Image default
Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Γεραπετρίτης και Φιντάν χαράζουν τις «κόκκινες γραμμές»

Το επόμενο βήμα στην ασταθή ισορροπία των τελευταίων ετών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα προσπαθήσουν να κάνουν μέσα στον μήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αναμενόμενη συνάντησή τους στις 17 ή 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι μέρος μιας σκυταλοδρομίας με επιδίωξη τη συνεννόηση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα.

Εγχείρημα διόλου εύκολο, με δεδομένο ότι οι θέσεις των δύο χωρών μοιάζουν διαμετρικά αντίθετες σε κεντρικά θέματα ουσίας όπου οι διαφορές είναι αγεφύρωτες. Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία που προκάλεσαν αριθμό θυμάτων όσο οι δύο πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στο πεδίο, δηλαδή το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η εκμηδένιση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και η απουσία προκλητικών κινήσεων από τα ερευνητικά πλοία της γείτονος σε θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν οριοθετηθεί επιτρέπουν σε όλους να μιλούν για βελτίωση του κλίματος.

Το Μεταναστευτικό όμως είναι το νέο πρόβλημα που απειλεί να επαναφέρει την καχυποψία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου σχεδόν καθημερινά 400-500 μετανάστες που ξεκινούν με διάφορα σκάφη από τα παράλια της Τουρκίας φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου για να ζητήσουν άσυλο. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει και διαμηνύει στους Ευρωπαίους ότι η πρακτική αυτή εξελίσσεται με την ανοχή των τουρκικών Αρχών.

Από την Αγκυρα όμως επιμένουν ότι το Ελληνικό Λιμενικό επιδίδεται στα λεγόμενα «pushbacks» για να εμποδίζει όπου μπορεί την είσοδο των πλωτών που μεταφέρουν μετανάστες στην ελληνική χωρική θάλασσα. Το ζήτημα αυτό εκ των πραγμάτων θα είναι στα πρώτα που θα συζητήσουν σήμερα, Τρίτη, στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θα ξεκινήσει στις 10:05 και αναμένεται να διαρκέσει περί τις 2,5 ώρες με τις κοινές δηλώσεις να έχουν προκαθοριστεί να ξεκινήσουν στις 12:30 το μεσημέρι.

Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Ερντογάν θα λάβει τα ανταλλάγματα που διεκδικεί, δηλαδή νέα, γενναιόδωρη, οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση σύντομα ώστε να κλείσει τις στρόφιγγες και να σταματήσει τις καραβιές με τους εξαθλιωμένους μετανάστες που θέλουν να μπουν σε ευρωπαϊκά εδάφη με κάθε τρόπο. Η Αθήνα δεν έχει πρόβλημα να ευθυγραμμιστεί με την τουρκική διεκδίκηση για νέα οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο κάθε ελληνικός χειρισμός απέναντι στα μεταναστευτικά κύματα βρίσκεται στο μικροσκόπιο της διεθνούς κοινότητας και των μεγάλων ξένων μέσων ενημέρωσης.

Αποστολή των κυρίων Γεραπετρίτη και Φιντάν είναι να προετοιμάσουν το έδαφος και να ορίσουν την ατζέντα ώστε να μην αποδειχθεί κενή περιεχομένου η επόμενη συνάντηση -δεύτερη μέσα σε δύο μήνες- των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μετά το τετ α τετ που είχαν στις 12 Ιουλίου στο Βίλνιους βάζοντας τις βάσεις για την προώθηση του διμερούς διαλόγου, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συζητήσουν για την εξέλιξη της διαδικασίας προσέγγισης, με τελικό σκοπό την επίλυση των διμερών διαφορών.

«Προσπάθεια των δύο υπουργών είναι να παρουσιάσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν ένα ομοιογενές πακέτο για το οποίο θα υπάρχουν δυνατότητες σύγκλισης», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» έμπειρος διπλωματικός παράγοντας με πολυετή και βαθιά γνώση των εκρηκτικών διαφορών και των αγκαθιών. Στην προπαρασκευαστική συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν και τον βαθμό… ευκαμψίας της άλλης πλευράς, που θα είναι και το κρίσιμο δείγμα για την ουσιαστική έναρξη του διαλόγου.

