Image default
Ευρώπη

Στο πλευρό της Ουκρανίας η Τσεχία για την διεξαγωγή των εκλογών του 2024

Η Τσεχία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να διεξαγάγει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές το 2024, αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy ανέφερε ότι θα χρειαστούν βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Daniel Drake στη EURACTIV Τσεχίας.

«Η διεξαγωγή εκλογών υπό τις συνθήκες της ρωσικής πολεμικής επίθεσης σε βάρος της Ουκρανίας υπόκεινται στην ουκρανική νομοθεσία και, όσο περίπλοκη και αν είναι, πιστεύουμε ότι θα είναι δυνατή η διοργάνωσή τους το επόμενο έτος», δήλωσε ο Drake στη EURACTIV Τσεχίας.

«Η Τσεχική Δημοκρατία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία από αυτή την άποψη, αλλά η ακριβής μορφή αυτής της βοήθειας μπορεί να συζητηθεί μόνο βάσει συγκεκριμένου αιτήματος από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Drake, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν έχει λάβει ακόμη κανένα συγκεκριμένο αίτημα.

Ο Zelenskyy δήλωσε πρόσφατα ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά η Ουκρανία πρέπει να αλλάξει τους νόμους της και να έχει μαζί της την ΕΕ και το ΝΑΤΟ  στον επιμερισμό του κόστους των εκλογών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Vít Rakušan επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας να παράσχει βοήθεια, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις που θα θέσει η Ουκρανία θα διαμορφώσουν τις λεπτομέρειες της τσεχικής βοήθειας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Peter Stano δήλωσε στη EURACTIV Τσεχίας ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει με το θεσμικό όργανο για το θέμα.

«Σε γενικές γραμμές, η διοργάνωση των εκλογών είναι θέμα της χώρας στην οποία διεξάγονται. Εάν η Ουκρανία προσεγγίσει την ΕΕ με συγκεκριμένο αίτημα, η ΕΕ θα το εξετάσει σοβαρά», δήλωσε ο Stano.

Σύμφωνα με τον Daniel Kerekes, εκλογικό εμπειρογνώμονα της Denník N, οι πιθανές εκλογές στα κατεχόμενα εδάφη θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδιαίτερη πρόκληση. Επιπλέον, εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί και διασκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, ο Kerekes βλέπει τις εκλογές του 2024 ως ένα ρεαλιστικό σενάριο.

«Η Ουκρανία έχει ήδη κάποια εμπειρία από αυτό. Με τη βοήθεια της ΕΕ και των ΗΠΑ, μπορεί να γίνει. Θα είναι δύσκολο, θα έχει πολλές ατέλειες, αλλά είναι ρεαλιστικό», δήλωσε ο Kerekes, προειδοποιώντας ότι αν ο πόλεμος διαρκέσει πολύ και δεν γίνουν εκλογές, ο Zelenskyy και η κυβέρνησή του θα χάσουν γρήγορα τη νομιμοποίησή τους.

Σχετικα αρθρα

Ηλεκτροκίνηση: Η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εισβολή των κινεζικών εταιρειών

admin

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin

Χόλιγουντ: Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να γράψουν στην απεργία οι σεναριογράφοι – Προκαταρκτική συμφωνία με τα στούντιο

admin

Amazon: Επενδύει 4 δισ. στην Anthropic και τον επίδοξο αντίπαλο του ChatGPT

admin

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin