Image default
Επιχειρήσεις

Autohellas: «Άλμα» 35,7% στο τζίρο εξαμήνου και αυξημένη κερδοφορία

Autohellas: «Άλμα» 35,7% στο τζίρο εξαμήνου και αυξημένη κερδοφορία

Τα οικονομικά της μεγέθη για το δεύτερο τρίμηνο και το πρώτο εξάμηνο του 2023 παρουσίασε η Autohellas, καταγράφοντας σημαντικά αυξημένα νούμερα.

Συγκεκριμένα σε επίπεδο τριμήνου, παρουσίασε αύξηση 23,5% σε επίπεδο Ενοποιημένου Κύκλου Εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €255,2εκ. έναντι €206,6εκ. το 2022.

Τα Λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του δεύτερου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €38,9εκ. έναντι €31,5εκ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 23,5%.

Τα Κέρδη προ φόρων (ΕBT) του Ομίλου για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ανήλθαν σε €29,8εκ. έναντι €27εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 10,4%, ενώ αντίστοιχα τα Κέρδη μετά Φόρων διαμορφώθηκαν σε €23,8εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 11,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Σε επίπεδο εξαμήνου η Autohellas παρουσιάζει αύξηση 35,7% στον Ενοποιημένου Κύκλου Εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €476,8εκ. έναντι €351,4εκ. το 2022.

Τα Λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε €56,5εκ. έναντι €45εκ. το 2022, καταγράφοντας αύξηση 25,6%.

Τα Κέρδη προ φόρων (ΕBT) του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ανήλθαν σε €40,1εκ. έναντι €37,1εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 8,2% και τα Κέρδη μετά Φόρων διαμορφώθηκαν σε €31,2εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 6,1% σε σχέση με την αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Σημειώνεται ότι η νέα δραστηριότητα του Franchise της Hertz στην Πορτογαλία, που εξαγοράστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, συνεισέφερε μεν τα €41.1 εκ. από τα συνολικά €125,5 εκ. της αύξησης του Κύκλου Εργασιών, χωρίς όμως σημαντική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα Κερδών προ Φόρων (EBT), αφού ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης δραστηριότητας αφορά αποκλειστικά σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και συνεπώς παρουσιάζει όλη την κερδοφορία του στους καλοκαιρινούς μήνες (στο 3ο τρίμηνο και μέρος του 4ου τριμήνου).

Επίσης επισημαίνεται ότι, η δραστηριότητα της FCA Greece, Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional και Jeep, που εξαγοράστηκε μόλις την 01/05/2023 σε συνεργασία με την Samelet, δεν είχε συμμετοχή στον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών λόγω του μικρού διαστήματος, αλλά και γιατί ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης και δεν επηρεάζει τον Κύκλο Εργασιών, άλλο μόνο το τελικό αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι και αυτή η δραστηριότητα αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα του Ομίλου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο στόλος του Ομίλου για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ανέρχεται πλέον σε περίπου 55.000 αυτοκίνητα, με 7.700 συνολικές αγορές νέων αυτοκίνητων εντός του τρέχοντος έτους.

Οι επιδόσεις του πρώτου εξάμηνου αποτελούν νέο υψηλό για τον Όμιλο τόσο σε κύκλο εργασιών, όσο και σε λειτουργική καιτελική κερδοφορία, μετά από ένα εξαιρετικά ισχυρό 2022.

Σημειώνεται ότι διαχρονικά λόγω της εποχικότητας του τουρισμού, το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους έχει σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή στην συνολική ετήσια κερδοφορία του Ομίλου.

autohellas megethi

Αναλυτικότερα: Ο Κύκλος Εργασιών από τη δραστηριότητα στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 11,7%, αγγίζοντας τα €114,6εκ. από €102,6εκ. το 2022.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν επηρεαστεί θετικά από την αρχή της τουριστικής περιόδου, όπου οι αφίξεις ξεπέρασαν τα μεγέθη του 2022, αλλά και του 2019.

Παράλληλα όμως η αύξηση στη διαθεσιμότητα των συνολικών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά περιορίζει τις τιμές ανά ημέρα σε σχέση με το 2022, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019.

Αύξηση παρουσιάζεται και στις μακροχρόνιες μισθώσεις μετά την αποκατάσταση των καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα νέων αυτοκινήτων, με σημαντική όμως εδώ αρνητική επίπτωση από το αυξημένο ύψος των επιτοκίων του ευρώ, αλλά και παράλληλα υψηλή κερδοφορία από τη διάθεση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου.

Ο Κύκλος Εργασιών της δραστηριότητας των θυγατρικών εξωτερικού που σχετίζεται με τον τομέα των μισθώσεων αυτοκίνητων έφθασε συνολικά τα €76,6εκ. από €29,8εκ. το 2022.

Να σημειωθεί ότι η προσθήκη της Πορτογαλίας συνέβαλε στον υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών της δραστηριότητας του Ομίλου εκτός Ελλάδος.

Αν εξαιρεθεί η πρόσφατη αυτή επένδυση, τότε οι θυγατρικές εταιρείες στα Βαλκάνια και την Κύπρο παρουσίασαν οργανική ανάπτυξη 16,1%.

Η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση κυρίως στο σκέλος της Εισαγωγής/Διανομής (Hyundai, KIA, SEAT), συνεισφέροντας συνολικά €285,6εκ. στον Κύκλο Εργασιών, παρουσιάζοντας αύξηση 30,4%, αυξάνοντας σημαντικά τη συμβολή στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ ότι το αθροιστικό μερίδιο αγοράς του Ομίλου σε πωλήσεις ιδιωτών διατηρήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα όπως και στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

autohellas 2

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι από 01/09/2023, έχει προστεθεί στο στελεχικό δυναμικό της Autohellas o κος Κωνσταντίνος Δελήγιαννης στη θέση του Deputy CEO.

O κος Δελήγιαννης έχει καταγράψει στα προηγούμενα στάδια τριών δεκαετιών της καριέρας του εξαιρετικά σημαντική εμπειρία τόσο σε σημαντικές θέσεις στην ελληνική αγορά, όσο και στη διεθνή, όπου τα τελευταία 11 έτη ήταν στέλεχος της Amazon με βάση το Λουξεμβούργο.

Όπως είναι προφανές προσβλέπουμε στην ουσιαστική συνεισφορά του στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και της αποτελεσματικότητας της ομάδας της Autohellas.

 

 

 • Autohellas
 • τζίρος
 • κέρδη
 • 1Ο ΕΞΑΜΗΝΟ

  Σχετικα αρθρα

  Amazon: Γιατί βγάζει από τα ταμεία της έως και 4 δισ. δολ. για τη νέα επένδυση (tweets + vids)

  admin

  Μαριάννα Λάτση: Βραβεύτηκε ως σύγχρονη Εθνική Ευεργέτιδα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (pics)

  admin

  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Έρχονται νέες θέσεις εργασίας και δράσεις για ενίσχυση

  admin

  Prodea Investments: Τα deal με ΕΤΕ και Mytilineos και η «άμυνα» στην άνοδο των επιτοκίων και των τιμών στα υλικά

  admin

  Με fast track διαδικασίες έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία (pic)

  admin

  Η Renault τερματίζει τη συμφωνία κοινής αγοράς με τη Nissan

  admin

  Revoil: Στα €388,43 εκατ. ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο – Στα €5,68 εκατ. τα EBITDA (πίνακας)

  admin

  SunriseMezz PLC: Στα €2,9 εκατ. τα ανεβασμένα κέρδη εξαμήνου

  admin

  SunriseMezz: Καθαρά κέρδη €2,9 εκατ. στο 6μηνο

  admin

  Phoenix Vega Mezz: Στα €6,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2023

  admin

  Σημαντικά αυξημένα κατά 25,5% τα έσοδα της Trastor στο εξάμηνο

  admin

  Trastor: Αύξηση 25,5% στα έσοδα από μισθώματα κατά το α’ 6μηνο

  admin