Η απόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνέχισε να επιδεινώνεται, καθώς ο γενικός δείκτης κατέρρευσε κάτω από το όριο των 1.250 μονάδων, εξαιτίας μιας έντονης προσφοράς που επηρέασε τις τελευταίες δύο ώρες της συνεδρίασης.
Η αγορά δεν δείχνει ικανή στην παρούσα φάση να αναστρέψει την πτωτική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 2,04% στις 1.247,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.241,66 μονάδων (-2,50%) και 1.275,81 μονάδων (+0,18% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 108,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,21 εκατ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, αν ο Δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1260 – 1250 μονάδων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 1220 μονάδες, ιδιαίτερα αν η αυριανή ετυμηγορία της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο, εμπεριέχει αρνητικές εκπλήξεις.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η διάσπαση των 978, μπορεί να φέρει κίνηση προς τις 936 μονάδες, για τον ΔΤΡ”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Ένα ακόμη αρνητικό κλείσιμο, λόγω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τη διατήρηση, από τις Κεντρικές Τράπεζες, της επιθετικής διάθεσης για τα επιτόκια”, σημειώνει η Eurobank Equities.
“Η υποχώρηση των δεικτών στη Wall Street, μετά την άνοδο της τιμής του Πετρελαίου και την επάνοδο του ενδεχομένου αυξήσεων των επιτοκίων της Federal, δεν βοηθάει για διαμόρφωση σεναρίων αυτόνομης πορείας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η Επενδυτική Κοινότητα παρακολουθεί στενά μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα, με τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών να πλησιάζουν. Στο εσωτερικό, ένα εξαιρετικό Β’ τρίμηνο με λειτουργικά EBITDA 120 εκατ. ευρώ είχε η Aegean, με την αύξηση έναντι του αντίστοιχου περσινού να ξεπερνάει το 120%. Επιπλέον, ο καθαρός δανεισμός, συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων μειώθηκε στα 385 εκατ. ευρώ, έναντι 478 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022”, αναφέρει η Depolas Investment Services.
“Η ώρα της αλήθειας για τις αξιολογήσεις της Ελληνικής Οικονομίας από τους Οίκους φτάνει, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Ο κυριότερος καταλύτης που οδήγησε το ράλι των τελευταίων μηνών στη Λεωφόρο Αθηνών θα πάψει να χρονολογείται στο μέλλον και το λόγο θα πάρουν πλέον κατά σειρά η DBRS το βράδυ της Παρασκευής 8/9 και η Moody’s μία εβδομάδα αργότερα.
Η Αγορά ποθεί και έχει ανάγκη τα θετικά σχόλια των Ξένων προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν περαιτέρω την “ανάβασή” της, ειδικά σε μία απαιτητική διεθνή χρηματιστηριακή συγκυρία, όπως είναι η τρέχουσα.
Με το Πετρέλαιο Brent να “κοιτά” πλέον προς τα $100/βαρέλι, ο ενεργειακός πληθωρισμός θα συνεχίσει να βαραίνει το κόστος τόσο του επιχειρείν, όσο και του ζειν γενικότερα.
Παρά το γεγονός ότι εξαιρούνται η Ενέργεια και τα Τρόφιμα από κάποιους δείκτες πληθωρισμού, ο πραγματικός λογαριασμός “γράφει” και δεν νιώθουμε έτοιμοι να υιοθετήσουμε την αισιοδοξία κάποιων από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής, ότι τα επιτόκια “ταβανιάζουν”.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις θα περάσουν σύντομα από το “reality check” της Οικονομίας και των Διεθνών Αγορών και ενώ έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες στην Επενδυτική Κοινότητα ότι τα επιτόκια αναφοράς ακόμη και θα υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο 6-9μηνο.
Κοιτώντας “ανατολικά”, η Κίνα με τα δισεπίλυτα οικονομικά της ζητήματα συνεχίζει να προβληματίζει, ασχέτως του ότι οι εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία παραμένουν “θολές” και δεν λαμβάνουν ακόμη τη δημοσιότητα που θεωρούμε ότι τους πρέπει.
Κλείνοντας και αναμένοντας τις ετυμηγορίες των Οίκων, θα θέλαμε να σκιαγραφήσουμε την απόσταση που χωρίζει τους επίσημους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, από την καθημερινή πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι πολίτες.
Σημασία δεν έχουν οι αιτιολογίες και τα “τσιτάτα” περί κλιματικής αλλαγής κλπ, με την εικόνα να αξίζει 1.000 λέξεις και να μην περνά απαρατήρητη φυσικά ούτε από τους Ξένους Διαχειριστές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια προσέλκυσης νέων Επενδυτικών Κεφαλαίων στο Χ.Α.
Η φετινή υπεραπόδοση του ΓΔ έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση εξωγενών, ή ενδογενών “ολισθημάτων”.
Στον Γενικό Δείκτη ανεβάζουμε το ‘stop long’ στις 1225 μονάδες του Ιουνίου, τονίζει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).