Image default
BLOOMBERG Πρώτο Θέμα

Ποιος θυμάται τα capital controls του 1998;

Του Daniel Moss

Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης συνέβη σε μια χώρα που την πέρασε χωρίς να χρειαστεί πρόγραμμα διάσωσης – χάρη στην οικονομικά αιρετική γραμμή της. Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν πέρασε εύκολα στα βιβλία της ιστορίας. Στο ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που τα capital controls της Μαλαισίας συγκλόνισαν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα, τα “φρένα” για το πώς εμφανίζονται και φεύγουν τα χρήματα έχουν πλησιάσει περισσότερο στο να αποτελούν μέρος της κανονικότητας.

Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές από τις μαζικές ροές κεφαλαίων, που μερικές φορές οφείλονται σε γεγονότα πολύ πέρα από τις ακτές τους, δεν έχουν εκτονωθεί. Ενώ λίγοι βλέπουν τη Μαλαισία ως ακριβές “πρότυπο”, το χωνευτήρι του 1998 ώθησε παραπέρα τη συλλογική σκέψη για το πώς να ανταποκρίνεται κανείς στις γρήγορες και αποδιοργανωτικές αλλαγές στην αγορά συναλλάγματος των 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως. Οι αναταραχές το 2008, το 2013 και το 2020 μείωσαν επίσης την αντίθεση σε τουλάχιστον κάποια διαχείριση των διαταρακτικών ροών.

Αιρετική σκέψη

Ο τότε πρωθυπουργός της Μαλαισίας Mahathir Mohamad και το οικονομικό επιτελείο της χώρας δεν είχαν σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν να αναχαιτιστεί η διολίσθηση του μαλαισιανού νομίσματος, του ringgit και να μετριαστεί η ύφεση με τη μείωση των επιτοκίων. Επιδίωξαν επίσης να κερδίσουν χρόνο για να αναδιοργανώσουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τους δικούς τους όρους. Ο Mahathir ήταν επιφυλακτικός προς την εμπειρία της Ινδονησίας, η οποία βίωνε σπασμούς μετά την αποδοχή δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι όροι του οποίου περιελάμβαναν απότομες περικοπές στις επιδοτήσεις και μια ανατρεπτική αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος.

Ήταν όμως μια επανάσταση. Τα μέτρα, τα οποία ανάγκαζαν τους πωλητές ορισμένων χρεογράφων της Μαλαισίας να διατηρήσουν τα έσοδα τους σε ringgit “παγιδευμένα” για έναν χρόνο και έθεταν άλλους περιορισμούς στη μετατροπή του τοπικού νομίσματος σε συνάλλαγμα, ανακοινώθηκαν από την κεντρική τράπεζα την 1η Σεπτεμβρίου 1998. Την επόμενη μέρα, το ringgit συνδέθηκε με το δολάριο των ΗΠΑ. Οι ενέργειες αψηφούσαν τις απόψεις του ΔΝΤ, του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και των τακτικών της Wall Street. Για τους γείτονες οι οποίοι εργάζονταν υπό τους περιορισμούς του ΔΝΤ, η Μαλαισία έγινε κάτι σαν ήρωας. Για εκείνους που έβλεπαν την “αγάπη που πονάει” – υψηλά επιτόκια, μεγάλες περικοπές στις δαπάνες και διάλυση βιομηχανικών ολιγαρχιών – ως τον μόνο τρόπο με τον οποίο η περιοχή θα μπορούσε να ανακτήσει το σθένος της, η Κουάλα Λουμπούρ ήταν επικίνδυνα περιπετειώδης στην προσέγγισή της.

Ο περιορισμός των “καυτών” εκροών χαρτοφυλακίου δεν ήταν η καταστροφή που ορισμένοι είχαν προβλέψει. Ορισμένες τοπικές εταιρείες διασώθηκαν και η επιβράδυνση της χώρας δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο εκείνες τις οποίες υπέστησαν γείτονές της. Από πολιτική σκοπιά, ο “χώρος αναπνοής” επέτρεψε επίσης στον Mahathir να κινηθεί εναντίον του αναπληρωτή του, Anwar Ibrahim, ο οποίος θεωρείτο συμπαθών της οικονομικής ορθοδοξίας. Ο Mahathir ήταν επίσης πεπεισμένος ότι ο Anwar, ο οποίος έπρεπε να περιμένει μέχρι το 2022 για να γίνει ηγέτης, σχεδίαζε να τον ανατρέψει.

