Image default
Οικονομία

Nomura: Πιο πιθανή η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σήμερα από την DBRS και όχι η επενδυτική βαθμίδα

Θετική κίνηση από την DBRS σχετικά με την ετυμηγορία της για την Ελλάδα αναμένει η Nomura, όπως αναφέρει σε σχόλιό της, αλλά “ποντάρει” περισσότερο στην αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές παρά σε αναβάθμιση της αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που εκτιμά ότι θα συμβεί το 2024.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τις προηγούμενες ημέρες τόσο η Citi όσο και η JP Morgan εκτίμησαν ότι ο οίκος θα δώσει το investment grade της Ελλάδας σήμερα, με τις S&P και Fitch να ακολουθούν.

Πάντως, όπως σημειώνει η Nomura, σε περίπτωση που η DBRS “δώσει” το investment grade σήμερα, ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι μικρός (χαμηλότερα haircuts της ΕΚΤ), αλλά το μήνυμα ενός μεγάλου οίκου ότι αναβαθμίζει την Ελλάδα σε IG θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ θετικό για τα ελληνικά ομόλογα, οπότε ο ιαπωνικός οίκος παραμένει long σε αυτά (όπως και οι Citi και JPM).

Όπως εξηγεί, μια αναβάθμιση της DBRS θα μείωνε τα haircuts της ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων κατά 40% κατά μέσο όρο και θα εξασφάλιζε τη μελλοντική συμπερίληψή τους σε όλες τις πράξεις του Ευρωσυστήματος, χωρίς να εξαρτώνται πλέον από την παροχή κάποιου waiver.

Πάντως, η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS δεν θα έκανε πολλά για τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες, όπως σημειώνει. Ωστόσο, θα εστιάσει την προσοχή της αγοράς στις αξιολογήσεις της S&P (20 Οκτωβρίου) και της Fitch (1η Δεκεμβρίου) – με τους δύο οίκους να βαθμολογούν επίσης την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από το investment grade και με την S&P να δίνει ήδη θετικές προοπτικές.

Όπως τονίζει η Nomura, τα κίνητρα για την αναβάθμιση από την DBRS είναι: 1) η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις και 2) η διαρκής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.

Η DBRS θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως “δείκτη” για τις μεταρρυθμίσεις, τη συμμόρφωση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του NGEU – η Ελλάδα υστερεί ελαφρώς λόγω των δύο εκλογικών γύρων στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πολύ αφοσιωμένη στο σχέδιο που υπέβαλε.

Όσον αφορά το χρέος, η DBRS χρησιμοποιεί τις εκτιμήσεις για το χρέος/ΑΕΠ του ΔΝΤ και αυτές όχι μόνο παρέμειναν σε καθοδική πορεία, αλλά αναθεωρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα – κατά 380 μονάδες βάσης το 2023, 330 μονάδες βάσης το 2025, 660 μονάδες βάσης έως το 2028. Η κυβέρνηση είναι ακόμη πιο αισιόδοξη: αναμένει ότι το χρέος/ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 135,2% το 2026, χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας (140,4%).

Σχετικα αρθρα

Παπαθανάσης: Στα 680 εκατ. ευρώ η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης για Θεσσαλία – Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες

fastpath

Σε «καλά νέα» από τον δομικό πληθωρισμό προσβλέπουν Fed και ΕΚΤ

fastpath

Η ελληνική αγορά ακινήτων ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές ξένων επενδυτών

admin

Στουρνάρας: Οι 6 προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Πώς μπορούν να στηριχθούν

fastpath

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ: Αυξητικοί κίνδυνοι για τις τιμές τροφίμων και ενέργειας

admin

«Ελλάδα 2.0»: Την Τετάρτη στην Κομισιόν το νέο σχέδιο με έργα σε Θεσσαλία και Έβρο

admin

Νέες καταβολές πρώτης αρωγής ύψους 500.000 ευρώ προς πυροπαθείς

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα: Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών

fastpath

Γερμανία: Γιατί οι αναλυτές «αδειάζουν» τις εκτιμήσεις της Bundesbank 

fastpath

Ποιες κατηγορίες τροφίμων απειλούνται με ελλείψεις στο μέλλον – Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή

fastpath

Φυσικό αέριο: Μείωση 16% στην εγχώρια κατανάλωση το πρώτο 8μηνο

admin

Ανάκτηση Επενδυτικής Βαθμίδας: Προσδοκία ελπίδας

admin