Image default
Οικονομία

Έρευνα Bloomberg: Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται και κατά το τρέχον τρίμηνο

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα σταθμίσουν αυτά τα στοιχεία καθώς εξετάζουν αυτήν την εβδομάδα εάν η περιοχή είχε αρκετές αυξήσεις επιτοκίων προς το παρόν.

Η βιομηχανική «δυστοκία» της Γερμανίας είναι πιθανώς αρκετά έντονη ώστε να έχει παρασύρει την οικονομία και πάλι σε συρρίκνωση κατά το τρέχον τρίμηνο, ισχυρίζονται αναλυτές.

Μηνιαία έρευνα του - δείχνει ότι το ΑΕΠ αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, προτού συνεχιστεί η επιδείνωση βαδίζοντας προς το τέλος του έτους.

Οι οικονομολόγοι προηγουμένως προηγουμένων προέβλεπαν στασιμότητα αυτό το τρίμηνο.

Η χώρα που ήταν προηγουμένως η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης τώρα φρενάρει την ανάπτυξή της, επιβαρυμένη από τους κόντρα ανέμους της αδύναμης ζήτησης στην Κίνα και μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να διαψεύσει την πρόταση ότι η χώρα αξίζει για άλλη μια φορά την ετικέτα «ασθενής της Ευρώπης» που της είχε και πάλι κολλήσει στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Οι παρατηρήσεις του δημοσιεύτηκαν την παραμονή ανακοίνωσης των στοιχείων της περασμένης Τετάρτης που δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στις εργοστασιακές παραγγελίες από την πανδημία το 2020. Μια έκθεση την επόμενη μέρα αποκάλυψε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε επίσης τον Ιούλιο.

Το κακό αποτέλεσμα της Γερμανίας υπογραμμίστηκε με μια προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης της ευρωζώνης μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, παρουσιάζοντας επέκταση μόλις 0,1%.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα σταθμίσουν αυτά τα στοιχεία καθώς εξετάζουν αυτήν την εβδομάδα εάν η περιοχή είχε αρκετές αυξήσεις επιτοκίων προς το παρόν.

Ενώ η γερμανική συρρίκνωση αυτού του τριμήνου όπως προβλέπεται από τις συναινετικές εκτιμήσεις είναι μόνο μέτρια, άλλοι είναι πιο απαισιόδοξοι.

Οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Holger Schmieding στο Berenberg αναμένουν πτώση του ΑΕΠ κατά 0,5% ακολουθούμενη από μια ακόμη πτώση 0,2% — που ισοδυναμεί με μια νέα ύφεση.

«Η παγκόσμια συρρίκνωση της μεταποίησης πλήττει τώρα σκληρά τη Γερμανία», ανέφεραν την Παρασκευή σε έκθεσή τους. «Σε αντίθεση με τη Γερμανία, οι περισσότερες από τις πρώην χώρες της ευρωκρίσης αντέχουν συγκριτικά καλά τους σημερινούς κόντρα ανέμους».

Σχετικα αρθρα

Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές – Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός

admin

Μήνυμα επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης απηύθυνε ο Θ. Σκυλακάκης από το βήμα συνεδρίου

admin

Αυξημένες κατά 13% οι οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο

fastpath

Ισπανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα

fastpath

Σασόν: «Υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα τη στηρίξουμε να γίνει οικονομική δύναμη στην περιοχή»

fastpath

ΟΠΕΚΑ: Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 1,3 εκατ. δικαιούχους

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος στον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας το α’ 6μηνο

admin

UniCredit: Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από την Αμερική

fastpath

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

admin

Market Pass 2: Η ώρα πληρωμής – Πότε μπαίνουν τα λεφτά

admin

Allianz: Αυξήθηκαν τα κατά κεφαλήν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών κατά +1,9% το 2022

fastpath

Υπ. Μεταφορών για Μετρό Θεσσαλονίκης: Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης εντός του 2024 θα τηρηθεί απαρέγκλιτα

fastpath