Image default
Ευρώπη

Στο στόχαστρο της ιταλικής κυβέρνησης η παραβατικότητα των ανηλίκων

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε να λάβει επείγοντα μέτρα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας των ανηλίκων, της δυσφορίας των νέων και των κακών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, με αφορμή νέες σοβαρές υποθέσεις που αφορούν νέους.

Αυτό αποφασίστηκε την Τετάρτη κατά την προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά από αρκετές περιπτώσεις εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ανηλίκους σε βάρος άλλων ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και δολοφονιών, η κυβέρνηση Μελόνι αποφάσισε να παρέμβει.

«Νέοι άνθρωποι κρατούν όπλα και τα χρησιμοποιούν για ασήμσντους λόγους, χωρίς κανένα σεβασμό για τη ζωή των άλλων. Πρόκειται για πολύ σοβαρά επεισόδια και οι λόγοι για μια τέτοια παράλογη βία είναι ακατανόητοι», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι σχολιάζοντας την περίπτωση ενός νεαρού μουσικού που σκοτώθηκε στο δρόμο κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας για μια θέση στάθμευσης.

Μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μελόνι είναι η αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων στις πόλεις για τη μείωση της βίας και την «αποκατάσταση της νομιμότητας σε ολόκληρη τη χώρα». Τα μέτρα αυτά έρχονται στον απόηχο της αστυνομικής επιδρομής νωρίς το πρωί της Τρίτης στη γειτονιά όπου μια ομάδα ανηλίκων βίασε πρόσφατα δύο μικρά κορίτσια.

Το σχέδιο της κυβέρνησης δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και την πρόληψη, μέσω επενδύσεων σε αθλητικές εγκαταστάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές, σε μονοπάτια επανεκπαίδευσης και επανένταξης που περιλαμβάνουν την εκτέλεση κοινωνικά χρήσιμων εργασιών, καθώς και στην κοινωνική εργασία.

Σύμφωνα με σχέδιο διάταγμα νόμου, οι ανήλικοι ηλικίας μόλις 14 ετών μπορούν να υπόκεινται σε διαδικασία προειδοποίησης από τον αστυνομικό διευθυντή και ο υπεύθυνος γονέας μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο από 200 έως 1.000 ευρώ, εκτός εάν αποδειχθεί ότι ο ανήλικος δεν θα μπορούσε να αποτραπεί από τη διάπραξη του αδικήματος.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη σχολική εκπαίδευση, στην οποία η Ιταλία επενδύει πολύ λιγότερο από άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι δημόσιες δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (8% των συνολικών δαπανών) αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ (16%).

Συγκριτικά, οι δαπάνες για την προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση (36%) και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (47%) είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 33% και 39% αντίστοιχα.

Εκτός από ένα ταμείο που αποσκοπεί στην πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και 31 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τρία χρόνια για τα σχολεία της νότιας Ιταλίας, το σχέδιο νομοθετικού διατάγματος προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να φυλακιστούν έως και για δύο χρόνια εάν ένα παιδί δεν παρακολουθεί την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς βάσιμο λόγο.

Σχετικα αρθρα

Πορτογαλία: Στους δρόμους σήμερα για το δικαίωμα στη στέγαση

admin

Λίθιο: Νέα τεράστια κοιτάσματα, καταρρέουν οι τιμές

admin

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin