Image default
Πολιτική

Κακοκαιρία «Daniel»: Ανοιχτή για Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα η arogi.gov.gr – Πότε ανοίγει για τις υπόλοιπες περιοχές

Ανοιχτή για κατοίκους και επιχειρήσεις σε Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι από σήμερα η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως ενημέρωσε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε σχετική ενημέρωσηγια την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία, που πραγματοποιήθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τριαντόπουλος, μέχρι την Τετάρτη θα έχει ανοίξει για τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα και ως την Παρασκευή για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ η πρώτη αρωγή για τις επιχειρήσεις θα φτάνει ως τις 4.000 ευρώ

Ο κ. Τριαντόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, πως έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 3.000 αυτοψίες και καταγραφές από τις καταστροφές. Ογδόντα κλιμάκια του υπουργείου είναι στο πεδίο από το πρωί της Δευτέρας, ενώ οι αυτοψίες σχετίζονται με την χορήγηση αποζημίωσης για οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες έως 6.600 ευρώ, αλλά και για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής έως 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, έχουν συσταθεί περίπου 40 επιτροπές κρατικής αρωγής για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις περιφέρειες. Επιπλέον, ανέφερε πως οι επιχορηγήσεις που θα διατεθούν, θα καλύπτουν το 70% της καταγεγραμμένης ζημιάς.

Τέλος, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ είναι έξω στο πεδίο για να κάνουν αυτοψίες και επιτόπιους ελέγχους, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν απαιτείται έλεγχος από κλιμάκια για να προχωρήσει η διαχείριση και αποκομιδή των νεκρών ζώων «η περισυλλογή των οποίων έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας πάντα έμφαση στα ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Δείτε την ενημέρωση

Ενημέρωση | Πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και Υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Δημοσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδουλου στάθηκε στους τρεις βασικούς άξονες ενδιαφέροντος για τη Δημόσια Υγεία: το πόσιμο νερό, την παρουσία παθογόνων και την επιτήρηση των εντόμων. 

«Έχουμε τρεις βασικούς άξονες για τη Δημόσια Υγεία. Αρχικά το πόσιμο νερό, έχουμε επικοινωνήσει με τη ΔΕΥΑΘ και καταγράφουμε τις ζημιές. Σήμερα έγιναν καταγραφές στη Λάρισα, αύριο θα γίνουν σε Καρδίτσα και Βόλο για να δούμε πώς θα επανέλθει το πόσιμο νερό. Παράκληση στον κόσμο, να μην καταναλώνει το νερό, αν δεν υπάρχει διαβεβαίωση από τις αρχές πως είναι πόσιμο. Επίσης, άλλη παράκληση, όταν αρχίσουν να υποχωρούν τα νερά, η καθαριότητα να γίνεται με προσοχή, να φοράμε προστατευτικά μέσα. Ο δεύτερος άξονας αφορά στα παθογόνα και κυρίως τη γαστρεντερίτιδα. Έχουμε στήσει δίκτυο καταγραφής, ενώ από αύριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί σχετική πλατφόρμα σε συνεργασία με την ΥΠΕ. Το υπουργείο Υγείας έχει στείλει εγκύκλιο στους γιατρούς της Περιφέρειας, ενώ θα ενισχύσουμε την ικανότητα 12 κέντρων υγείας για την ανίχνευση νοσημάτων. Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την επιτήρηση των εντόμων. Όπου χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις. Να τηρούμε τις οδηγίες, να αποφεύγουμε την επαφή με λιμνάζοντα νερά» είπε στην τοποθέτησή του ο καθηγητής.

Ειδήσεις σήμερα:

Παραιτήθηκε ο Βαρβιτσιώτης από υπουργός Ναυτιλίας – Στη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης

Βίντεο δείχνει μυστηριώδεις λάμψεις φωτός στον ουρανό πριν τον φονικό σεισμό στο Μαρόκο

Blue Horizon: Η δικογραφία για το πλοίο της ντροπής – Ο πλοίαρχος ενημέρωσε «άνθρωπος στη θάλασσα» και… απέπλευσε

UPD: 1 ΣΧΟΛΙΑ

Σχετικα αρθρα

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι ψηφοφόροι στις 16:00 – «Βλέπουν» έως και 160.000 μέχρι τις 8 το βράδυ

admin

«Καμπανάκι» από την Αγαπηδάκη για τη Θεσσαλία: Ελλοχεύει ο κίνδυνος λεπτοσπείρωσης

admin

Μήνυμα ενότητας από τον Σωκράτη Φάμελλο: Αύριο θα είμαστε όλοι μαζί

admin

Ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης: Από αύριο προχωράμε μαζί – Οι χιλιάδες κόσμου εγγυητές της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μητσοτάκης: Market Pass μέχρι το τέλος του έτους για Θεσσαλία και Έβρο με διπλασιασμό του μηνιαίου ποσού

admin

«Μπέπε Γκρίλο» χαρακτήρισε τον Κασσελάκη ο Σταθάκης – «Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν εκλέχτηκες» το «καρφί» του Καρανίκα

admin

Ψηφίζει η Εφη Αχτσιόγλου στο Αιγάλεω

admin

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη η συμμετοχή στις κάλπες – 26.000 πολίτες ψήφισαν μέσα σε 2,5 ώρες

admin

Κασσελάκης: Παροτρύνω τον κόσμο να ψηφίσει, μια νέα μέρα ξημερώνει

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πιο πολλοί πηγαίνουν στις κάλπες για τον β΄ γύρο – Έφτασαν τους 58.000 στις 12:00

admin

Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ: Η ενδυνάμωση της χώρας και η αύξηση του ΑΕΠ φέρνει οικονομικά μέτρα που έχει ανάγκη ο κόσμος

admin

Μαρινάκης: Η ενδυνάμωση της χώρας και η αύξηση του ΑΕΠ φέρνει οικονομικά μέτρα που έχει ανάγκη ο κόσμος

admin