Image default
Οικονομία

ΔΕΘ 2023: Η Κεντρική Μακεδονία πασχίζει να αναπτυχθεί σε μια «υδροκέφαλη» ελληνική οικονομία

Ποιες οι επιδόσεις της Κεντρικής Μακεδονίας σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τραπεζικές καταθέσεις, εξαγωγές, τουρισμό. Η εφήμερη προσοχή των ημερών της ΔΕΘ και οι αναπτυξιακές ανισομέρειες που διαιωνίζονται.

Λίγες ημέρες απομένουν για τη ΔΕΘ 2023 και η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για άλλη μία χρονιά να φορέσει τα «γιορτινά» της για να υποδεχτεί την έκθεση που συγκεντρώνει τις κορυφές του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, κρύβοντας, ενδεχομένως, «κάτω από το χαλί», εγγενείς αδυναμίες που οφείλονται στην αναπτυξιακή μονομέρεια και στον «υδροκεφαλισμό» του ελληνικού κράτους και οικονομίας.

Στην φετινή ΔΕΘ, με φόντο την οικονομία, και ιδιαίτερα το ζήτημα της ακρίβειας, τη «μερίδα του λέοντος» της προσοχής συγκεντρώνει η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να εξαγγείλει νέα μέτρα στήριξης των πολιτών. Χαρακτηριστικά, στο «τραπέζι» είναι ενδεχόμενη παράταση του Market Pass και μετά τον Οκτώβριο, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και γύρω από την ενίσχυση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ήδη παρατάθηκε και για τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο τέλος του Αυγούστου προανήγγειλε την έναρξη των εργασιών για το flyover, ενώ επισκέφτηκε και άλλα έργα υποδομών, με προεξέχον σαφώς το Μετρό της συμπρωτεύουσας, που αναμένεται να ωθήσουν προς τα μπρος την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

  • Η άλλη πλευρά των επικείμενων ανακοινώσεων στην ΔΕΘ

Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη, η πόλη που φιλοξενεί την Διεθνή Έκθεση και για όσο διαρκεί γίνεται το επίκεντρο της προσοχής, αλλά και η ευρύτερη περιφέρεια, παρά τα έργα τα οποία εξαγγείλονται και υλοποιούνται διαχρονικά, παραμένει στην «σκιά» της πρωτεύουσας στην οποία συγκεντρώνεται σχεδόν το ήμιση του πλούτου και της παραγωγής της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η «υπεροχή» της Περιφέρειας Αττικής έναντι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τζίρο των επιχειρήσεων, με μια αναλογία που αγγίζει το 1 προς 5.

Αποτέλεσμα, η Θεσσαλονίκη και η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, να υπολείπονται σε βασικές παραμέτρους που ορίζουν την οικονομική ζωή του τόπου και των πολιτών του.

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ και καταθέσεις

Σύμφωνα με τους Περιφερειακούς Λογαριασμούς που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ με στοιχεία για το 2020, η Κεντρική Μακεδονία, η πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας μετά την Αττική με 1,7 εκατ. κατοίκους, δεν βρίσκεται καν στην πρώτη πεντάδα ανάμεσα στο σύνολο των επικρατειών, με μόλις 12.043 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ και με μια μείωση της τάξης του 9,7% από το 2019.

Την ίδια στιγμή, με 19,7 δισ. ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2020, αντιπροσωπεύει μόλις το 13,6% της συνολικής επικράτειας, με την Αττική να συγκεντρώνει το συντριπτικό ποσοστό του 47,8%.

Δεν είναι καλύτερη η εικόνα και σε ό,τι αφορά τους… «κουμπαράδες» των Θεσσαλονικέων και των πολιτών των όμορων πόλεων της Κεντρικης Μακεδονίας, καθώς με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Περιφέρειας ανέρχονται περίπου στα 4.500 ευρώ κατά μέσο όρο, την στιγμή που στην Αττική ξεπερνούν τα 7.200 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

  • Τράπεζες: «Ξαναχτίζουν» την παρουσία τους στα Βαλκάνια – Στόχος η ανάκτηση ισχυρού περιφερειακού ρόλου

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δε, συγκεντρώνει το θλιβερό ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που ανέρχεται σε 23,8%. Γεγονός που εξηγείται σαφώς και από τα υψηλά επίπεδα ανεργίας της Περιφέρειας, που ξεπερνά το 15%, την στιγμή που στην πρωτεύουσα είναι περί το 8%.

