Image default
Επιχειρήσεις

Κωνσταντίνος Βιτουλαδίτης: Ο πήχης των €250 εκατ. και οι νέες επενδύσεις της ΜΕΓΑ

Τον πήχη των 250 εκατ. ευρώ κατάφερε να ξεπεράσει η ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής, η οποία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό πλάνο για την έτι περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται από τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022 που δημοσιοποιήθηκαν, η κερδοφορία της εταιρείας υποχώρησε μετά την απόφαση της διοίκησης υπό τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Βιτουλαδίτη να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους που είχε.

Έτσι ο κύκλος εργασιών μπορεί να αυξήθηκε στα 254,23 εκατ. ευρώ, από 236,81 εκατ. ευρώ το 2021, όμως τα μεν EBITDA υποχώρησαν στα 11,25 εκατ. ευρώ, από 14,04 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά τους φόρους στα 6,47 εκατ. ευρώ από 9,41 εκατ. ευρώ.

«Οποιεσδήποτε δυσκαμψίες στην προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό, λόγω της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης και της ένοπλης σύρραξης Ουκρανίας – Ρωσίας, επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία της για το έτος 2022. Λόγω όμως του μεγέθους και της αξιοπιστίας της, η εταιρεία εξυπηρετήθηκε έγκαιρα από τους προμηθευτές της, ενώ διεύρυνε τις συνεργασίες εγκεκριμένων προμηθευτών πρώτων υλών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε τυχόν δυσκολία στη διεθνή αλυσίδα logistics», σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας αναφορικά με τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ήταν στα 121,27 εκατ. ευρώ

Το σύνολο καθαρής θέσης της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 71,54 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας το 2022 έφθασε τα 11,5 εκατ. ευρώ και αφορούσε ακίνητα, υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου. Μεταξύ άλλων αγοράστηκε παλιά βιομηχανική μονάδα στα Οινόφυτα, ολοκληρώθηκε μια υπερσύγχρονη αποθήκη στον Ασπρόπυργο, ενώ αυτή την περίοδο κατασκευάζεται μία νέα μονάδα παραγωγής στο ίδιο σημείο.

Οι νέες επενδύσεις αναμένεται να βοηθήσουν στην επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της ΜΕΓΑ σε νέες κατηγορίες στον ευρύτερο τομέα προσωπικής υγιεινής και, παράλληλα, να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την υφιστάμενη γκάμα προϊόντων της εταιρείας, ενσωματώνοντας νέες καινοτομίες στον προϊοντικό σχεδιασμό.

Σημειωτέον πως από το 2000 ως το 2021 οι επενδύσεις της εταιρείας είχαν φθάσει τα 210 εκατ. ευρώ.

Με τις συνεχείς επενδύσεις η ΜΕΓΑ αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη, έχοντας ξεκινήσει το 1980 από μια μικρή μονάδα παραγωγής ωτοασπίδων. Ενισχύει σταθερά την παραγωγική της δυναμικότητα υποστηρίζοντας καλύτερα τις εξαγωγές των προϊόντων της, που έχουν πλέον παρουσία σε πάνω από 35 χώρες.

Υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές εισφέρουν σήμερα το 35% του κύκλου εργασιών ενώ με την ενδυνάμωση των συνεργασιών εκτός συνόρων έχουν υπερδεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η κατηγορία πανών της ΜΕΓΑ κατατάσσεται ανάμεσα στα 60 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα

Μαζί με τη μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών αυξάνεται και ο αριθμός του προσωπικού της εταιρείας. Έτσι το 2022 δημιουργήθηκαν στη ΜΕΓΑ 48 νέες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα το προσωπικό της να έχει φθάσει τα 724 άτομα, από 676 που ήταν στο τέλος του 2021.

Διαβάστε ακόμη

«Γέφυρα» για εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ από Ισραήλ και Κύπρο το επόμενο εξάμηνο

Η ΔΕΘ, οι αστυνομικοί των VIP, οι… σφαγμένοι, η βουτιά της αγοράς και το βραχυκύκλωμα του καζίνο

Στέλιος Χατζηιωάννου: «Πάει καλά η ελληνική οικονομία – Είμαι αισιόδοξος»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Η Renault τερματίζει τη συμφωνία κοινής αγοράς με τη Nissan

admin

Revoil: Στα €388,43 εκατ. ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο – Στα €5,68 εκατ. τα EBITDA (πίνακας)

admin

SunriseMezz PLC: Στα €2,9 εκατ. τα ανεβασμένα κέρδη εξαμήνου

admin

SunriseMezz: Καθαρά κέρδη €2,9 εκατ. στο 6μηνο

admin

Phoenix Vega Mezz: Στα €6,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2023

admin

Σημαντικά αυξημένα κατά 25,5% τα έσοδα της Trastor στο εξάμηνο

admin

Trastor: Αύξηση 25,5% στα έσοδα από μισθώματα κατά το α’ 6μηνο

admin

Prodea Investments: Αύξηση 18% στον κύκλο εργασιών το α’ εξάμηνο 2023

admin

Intracom Holdings: Ισχυρά διαθέσιμα 223,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο (πίνακες)

admin

Κλουκίνας – Λάππας: Εγκρίθηκε το σχέδιο μερικής διάσπασης του κλάδου ακινήτων θυγατρικής

admin

Attica Bank: Ολοκλήρωση πώλησης χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Astir Ι

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Στα €105,6 εκατ. ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο – Αύξηση 11,8% στις πωλήσεις

admin