Image default
Οικονομία

Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων για την οικονομία

Η πρώτη εβδομάδα εργασίας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου θα είναι δυναμική για την Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο, η χώρα βρίσκεται σε ανοδική πορεία στον τομέα των επενδύσεων, με κίνητρο τη συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Η πρώτη επικύρωση της απόδοσης της οικονομίας αναμένεται να έρθει την Τετάρτη με την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΚΣΤΑΤ για το ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του έτους. Οι προβλέψεις θέλουν την αύξηση του ΑΕΠ να υπερβαίνει το 2,1% του πρώτου τριμήνου, το οποίο επιτεύχθηκε σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Οι ελπίδες για μια καλύτερη επίδοση των δεύτερο τρίμηνο βασίζονται στις επενδύσεις,  που είχαν διψήφιο ρυθμό αύξησης και την καλή πορεία του τουρισμού για το σύνολο της χώρας, με τις επιδόσεις του να είναι ανάλογες της ίδιας περιόδου του 2022.

Πρόσθετο στοιχείο θα αποτελέσει η χαμηλότερη αξία των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών ενέργειας. Η καλύτερη επίδοση της οικονομίας θα αφορά μία περίοδο που σχεδόν στο σύνολό της ήταν προεκλογική, δίνοντας ένα σήμα εκτός Ελλάδας ότι τώρα το κράτος και η οικονομία μπορεί να λειτουργεί και κατά τη διάρκεια μετάβασης από μια κυβέρνηση στην επόμενη.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, μία επίδοση καλύτερη από το 2,1% του πρώτου τριμήνου θα επικυρώσει το περιθώριο για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του χρόνου όπως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Η “ετυμηγορία” της DBRS

Η αξιολόγηση της DBRS που θα έρθει την Παρασκευή αναμένεται να συμβάλλει επίσης στο θετικό περιβάλλον. Ως γνωστόν, ο καναδικός οίκος είναι ο πρώτος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ οίκος που αξιολογεί την Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Στα στοιχεία που θα έχει αξιολογήσει εκτός από 2ο τρίμηνο για το ΑΕΠ είναι τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, αλλά και η προσήλωση που δείχνει στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

Σε πρόσφατο σημείωμά της για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, στα μέσα του περασμένου μήνα, η DBRS διαπιστώνει κεφαλαιακή επάρκεια και αύξηση της κερδοφορίας αν και δείχνει να ανησυχεί ακόμη για την ποιότητα κεφαλαίων, αφού περιλαμβάνουν την αναβαλλόμενη φορολογία των ομολόγων.

O οίκος έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ (High) δηλαδή μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική,  με σταθερή αξιολόγηση. Μία αναβάθμιση από την DBRS θα αρχίσει να κλειδώνει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, αλλάζοντας οριστικά σελίδα για την ελληνική οικονομία.

Οι δύο αυτές εξελίξεις της εβδομάδας δεν θα επηρεάσουν μόνο τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, αλλά και το “οπλοστάσιο” με το οποίο θα εμφανιστεί η Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup της Ισπανίας, την επόμενη Παρασκευή. Εκεί, εκτός από το τους δημοσιονομικούς κανόνες θα συζητηθεί και η συνέχιση των μέτρων στήριξης μετά την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Παράλληλα βέβαια αναμένεται να τεθεί κατά τη συνεδρίαση και το ελληνικό αίτημα για πρόωρη εξόφληση 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερές δάνεια με την Ευρωζώνη (GLF).

Σχετικα αρθρα

Γκρίζα ζώνη τα cryptos για την εφορία – Προετοιμάζεται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου

admin

Προς κυβερνητικό shutdown οι ΗΠΑ – «Αδειάζει η κλεψύδρα» την Κυριακή

admin

Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ παρουσία Χατζηδάκη – Τι ειπώθηκε

admin

«Παράθυρο» Γουίλιαμς (Fed) για τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων

admin

Γέλεν: Επικίνδυνο και περιττό ένα κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ

admin

Κάλεσμα Στουρνάρα για «απορρόφηση» και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

fastpath

Κλείδωσε για 3-5 Οκτωβρίου το ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα – «Πιστοποίηση» για δημοσιονομική πορεία και μεταρρυθμίσεις

fastpath

Παπαθανάσης από Κοζάνη: Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί

admin

Φινκ της BlackRock: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 5%

admin

Σκρέκας: Δεκαπλασιάστηκε η ισχύς των ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο στην Ελλάδα

fastpath

Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού

fastpath

Σκάλκος (Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ): Ευέλικτη, καινοτόμα και οικονομικά επαρκής η Πολιτική Συνοχής

admin