στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο”, δήλωσε.

“Η υλοποίηση της (θετικής) ατζέντας θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές”, είπε.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι η θετική ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στοχεύει στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και επεκτείνεται σε τομείς συνεργασίας στην επιχειρηματική κοινότητα, όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η τεχνολογία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα της επισημοποίησης της συνεργασίας μεταξύ του “Enterprise Greece” και του “Invest in Turkey”.

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνέχισε, λέγοντας: “Η υλοποίηση της (θετικής) ατζέντας θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές.

Αρκεί να αναφέρουμε εδώ, για παράδειγμα, ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μας έφτασε τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, εντούτοις, εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη, η υλοποίηση της θετικής ατζέντας διατηρεί επίσης ζωντανό τον μεταξύ μας διάλογο. Αυτός ο διάλογος είναι το μόνο πραγματικό εργαλείο για την επίτευξη προόδου στις σχέσεις μας και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών.

Ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ των δύο νέων υπουργών

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι μαζί με τον Φιντάν έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλή προσωπική σχέση στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και της ειλικρίνειας και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τρόπο που επιτρέπει την άμεση και εποικοδομητική συνεργασία.

Τόνισε ότι ο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο επιτρέπει την ταχεία επίλυση των κρίσεων και ότι το γεγονός αυτό παρέχει επίσης μια σταθερή βάση για συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Συνάντηση ηγετών

Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Ερντογάνκαι του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη έχουν τόσο ισχυρό συμβολισμό όσο και ουσιώδες περιεχόμενο, δήλωσε: “Αφενός οι δύο ηγέτες επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του πολιτικού διαλόγου, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αφετέρου δίνουν γενικές οδηγίες για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι διακυβερνητικές συνομιλίες, που διεξάγονται με την ευθύνη και τη λογοδοσία των δύο υπουργών Εξωτερικών, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των τακτικών συναντήσεων των ηγετών των δύο χωρών. Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους λαούς μας ότι οι αρχηγοί κυβερνήσεων στέλνουν πρώτοι το μήνυμα της καλής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης”.

Στόχοι που θα εξασφαλίσουν αμοιβαίο όφελος
Ο Γ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να θέσουν στόχους που θα αποφέρουν κοινά οφέλη σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές επιπρόσθετα τόνισε ότι τα οφέλη από τη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες θα είναι πολύ μεγάλες και δεν θα περιορίζονται μόνο στην οικονομία.

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τουρισμός και οι μεταφορές ηγούνται της θετικής ατζέντας”, δήλωσε.

Νέα οπτική γωνία για την επίλυση προβλημάτων

Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για τα τρέχοντα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών ως ακολούθως:

“Πιστεύω ότι η νέα προοπτική που πρέπει να υιοθετηθεί για την επίλυση των προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια είναι ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Η διαδικασία διαλόγου, για την οποία γίνονται προσπάθειες να προχωρήσει βήμα προς βήμα, μπορεί να είναι επιτυχής μόνο με αυτή την προϋπόθεση.

Η διαδικασία αυτή θα καθοδηγείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, πάντα με πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και θα αποτυπώνεται σε πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να επιτευχθούν χρήσιμα και συγκεκριμένα αποτελέσματα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, κοινή προσέγγιση και υψηλή υπευθυνότητα”.

Αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών

Αναφέροντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί επίσης να αυξηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι τα μέλη των δύο λαών μπορούν να συνυπάρξουν στην καθημερινή ζωή χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τις δύο χώρες από την άλλη πλευρά στην άλλη αποτελούν απόδειξη αυτού: “Επιπλέον, με αφορμή τις τραγικές απώλειες που αντιμετώπισαν η Ελλάδα και η Τουρκία το 2023, φάνηκε για άλλη μια φορά ότι οι δύο λαοί διατηρούν πάντοτε το ανθρώπινο ενδιαφέρον ο ένας προς τον άλλον.

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Κασσελάκης: Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου – Με ποια στελέχη συναντήθηκε – Ποιοι αναλαμβάνουν «ρόλο-κλειδί»

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τα διεθνή ΜΜΕ για την νίκη Κασσελάκη – «Νέο πρόσωπο στο τιμόνι της αντιπολίτευσης που είναι σε λήθαργο»

admin

Στις 14:30 η τηλεφωνική επικοινωνία Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

admin

Κασσελάκης: Εύχομαι να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς του Αλέξη Τσίπρα

admin

Παραιτήθηκε η Λιάνα Κωνσταντίνου από το Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ Μαραθώνα

admin

Αποστολάκης στον ΣΚΑΪ: «Πρόθεση του Κασσελάκη είναι να μην υπάρξει σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος»

admin

Οικονόμου: Οι νέες ταυτότητες είναι κομβική μεταρρύθμιση ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας

admin

Μαρινάκης: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις ενόψει της κακοκαιρίας – Πάνω από 1.600 αστυνομικοί και 650 πυροσβέστες στη Θεσσαλία

admin

Στις 14.00 τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Κασσελάκη

admin

Ευρεία κυβερνητική τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επερχόμενη κακοκαιρία – Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

admin

Τσίπρας σε Κασσελάκη: Να χαρείς αυτές τις μέρες χωρίς ενοχές, οι χαρές δεν είναι περίσσιες στην πολιτική

admin

Στις 14:00 το συγχαρητήριο τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Κασσελάκη

admin