Αναφορικά με την εκπαίδευση, η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει ικανοποιητικά ποσοστά, καθώς ένα σχεδόν 25% είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου, Πτυχιούχοι Παν/μίου – Πολυτεχνείου, ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ανώτερων επαγγελματικών και ισότιμων σχολών. Ποσοστό. μάλιστα, που ξεπερνά ελαφρώς το αντίστοιχο της Αθήνας.

Εξαγωγές, τουρισμός, επιχειρήσεις

Στο πεδίο της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων για το 2021, η Κεντρική Μακεδονία γνώρισε μια αύξηση της αξίας των εξαγωγών της κατά 17,7% στα 6,2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 15,6% της Ελλάδας, αν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, και 19% χωρίς αυτά. Η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Περιφέρεια Αττικής είναι εύλογα πρώτη στην κατάταξη με άνω των 20 δισ. σε εξαγωγές, σημειώνοντας ωστόσο μέσα στο έτος πολύ μεγαλύτερη αύξηση με 23,4%, ανερχόμενη στο 52,7% επί του συνόλου.

Διαβάστε επίσης:

  • Οι ελληνικές εξαγωγές και επιχειρήσεις στη Βουλγαρία – Οι επενδύσεις των Viohalco, ΟΛΘ, Μύλοι Λούλη και οι χιλιάδες μικρομεσαίοι

Αλλά και για την επιχειρηματική δραστηριότητα συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2020, σε σύνολο 228.224 εταιρειών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφηκε τζίρος 32.279.829 ευρώ. Για την αντιστοιχία, 354.849 εταιρείες στην Αττική «παρήγαγαν» τζίρο 185.620.512 ευρώ. Η «τρομακτική» δυσαναλογία δείχνει πως κατά μέσο όρο μία εταιρεία στην Κεντρική Μακεδονία «τζιράρει» 141 ευρώ, ενώ στην Αττική 523 ευρώ.

Από την άλλη, στον τομέα του τουρισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εισέπραξε το 2022 άνω του 1,5 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα έτη 2020 και 2021 που ήταν χρονιές πανδημίας. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πλησιάσει τα προπανδημικά επίπεδα του 2019, όταν και είχε εισπράξει 2,249 δισ. ευρώ. Το παραπάνω στοιχείο φέρνει την Περιφέρεια σε μειονεκτική θέση έναντι των εθνικών επιδόσεων, καθώς το σύνολο των εισπράξεων στην Ελλάδα το 2022 προσέγγισε κατά πολύ τα επίπεδα του 2019 (17,257 δισ. ευρώ έναντι 17,680 δισ. ευρώ), με βάση στοιχεία από την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ και επεξεργασία του ΙΝΣΕΤΕ.

Σχετικα αρθρα

Προς κυβερνητικό shutdown οι ΗΠΑ – «Αδειάζει η κλεψύδρα» την Κυριακή

admin

Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ παρουσία Χατζηδάκη – Τι ειπώθηκε

admin

«Παράθυρο» Γουίλιαμς (Fed) για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Γέλεν: Επικίνδυνο και περιττό ένα κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ

admin

Κάλεσμα Στουρνάρα για «απορρόφηση» και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

fastpath

Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις

fastpath

Παπαθανάσης από Κοζάνη: Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί

admin

Φινκ της BlackRock: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 5%

admin

Σκρέκας: Δεκαπλασιάστηκε η ισχύς των ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο στην Ελλάδα

fastpath

Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

fastpath

Σκάλκος (Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ): Ευέλικτη, καινοτόμα και οικονομικά επαρκής η Πολιτική Συνοχής

admin

Στασιμοπληθωρισμός, ο νέος «μπαμπούλας» – Μνήμες από τη δεκαετία του 1970

fastpath