Image default
Ευρώπη

Γερμανία: Τέλος στην εποχή των παχιών αγελάδων

Συνολικές δαπάνες 445 δισεκατομμυρίων ευρώ, μειωμένες κατά 30 δισεκατομμύρια από το προηγούμενο έτος, αλλά και κατά 90 δισεκατομμύρια υψηλότερες από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία, προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, που κατέθεσε την Τρίτη στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Τα χρόνια των παχιών αγελάδων έχουν περάσει», σχολιάζει στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αναφερόμενο στο πνεύμα του νέου προϋπολογισμού. Το 2024 όλα τα υπουργεία, εκτός από το υπουργείο Άμυνας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξοικονόμηση πόρων, μετά την αναστολή του «φρένου χρέους» για την περίοδο 2020-2022, η οποία αποφασίστηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μεγάλη εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη μείωση των επιδοτήσεων για τη συνταξιοδιοτική ασφάλιση και την ασφάλιση περίθαλψης, καθώς και από τη διακοπή παροχής επιδόματος τέκνων σε οικογένειες με υψηλό εισόδημα. Την ίδια ώρα, ο κλάδος της γαστρονομίας αντιδρά ήδη για την επαναφορά του παλαιότερου ΦΠΑ, ενώ η βιομηχανία ζητά κρατική βοήθεια ή φοροελαφρύνσεις λόγω του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το “φρένο χρέους” αποτελεί εγγύηση για το ότι οι επόμενες γενιές δεν θα επιβαρυνθούν με τοκοχρεολύσια», δήλωσε ο αρμόδιος βουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Ότο Φρίκε, ενώ, σύμφωνα με το ARD, πολλοί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) – συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – και από τους Πράσινους, θα ήθελαν να παραμείνει σε αναστολή το «φρένο χρέους» και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στις επενδύσεις για την προστασία του κλίματος.

Σχετικα αρθρα

Playmobil: Αναδιάρθρωση του ομίλου, με περικοπές 17% στις θέσεις εργασίας

admin

Η Κομισιόν δίνει άλλα 93,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Φαντάροι από τον στρατώνα… στις επιχειρήσεις

admin

Εμβόλια RSV: Θα φέρουν 2 δισ. δολ. στα ταμεία GSK, Pfizer φέτος

admin

Από μια κλωστή κρέμεται η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Πυρ ομαδόν στον επίδοξο Επίτροπο για το Κλίμα Hoekstra λόγω Κατάρ

admin

Διαψεύδει τις φήμες για κυβέρνηση τεχνοκρατών η Μελόνι

admin

Φλερτ μεταξύ ισπανικού Sumar και Πρασίνων της ΕΕ – Σε διακριτική απόσταση η Αριστερά

admin

Ευρωζώνη: Eπίμονη τάση συρρίκνωσης στη μεταποίηση- Η εξαίρεση της Ελλάδας

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήθελε να πληρώσει τον Τραμπ για να μην είναι ξανά υποψήφιος

admin

Bitcoin: Σε υψηλό έξι εβδομάδων και «κοιτάει» τα 30.000 δολάρια

admin

Goldman Sachs: Με «ισχυρούς ρυθμούς» αυξάνεται η κινεζική ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο

admin