Image default
Ευρώπη

Συζήτηση χωρίς ταμπού για τον νόμο περί αμνηστίας συνιστά το Σουμάρ στον Σάντσεθ

Το αριστερό κόμμα Sumar προέτρεψε την Πέμπτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας να ανοίξει τη συζήτηση «χωρίς κόμπλεξ ή ταμπού» για έναν νόμο αμνηστίας, κάτι που απαιτούν οι Καταλανοί αυτονομιστές για να στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ.

Το Sumar, ένα συνασπισμός 15 προοδευτικών δυνάμεων με επικεφαλής την υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, επανέλαβε ότι ένας νόμος περί αμνηστίας έχει «τέλεια συνταγματική εφαρμογή» και κάλεσε τους πολιτικούς του PSOE (S&D) να ανοίξουν τη συζήτηση «χωρίς κόμπλεξ ή ταμπού».

Από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου στην Ισπανία, το Sumar διερευνά τους πιθανούς τρόπους, στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, για τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους εμπλέκονται στα γεγονότα του Οκτωβρίου 2017 στην Καταλονία.

Το καταλανικό κοινοβούλιο κήρυξε μονομερώς την «ανεξαρτησία» το 2017, μετά από δημοψήφισμα του ίδιου έτους, το οποίο κηρύχθηκε παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Ενώ ορισμένα αρμόδια μέλη του PSOE πιστεύουν ότι ένας νόμος περί αμνηστίας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο ισπανικό Σύνταγμα, άλλοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός του PSOE Φελίπε Γκονζάλες, και πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες, δεν έχουν την ίδια άποψη.

Ο Καταλανός αυτονομιστής ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν είχε θέσει ήδη από την Τρίτη τις κόκκινες γραμμές του φιλοαυτονομιστικού, κεντροφιλελεύθερου κόμματός του, Junts Per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία, JXCat), για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τον Πέδρο Σάντσεθ.

Ένας νόμος αμνηστίας για την απονομή χάριτος σε όσους εμπλέκονται στα γεγονότα του Οκτωβρίου 2017 και ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις του JXCat.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Sumar, Μάρτα Λόις, δήλωσε ότι η αριστερή πλατφόρμα επεξεργάζεται πρόταση που θα παρουσιαστεί σύντομα στο PSOE σχετικά με τη συμπερίληψη ενός νόμου περί αμνηστίας στη Magna Carta της χώρας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση «δεν έχει συζητήσει ακόμη» έναν πιθανό νόμο περί αμνηστίας, δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος του PSOE και νυν υπουργός Παιδείας Πιλάρ Αλεγρία. Η Αλεγρία επανέλαβε ότι το PSOE θα εργάζεται πάντα «με διάλογο» και «εντός του συνταγματικού πλαισίου».

Σχετικα αρθρα

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin

Γερμανός νομοθέτης: Η Βαρσοβία παίζει πολιτικά παιχνίδια εναντίον του Κιέβου

admin

Ο λογαριασμός των όπλων για την Ουκρανία δυσκολεύει την Τσεχία

admin

Αμνηστία για τους παραβάτες των κανόνων COVID στη Σλοβενία

admin

Στην τροχιά της πυρηνικής ενέργειας η Ιταλία

admin

Πολιτική σύγκρουση στην Αυστρία για την αύξηση του φόρου CO2

admin