Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Χρηματιστήριο:  Το “τίναγμα της ψόφιας γάτας” ή ενδείξεις αναστροφής της τάσης;

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση είχε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα μετά τη χθεσινή πτώση οι μετοχές των μετοχών κινούνταν εκ μέρου ήπια πτωτικά μέχρι τη στιγμή που ΟΠΑΠ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του.

Η ευχάριστη έκπληξη των αποτελεσμάτων αυτών αποτέλεσε το καύσιμο για την αναστροφή της τάσης και την κίνηση της αγοράς έντονα ανοδικά. Η ανοδική αυτή κίνηση διήρκεσε μέχρι τις 4:00 το μεσημέρι οπότε και h αγορά επανήλθε σε σταθεροποιητικές τάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,73% και διαμορφώθηκε στις 1.276,52 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.267,33 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.260,12 έως 1.281,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 105,4 εκατ. ευρώ. 

Τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις, πάντως, επέτεινε και η έντονη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών, οι οποίες παραμένουν έρμαιο των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για το ύψος των επιτοκίων. Το τι ακριβώς θα γίνει, αν δηλαδή θα υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή αν θα προτιμηθεί η «παύση», πυροδοτεί μεγάλα κύματα νευρικότητας στους traders.

Σε κάθε περίπτωση, η Λεωφόρο Αθηνών αναζητά και εγχώριους καταλύτες, όπως για παράδειγμα είναι τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου ή τα σενάρια για τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Με μεγάλη προσμονή αναμένεται και η έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες, όπως φυσικά και η ετυμηγορία του DBRS την προσοχή Παρασκευή.

Αύριο, δε, η Λεωφόρος Αθηνών περιμένει και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου. 

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Με δεδομένο ότι δεν υφίσταται κάποια μεταβολή στους καταλύτες που οδήγησαν έως εδώ το Χρηματιστήριο, ψάχνουμε τη βραχυπρόθεσμη αλήθεια στο ταμπλώ. Ο Τραπεζικός δείκτης έχει ενδιαφέρουσα στήριξη στην ζώνη του 980, που θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση στην ζώνη του 1010 – 1030 και στο 1050. Σε πρώτη φάση, για να ανακόψει την επιθετική τάση, πρέπει να κάτσει πάνω από την ζώνη του 1010”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Θα περιμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να σταθεροποιηθεί. Επαναλαμβάνουμε τη θετική μας άποψη για τον ΟΠΑΠ, μετά από ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου και ένα εντυπωσιακό ενδιάμεσο μέρισμα (1,0 ευρώ ανά μετοχή). Η Μυτιληναίος θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά από μια εξαγορά με σημαντικές προοπτικές στον τομέα των Μετάλλων”, αναφέρει η Piraeus Securities.

“Περιμένουμε από το Χ.Α. να κινηθεί υψηλότερα, με τον ΟΠΑΠ να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

“Μετά από 4 μέρες υποχώρησης, σήμερα αντίδραση με ήπιο ρυθμό, με την Αγορά να περιμένει την ετυμηγορία της DBRS για την επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή. Το ενδιαφέρον στον ΟΠΑΠ, μετά την ανακοίνωση των καλών και ανάλογων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων και τη διανομή προσωρινού μερίσματος για τη χρήση 2023, 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Quest θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς ανακοινώνει αύριο τα δικά της αποτελέσματα”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η Fourlis ανακοινώνει σήμερα τα εξαμηνιαία αποτελέσματά του. Η αυτονόμηση της κίνησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την υπεροπλία των πωλητών σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, είναι πιθανό να οφείλεται στην εκτίμηση για ανάσχεση της υψηλής δυναμικής της Ελληνικής Οικονομίας, που πυροδότησε τα αντανακλαστικά επενδυτών που επιλέγουν στρατηγικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας, θεωρώντας ότι η επενδυτική βαθμίδα ίσως καθυστερήσει. Κρίσιμης σημασίας η διατήρηση του ορίου στήριξης των 1268 – 1260 μονάδων για τον ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε χθες για τον ΓΔΧΑ. Ωστόσο, δεν μεταβάλλουμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών, το οποίο παραμένει στην περιοχή των 1230 – 1330 μονάδων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σχετικά με τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, οι αποφάσεις της Διοίκησης για προμέρισμα 1 ευρώ/μετοχή, σε συνδυασμό με την έναρξη επαναγοράς μετοχών έως και 150 εκατ. ευρώ, αποδεικνύουν και πάλι την δυνατότητα παραγωγής μετρητών του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ στο Α΄ εξάμηνο του 2023. Ο τίτλος παραμένει σταθερά στις ‘top’ επιλογές μας”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Η Moody’s περιλαμβάνεται στους Οίκους που εκτιμούν ότι το σενάριο της επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας είναι πιθανό, εξαιτίας της αδυναμίας της Κινεζικής Οικονομίας να επιταχύνει την ανάπτυξή της, του ενδεχομένου πρόσθετων επιτοκιακών αυξήσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες και των πιθανών αναταράξεων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Παράλληλα, η αυξημένη επίδοση της ανεργίας τον Αύγουστο, στο 3,8%, απομακρύνει το ενδεχόμενο αυξήσεων από τη Federal στο τέλος Σεπτεμβρίου. Όμως, την ίδια ώρα, η παραμονή του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 5,3% στην ευρωζώνη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης του επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο 4,5%, εξέλιξη που θα βλάψει κυρίως την υπερχρεωμένη Ιταλία, που απειλείται με τεχνική ύφεση, αν και το επόμενο τρίμηνο καταγράψει αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ (στο -0,4% στο 2ο τρίμηνο έναντι του 1ου), όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με αυτά τα δεδομένα και την καταγραφή πολλών ακόμη απειλών από το πάντα εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό, από κοινού με τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρουν καθημερινά οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι Διεθνείς Αγορές σημειώνουν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, με θετικές κατά κανόνα ημερήσιες επιδόσεις.

