Image default
Ευρώπη

Γερμανική επιχείρηση γοητείας μέσω επιδοτήσεων σε εταιρεία chips

Κρατικές ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να δοθούν στην ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τσιπ TSMC λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας, δήλωσε ο επικεφαλής της Περιφέρειας της Σαξονίας Michael Kretschmer, αφού η κυβέρνησή του δέχθηκε επικρίσεις για το τεράστιο ποσό κρατικών ενισχύσεων που σχεδιάζει να διοχετεύσει σε ένα νέο μεγάλο έργο.

Στις αρχές Αυγούστου, η TSMC ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο μεγάλης κλίμακας στη Σαξονία με αντάλλαγμα 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις.

Ενώ η είδηση χαιρετίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γερμανική κυβέρνηση ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης κυριαρχίας της ΕΕ στην παραγωγή ημιαγωγών, οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες. Πολλοί προειδοποίησαν ότι ένα τόσο μεγάλο ποσό κρατικής ενίσχυσης για μια μόνο εταιρεία θα στρεβλώσει την αγορά, έναντι άλλων χωρών της ΕΕ με μικρότερη οικονομική ισχύ.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Kretschmer (CDU/EVP) υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή. «Κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητο η Ευρώπη να διαφυλάξει την ψηφιακή της κυριαρχία», τόνισε ο συντηρητικός πολιτικός.

Εκτός από την ήδη «στρεβλή» παγκόσμια αγορά ημιαγωγών λόγω των «επιδοτήσεων στις ασιατικές χώρες», υποστήριξε, τα 5 δισ. ευρώ για την TSMC ήταν επίσης αναγκαία για να προσελκύσουν την εταιρεία στη Γερμανία, παρόλο που η χώρα «δεν είναι πλέον ανταγωνιστική».

Για τον Kretschmer, αυτό οφείλεται στις υψηλές τιμές ενέργειας, στην υπερβολική γραφειοκρατία και στα πρότυπα παραγωγής «που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες»

«Μπορούμε να είμαστε ακριβότεροι μόνο στο βαθμό που είμαστε καλύτεροι. Και η εντύπωσή μου είναι ότι εδώ, αρχίζουμε να φτάνουμε στο σημείο καμπής», τόνισε.

Οι δηλώσεις του Kretschmer έρχονται σε ευθεία αντίθεση με εκείνες του υπουργού πράσινης οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck, ο οποίος δήλωσε τον Αύγουστο ότι η επένδυση της TSMC αποτελεί «απόδειξη» της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Έρχονται επίσης στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης συζήτησης στη Γερμανία σχετικά με το πώς – και σε ποιο επίπεδο της κυβέρνησης – μπορεί να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Σχετικα αρθρα

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin

Χόλιγουντ: Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να γράψουν στην απεργία οι σεναριογράφοι – Προκαταρκτική συμφωνία με τα στούντιο

admin

Amazon: Επενδύει 4 δισ. στην Anthropic και τον επίδοξο αντίπαλο του ChatGPT

admin

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin

Γερμανός νομοθέτης: Η Βαρσοβία παίζει πολιτικά παιχνίδια εναντίον του Κιέβου

admin