Image default
Οικονομία

DBRS: Επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα – Στο BBB (low) με σταθερό trend

Επέστρεψε στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα, με την DBRS να κάνει το βήμα παραπάνω, καθώς από το «ΒΒ» με σταθερό outlook, προχώρησε 1,5 βήμα παραπάνω, δίνοντας στην Ελλάδα το πολυπόθητο BBB (low), με σταθερό trend.

Επέστρεψε στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα, με την DBRS να κάνει το βήμα παραπάνω, καθώς από το «ΒΒ» με σταθερό outlook, προχώρησε 1,5 βήμα παραπάνω, δίνοντας στην Ελλάδα το πολυπόθητο BBB (low), με σταθερό trend.

Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη της DBRS ότι, σύμφωνα με το εντυπωσιακό ιστορικό της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε μια πτωτική τάση.

Τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν να υπάρξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,1% του ΑΕΠ το 2022, με τη DBRS να αναμένει πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% το 2024.

Από την κορύφωσή του το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους έχει υποχώρησε κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.), εκ των οποίων οι 23 ποσοστιαίες μονάδες πέρυσι, επωφελούμενοι από τη δημοσιονομική βελτώση και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου που οδηγεί στην αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει ο καναδέζικος οίκος, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το 2022, η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, σημειώνοντας ανάπτυξη 5,9% με συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την ισχυρή κατανάλωση, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη στον τουριστικό κλάδο. Καθώς το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» συνεχίζει να εφαρμόζεται, οι επενδύσεις θα συνεχίζουν να αποτελούν μια σημαντική πηγή ανάπτυξης, αν και υπάρχουν εξωτερικοί καθοδικοί κίνδυνοι. Η βελτιωμένη πιστοληπτική ικανότητα αντικατοπτρίζει επίσης την ενισχυμένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς, που προέρχεται από τις παλαιότερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από αυτή την ισχυρή υποστήριξη αλλά και τη χρηματοδότηση σε περιόδους κρίσεων, ιδίως με τα νέα εργαλεία και μέσα του συστήματος ευρωπαϊκού συστήματος που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι βελτιώσεις στα δομικά στοιχεία «Δημοσιονομική Διαχείριση και Πολιτική» και «Χρέος και Ρευστότητα» είναι οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της αξιολόγησης, όπως τονίζει η DBRS.

Η αξιολόγηση BBB (low) με το σταθερό trend υποστηρίζονται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και από την εφαρμογή προηγούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας. Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει πρόοδο στην εκτέλεση του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθκετικότητας της, το οποίο συνίσταται σε μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων στην Ευρωζώνη.

Η DBRS εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα συνεχίσουν να προσφέρουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ υποστηρίζούν την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος. Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από τα ζητήματα του παρελθόντος και από την παρατεταμένη κρίση που βίωσε η Ελλάδα, δηλαδή ο πολύ υψηλός δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Σχετικα αρθρα

Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές – Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός

admin

Μήνυμα επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης απηύθυνε ο Θ. Σκυλακάκης από το βήμα συνεδρίου

admin

Αυξημένες κατά 13% οι οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο

fastpath

Ισπανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα

fastpath

Σασόν: «Υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα τη στηρίξουμε να γίνει οικονομική δύναμη στην περιοχή»

fastpath

ΟΠΕΚΑ: Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 1,3 εκατ. δικαιούχους

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας το α’ 6μηνο

admin

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Market Pass 2: Η ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

admin

Allianz: Αυξήθηκαν τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κατά +1,9% το 2022

fastpath

Υπ. Μεταφορών για Μετρό Θεσσαλονίκης: Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης εντός του 2024 θα τηρηθεί απαρέγκλιτα

fastpath