Με τον Ρουμπινί ωστόσο να προειδοποιεί ότι απώλειες της τάξης του 10%, είναι πιθανό να καταγραφούν κατά το 2ο εξάμηνο του έτους.

Ενόψει των παραπάνω, ο συγχρονισμός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις Διεθνείς Αγορές, θα μπορούσε να αποτελεί το αναμενόμενο.

Αντιθέτως όμως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις πτωτικά, υποχωρώντας κάτω από τις 1300 μονάδες, αναζητώντας στήριξη στις 1260, καθώς αναδιατάχθηκε η βραχυχρόνια επενδυτική στρατηγική (στάση αναμονής από τους αγοραστές, κλείσιμο θέσεων “long” από όσους κινούνται με βραχυπρόθεσμό επενδυτικό ορίζοντα).

Με τους Διεθνείς Οίκους να συνεχίζουν να αναφέρονται εγκωμιαστικά: την Bofa να ξεκινά να καλύπτει τις ομολογιακές εκδόσεις των Τραπεζών που τις αποκαλεί “Γη της επαγγελίας” και την Jefferies να αναπροσαρμόζει τις τιμές – στόχους των συστημικών Τραπεζών, χαρακτηρίζοντας την Εθνική Τράπεζα κορυφαία επενδυτική επιλογή.

Όμως, η Wood θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι να χαμηλώσει ο αναπτυξιακός πήχης για την Ελληνική Οικονομία, αναθεωρώντας στο 2,8% τη φετινή επίδοση, καθώς θεωρεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα επιβραδύνουν την Ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι καταστροφές από τις πυρκαγιές θα αφαιρέσουν μέρος του ΑΕΠ ( στο €1,6 δισ. είναι οι πρώτες εκτιμήσεις).

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερου του αναμενομένου από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα €20 δισ., από €18,2 δισ. το 2019, τις αυξημένες επενδύσεις που υποβοηθούνται από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που κλείνει φέτος (Ν+3) και του βελτιωμένου εμπορικού ισοζυγίου λόγω των χαμηλών τιμών του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου που εισάγονται.

Τα δεδομένα αυτά θα αποτυπωθούν στο 3ο τρίμηνο με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει στις 6/7 τις επιδόσεις του 2ου τριμήνου.

Καταλυτικής σημασίας για να επανέλθει η θετική επενδυτική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το πανθομολογούμενο ελπιδοφόρο αφήγημά του, είναι να δοθεί θετική ψήφος εμπιστοσύνης με τις εκθέσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες: η επενδυτική βαθμίδα με την έκθεση της Καναδικής DBRS αργά το βράδυ της Παρασκευής 8/9 και η αναβάθμιση από την Moody’s στις 15/9 που απέχει ωστόσο 3 βαθμίδες από την επενδυτική, με τον Οίκο να έχει ήδη προϊδεάσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξελίξεις που θα επιτρέψουν την επάνοδο πάνω από τις 1300 μονάδες, με προσδοκίες για προσέγγιση της περιοχής των 1380 μονάδων το επόμενο διάστημα.

Στο αντίθετο ενδεχόμενο, ο ΓΔ θα αναζητήσει τη στήριξη στις 1250 μονάδες, ή και χαμηλότερα”, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Σχετικα αρθρα

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

Η ΕΕ χρειάζεται Δημοσιονομική Ένωση – L. Reichlin

admin

Ο Τζέιμι Ντάιμον βλέπει σενάριο με επιτόκια 7% “και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος”

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Αύγουστο στα 143,2 δισ. ευρώ – Μειώθηκαν τα δάνεια

admin

UBS: Τα 3 πράγματα που μάθαμε για την παγκόσμια οικονομία από το νέο iPhone

admin

Η τριπλή «θηλιά» για την αμερικανική οικονομία

admin

Μεγάλος ασθενής της Ευρώπης η γερμανική οικονομία

admin

Τα τρία μέτρα της κυβέρνηση για να φρενάρει η ακρίβεια – Ολόκληρη η τροπολογία

admin

ΔΕΗ: Η απόβαση στα Βαλκάνια,τα κερδη 1,2 δισ.€ και ο “Γερμανός” της ενέργειας…

admin

Ακριβό πλεον το χρήμα στην Ελλάδα λόγω ΕΚΤ

admin

Moody’s: Ενδεχόμενο κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης θα φέρει υποβάθμιση

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομίας με νέες αυξήσεις επιτοκίων

fastpath