Τουλάχιστον, η Μαλαισία δεν έπεσε στο χρηματοοικονομικό σκότος. Η κυβέρνηση φρόντισε να μην εφαρμόσει τα “κολάρα” των ελέγχων σε άμεσες επενδύσεις από ξένους, ενώ οι διεθνείς εταιρείες συνέχισαν να επαναπατρίζουν κέρδη. Η κεντρική τράπεζα άρχισε να καταργεί τους περιορισμούς από τις αρχές του 1999 και μέσα σε λίγα χρόνια οι περισσότεροι είχαν εξαφανιστεί. Το ringgit επέστρεψε στην ελεύθερη διαπραγμάτευσή του το 2005 και σήμερα διαπραγματεύεται περίπου στα 4,6 ανά δολάριο, ένα πολύ πιο αδύναμο επίπεδο από το 3,8 στο οποίο το είχε “δέσει” με το αμερικανικό δολάριο ο Mahathir. Οι επικριτές της Μαλαισίας υποστηρίζουν, έχοντας κάποιο δίκιο, ότι τα χειρότερα της κρίσης είχαν περάσει ήδη από τα τέλη του 1998.

Υψηλό ρίσκο

Η Zeti Akhtar Aziz, ο οποίος ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας από το 1998 έως το 2016, αισθάνεται ότι η ιστορία δικαίωσε την προσέγγιση αυτή, η οποία πάντα προοριζόταν να είναι προσωρινή. “Στόχο είχαμε τους κερδοσκόπους”, θυμάται σε συνέντευξή της. “Ο στόχος ήταν να επιτευχθεί μια παύση. Ήταν σαν διακόπτης κυκλώματος”. Όχι όμως ένας μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε ελαφρά τη καρδία: “Μας καταδίκασαν έντονα, δεν είχαμε ούτε έναν φίλο. Τέτοια μέτρα είναι υψηλού ρίσκου. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να επιβιώσεις για την περίοδο της παύσης”. Για τη Zeti, όλο αυτό αφορούσε τελικά την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας.

Δεν είναι πλέον παράδοξο να αμφισβητεί κανείς την απρόσκοπτη διέλευση μετρητών. Το “Controls” εξακολουθεί να θεωρείται άκομψη λέξη. Είναι πιο σωστό να μιλάμε με όρους “διαχείρισης ροών κεφαλαίων” και να δίνουμε έμφαση σε μια σειρά μέτρων, πιο διακριτικών από εκείνα της Μαλαισίας, για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων “εκρήξεων”. Το ΔΝΤ άρχισε να μετατοπίζεται κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Κρίσης και πέρυσι αναγνώρισε επισήμως τον ρόλο τέτοιων μέτρων, αν και μόνο ως προληπτικό μέσο και όχι ως υποκατάστατο μιας κατά τα άλλα φυσιολογικής πολιτικής.

Ο Chatib Basri, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ινδονησίας, είδε από κοντά τη δυσκολία συντονισμού της οικονομίας όταν τεράστια χρηματικά ποσά διέρχονται από τις αγορές κάποιου ως απάντηση στις αλλαγές στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Στα τέλη του 2008, ήταν σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της χώρας όταν η Federal Reserve ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση. Μέχρι την εποχή του “taper tantrum” το 2013, όταν ο Ben Bernanke μίλησε στο Κογκρέσο υπέρ της κατάργησης της ποσοτικής χαλάρωσης, ο Basri είχε γίνει πια ο ίδιος υπουργός.

Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στην Αμερική και τα μετρητά που διοχέτευσε η Fed στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έστειλαν κεφάλαια στο εξωτερικό σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, κυρίως σε αναδυόμενες αγορές. Η μείωση των εγχώριων επιτοκίων θα καθιστούσε την Ινδονησία λιγότερο ελκυστική, αλλά θα κινδύνευε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό σε μια οικονομία που ήδη μεγάλωνε όμορφα. Ομοίως, η αύξηση των επιτοκίων για την επιβράδυνση της εξόδου κινδύνευε να δημιουργήσει ύφεση. “Είναι ένας πραγματικός γρίφος”, μού είπε σε μια συνέντευξη. Είναι λάθος να σκεφτόμαστε με όρους είτε/ή:

Κάθε φορά που το νόμισμα υποτιμάται, έχουμε το τραύμα λόγω της εμπειρίας του 1998. Πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς τη νομισματική πολιτική, αλλά όχι ως ενιαίο μέσο. Εάν αυξήσετε τα επιτόκια πολύ ψηλά, θα συντρίψετε την οικονομία. Χρειάζεστε κάποιο βαθμό κινητικότητας κεφαλαίου. Αφήστε τη συναλλαγματική ισοτιμία να κινηθεί μαζί με την αγορά, αλλά εισαγάγετε κάποια παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, ορισμένα μέτρα προληπτικής εποπτείας και κάποια διαχείριση της ροής κεφαλαίων“.

Αυτό δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή άσκηση ή ένας μετρημένος προβληματισμός για το παρελθόν. Το δολάριο απολάμβανε ένα ράλι για πολύ καιρό πέρυσι, καθώς η Fed αύξανε τα επιτόκια, θέτοντας υπό πίεση όχι μόνο τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και τα νομίσματα των προηγμένων οικονομιών. Το δολάριο έχει “ηρεμήσει” έκτοτε, ωστόσο η Fed επιμένει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ρουπία Ινδονησίας βρίσκεται ξανά υπό πίεση. Η Τζακάρτα έχει εφαρμόσει ορισμένα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πτώσης, απέφυγε ωστόσο την αύξηση των επιτοκίων.

Αυτό δεν είναι μια ευρεία αποδοχή του μισού αιώνα του Mahathir στη δημόσια ζωή, ούτε της βίαιης μεταχείρισης του Anwar, ενός θλιβερού και διαβρωτικού επεισοδίου που στιγμάτισε την πολιτική ζωή της χώρας για δεκαετίες. Σε ένα θέμα χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος το 1998, ωστόσο, η Μαλαισία άφησε το στίγμα της. Το κατεστημένο είναι λιγότερο εχθρικό απέναντι στις ανησυχίες που έθεσε τότε η χώρα – ακόμα κι αν αυτή η αναγνώριση συνοδεύεται από επιφυλάξεις. Το έστω και ελαφρά μικρότερο στίγμα ανοίγει μεγάλους δρόμους.

Σχετικα αρθρα

ΧΑ: Ανάδρομος Σεπτέμβριος

admin

Φινκ (BlackRock): Πάνω από 5% η απόδοση στο 10ετές – Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός

admin

Μπερνάρ Αρνό: Εισαγγελική έρευνα για ξέπλυμα χρήματος

admin

Ιταλία: Ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στην Eυρωζώνη μεγαλώνει…

admin

Amazon: Κέρδισε τον 1ο γύρο της δικαστικής διαμάχης με τις ρυθμιστικές αρχές της EE

admin

Πως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κερδίζουν το στοίχημα του πετρελαίου

admin

Ο Μενέντεζ , η συζυγος και οι ράβδοι χρυσού – H υπόθεση δωροδοκίας και οι τρεις επιχειρηματίες

admin

Evergrande: Σε αναστολή διαπραγμάτευσης και πάλι οι μετοχές του ομίλου ακινήτων

admin

Ρωσικό πετρέλαιο: Η τιμή του εκτινάχθηκε πάνω από το πλαφόν της G7 – Πονοκέφαλος για τις ευρωπαϊκές ναυτιλιακές

admin

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

Toyota: Ρεκόρ πωλήσεων και παγκόσμιας παραγωγής τον Αύγουστο

admin

Γερμανία: Κατεβάζει «ταχύτητα» ο πληθωρισμός

admin