Η Βουλγαρία θα έχει δύο ευκαιρίες να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν φέτος, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία διεκδικούν αμφότερες την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, αλλά η Ολλανδία και η Αυστρία εξακολουθούν να εμποδίζουν τη διαδικασία, επικαλούμενες τον ανεπαρκή έλεγχο των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. Ενώ η Ολλανδία και η Αυστρία μπλόκαραν την ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν, η ένταξη της Ρουμανίας μπλοκαρίστηκε μόνο από την Αυστρία.
«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα γίνουμε μέλος της Σένγκεν τον Οκτώβριο», παραδέχθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην προεκλογική εκστρατεία στην Ολλανδία. Ο Ντένκοφ πιστεύει ότι οι Ολλανδοί θα εστιάσουν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους στον έλεγχο των παράτυπων μεταναστευτικών ροών που θεωρούν ανεπαρκή στα σύνορα της Βουλγαρίας.
Παρόλα αυτά, ο Ντένκοφ είναι βέβαιος ότι η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα βοηθήσει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να διεκδικήσουν την ένταξή τους στη Σένγκεν, σημειώνοντας ότι υποσχέθηκε ότι η επόμενη ευκαιρία για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία θα είναι τον Δεκέμβριο.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επίσης θεωρεί ότι η Ισπανία υποστηρίζει και τις δύο χώρες και ότι μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας είναι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν. Ο Ντένκοφ λέει ακόμα ότι αν η Βουλγαρία εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις και υιοθετήσει την απαραίτητη νομοθεσία, κανείς δεν θα έχει ουσιαστικό επιχείρημα κατά της αποδοχής της χώρας στη Σένγκεν.
Νωρίτερα, το 2023, η Ολλανδία άρχισε να δίνει διπλωματικά μηνύματα ότι μπορεί να άρει το βέτο για τη Βουλγαρία. Κάτι τέτοιο θα απομόνωνε την Αυστρία σε αυτό το θέμα. Ένας από τους λόγους ήταν η σημαντική δικαστική μεταρρύθμιση στη Βουλγαρία και η απόφαση της Επιτροπής να τερματίσει τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου (CVM) στις δύο βαλκανικές χώρες.
Η εξέλιξη της κατάστασης έδωσε στη Σόφια και το Βουκουρέστι μεγάλες ελπίδες ότι θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές στη Σένγκεν φέτος το φθινόπωρο. Στις αρχές Ιουλίου, ωστόσο, η κυβέρνηση συνασπισμού του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία παραιτήθηκε μετά τη διαφωνία των εταίρων του συνασπισμού σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Αυτό ξαναέβαλε σε κατάσταση αβεβαιότητας και τις δύο χώρες για την προσχώρησή τους στη Σένγκεν.
Η Βουλγαρία ελπίζει να αμβλύνει τη θέση του Ρούτε λόγω της υποστήριξης που παρείχε στην Ουκρανία και τη δικαστική μεταρρύθμιση, αλλά και για μια νίκη του συνασπισμού μεταξύ του ολλανδικού κεντροαριστερού κόμματος PvdA (S&D) και των GroenLinks (Πράσινοι). Η Αριστερά επίσης προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές και ένας από τους υποψήφιους για την ηγεσία της λίστας της ολλανδικής αριστεράς είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ο οποίος υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει να γίνουν μέρος της Σένγκεν.