Image default
Ευρώπη

Κατά της επανέγκρισης της γλυφοσάτης το Ολλανδικό Κοινοβούλιο

Μια πρόταση που αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πιθανή επανέγκριση της γλυφοσάτης έλαβε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ολλανδικού κοινοβουλίου, με τους βουλευτές να προτρέπουν τον υπουργό Γεωργίας Piet Adema (CU/EPP) να ψηφίσει κατά του μέτρου στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Το Κόμμα για τα Ζώα (PvdD/EU Left) και το GroenLinks (GL/Greens) κατέθεσαν την σχετική πρόταση.

«Η γλυφοσάτη είναι μια ουσία που είναι επιβλαβής για τη βιοποικιλότητά μας, για το πόσιμο νερό μας, ενέχει υψηλούς κινδύνους για νευρολογικές ασθένειες […], και ο ΠΟΥ λέει ότι είναι πιθανώς και καρκινογόνος», δήλωσε η βουλευτής του PvdD Leonie Vestering κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, προσθέτοντας ότι η πρόταση παρουσιάζει «μια πολύ καλή ευκαιρία να βάλουμε τέλος […] στη γλυφοσάτη».

Η διαφαινόμενη επανέγκριση της γλυφοσάτης -του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου στην προστασία των καλλιεργειών- έχει από καιρό βρει αντίσταση από ακτιβιστές υπέρ της υγείας και του περιβάλλοντος, οι οποίοι επισημαίνουν την πιθανή καρκινογένεση και τις δυσμενείς επιπτώσεις της στα άγρια φυτά και τα ζώα.

Τον Ιούλιο, η αρχή της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων EFSA δήλωσε στην πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της ότι δεν διαπίστωσε «κρίσιμες περιοχές ανησυχίας» όσον αφορά τη γλυφοσάτη.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένα σχέδιο έκθεσης που διέρρευσε υπονοούσε ότι η Επιτροπή της ΕΕ εξέταζε το ενδεχόμενο επανέγκρισης ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ο απερχόμενος υπουργός Γεωργίας Piet Adema (CU/EPP) δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν είχε ακόμη συμφωνήσει σχετικά με τον τρόπο ψηφοφορίας επί του θέματος. Ωστόσο, υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης της EFSA.

«Η EFSA και η CTGB είναι ινστιτούτα που εκτιμούμε πολύ, τα οποία καταλήγουν σε αποφάσεις σχετικά με την έγκριση ουσιών βάσει πολλών επιστημονικών ερευνών», δήλωσε πρποσθέτοντας επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε προηγουμένως παρακινήσει τους αγρότες να επιστρέψουν στο όργωμα για να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση γλυφοσάτης.

Οι ακτιβιστές είχαν επικρίνει στο παρελθόν την EFSA ότι όταν βγάζει συμπεράσματα, συχνά στηρίζεται συχνά σε έρευνες που έχουν ανατεθεί από την ίδια τη βιομηχανία.

Σχετικα αρθρα

Playmobil: Αναδιάρθρωση του ομίλου, με περικοπές 17% στις θέσεις εργασίας

admin

Η Κομισιόν δίνει άλλα 93,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Φαντάροι από τον στρατώνα… στις επιχειρήσεις

admin

Εμβόλια RSV: Θα φέρουν 2 δισ. δολ. στα ταμεία GSK, Pfizer φέτος

admin

Από μια κλωστή κρέμεται η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Πυρ ομαδόν στον επίδοξο Επίτροπο για το Κλίμα Hoekstra λόγω Κατάρ

admin

Διαψεύδει τις φήμες για κυβέρνηση τεχνοκρατών η Μελόνι

admin

Φλερτ μεταξύ ισπανικού Sumar και Πρασίνων της ΕΕ – Σε διακριτική απόσταση η Αριστερά

admin

Ευρωζώνη: Eπίμονη τάση συρρίκνωσης στη μεταποίηση- Η εξαίρεση της Ελλάδας

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήθελε να πληρώσει τον Τραμπ για να μην είναι ξανά υποψήφιος

admin

Bitcoin: Σε υψηλό έξι εβδομάδων και «κοιτάει» τα 30.000 δολάρια

admin

Goldman Sachs: Με «ισχυρούς ρυθμούς» αυξάνεται η κινεζική ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο

admin