Και ο Δένδιας στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο

Την ίδια ώρα και ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να βρεθεί στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν. Όπως πληροφορείται το thetimes|-.gr, οι Τούρκοι έχουν προσκαλέσει τον κ. Δένδια και αυτός προς ώρας έχει ανταποκριθεί θετικά. Άλλωστε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία εκκρεμεί από το πρώτο τηλεφώνημα που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ τον Ιούλιο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους στο υπουργείο Άμυνας. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε στον τουρκικό Τύπο πως ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ θα ερχόταν αυτός στην Αθήνα μετά από σχετική πρόσκληση, κάτι που τελικώς δεν ίσχυε και διέψευσε σχετικά και το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι επικεφαλής στα χαρτοφυλάκια των στρατιωτικών θεμάτων σε Αθήνα και Αγκυρα θα μπορούσαν να συζητήσουν για συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να εμπεδωθεί το κλίμα «μη πολέμου», ίσως με κάποιες κινήσεις γύρω από θέματα σχετικά με τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο.

Ο δεύτερος κύκλος του ελληνοτουρκικού πολιτικού διαλόγου περιλαμβάνει συζητήσεις των υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη με τους Τούρκους ομολόγους τους. Το έργο του κ. Φραγκογιάννη, αρμόδιου σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, μοιάζει ευκολότερο, αφού πρέπει να προετοιμάσει συγκεκριμένα βήματα για να φανεί ότι από τη λεγόμενη θετική ατζέντα της συνεργασίας τόσο ο ελληνικός όσο και ο τουρκικός λαός έχουν να αποκομίσουν χειροπιαστά οφέλη.

Για την κυρία Παπαδοπούλου, όμως, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Γνωρίζει τις «κόκκινες γραμμές» των Τούρκων αλλά και την αέναη προσπάθειά τους να διευρύνουν την ατζέντα των διεκδικήσεών τους και πρέπει να ελιχθεί σε έναν πολύ μικρό χώρο κάνοντας τις αναγκαίες κινήσεις ώστε ο διάλογος να μην ενταφιαστεί από τα αποδυτήρια.

«Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία συνεννόησης και διαλόγου», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρέσβης Γιώργος Σαββαΐδης, ένας από τους θεματοφύλακες των μυστικών της ελληνικής διπλωματίας στα εθνικά θέματα, επισημαίνοντας ότι, παρά τις παραφωνίες όπως οι δηλώσεις Ερντογάν με αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για ουσιαστική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο προσφυγής σε κάποιο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια επίθεση στο μετρό της Νέας Υόρκης: Άνδρας χτυπάει επανειλημμένα με μπαστούνι 60χρονη γυναίκα – Δείτε βίντεο

Πάνω από Μαγνησία και Σποράδες η κακοκαιρία «Daniel» – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Ολυμπιακός: Ανακοινώθηκαν Ποντένσε και Γιόβετις, «μπήκαν» και στην ευρωπαϊκή λίστα

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ για MED9: Απαράδεκτο ο Μητσοτάκης να επαίρεται για την πολιτική του μετά την Πύλο

admin

MED9: Κοινή απάντηση στην μεταναστευτική κρίση από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου

admin

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Δεν είμαστε σε επιλογή έντασης αλλά συναίρεσης

admin

Μιχαηλίδου για Κασσελάκη: Με έσπρωχναν οι άνθρωποί του για να μην φανώ στην κάμερα

admin

Δημοσκόπηση Pulse: 19 μονάδες μπροστά η Νέα Δημοκρατία – Οριακή άνοδος ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη

admin

Πρόξενος ΗΠΑ: Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές συνεργασίες και στην Ουκρανία

admin

Μητσοτάκης από EUMED9: Η Ευρώπη να αποφασίζει ποιος να μπαίνει στην ΕΕ και όχι οι διακινητές

admin

Δημοσκόπηση MRB: 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ παρά τις φυσικές καταστροφές – Δεν καρπώνεται τη δυσαρέσκεια ο Κασσελάκης

admin

Oι δηλώσεις μετά τη Σύνοδο EUΜED9 στη Μάλτα

admin

ΣΥΡΙΖΑ για ΑΔΑΕ: Κοινοβουλευτική εκτροπή με υπογραφή κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής

admin

Βορίδης: Δεν αρέσει πια η Αριστερά, το στρατηγικό πρόβλημα δεν είναι αν είναι καλύτερη η Έφη ή ο Στέφανος

admin

Παππάς: Αναδύονται εκ νέου διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων

admin