Image default
Οικονομία

Σχοινάς: Οι 3+1 ευρωπαϊκοί «λεωφόροι» στήριξης για την κακοκαιρία Daniel

Πρωτοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό που συνέβη στην Ελλάδα επισήμανε και πρόσθεσε ότι είναι απόλυτα εφικτή η αναθεώρηση της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για την στήριξη των πληγέντων.

Μια «δύναμη πυρός» άνω των 70 δισ. ευρώ υπάρχει διαθέσιμη για την ανακούφιση των πλυμμηροπαθών από την κακοκαιρία Daniel που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, όπως περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, διαμηνύοντας πως «δίνει περιθώριο να κινηθούμε με λύσεις που στηρίξουν πληγέντες» προστατεύει τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια με τις οικονομικές της επιδόσεις, προσαρμόστηκε και από το «τελευταίο θρανίο» πλέον κάθεται στο πρώτο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σχοινάς σκιαγράφησε 3+1 άξονες που μπορεί να κινηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς τη Θεσσαλία, τονίζοντας παράλληλα πως η συνθήκη για τη χώρα μας είναι ευνοϊκή καθώς στα 42 χρόνια μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ποτέ δεν είχαμε διαθέσιμους τόσους κοινοτικούς πόρους (35 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισ. ευρώ από προϋπολογισμό ΕΣΠΑ).

Ειδικότερα, οι άξονες είναι οι ακόλουθοι:

  1. Να δούμε τι υπάρχει αδιάθετο από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και μέχρι το τέλος του χρόνου «μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτών των χρημάτων»
  2. Τι προσαρμογές γίνονται στην τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο μέχρι το 2027: «έχουμε το κοινωνικό ταμείο με σημαντικές πιστώσεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση αλλά και τις αγροτικές δαπάνες»
  3. Αναμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης που εκκρεμεί και μας δίνει περιθώριο να κινηθούμε
  4. «Αναθεώρηση του πλέγματος για τις κρατικές ενισχύσεις. Πολλά ελληνικά μέτρα να γίνουν μόνιμες παρεμβάσεις ώστε ο κρατικός μηχανισμός να κινηθεί γρήγορα με τη δημιουργία μιας task force, μιας ομάδας εργασίας που θα προσφέρει ανακούφιση»

Επεσήμανε πως η Ευρώπη θα είναι δίπλα στην Ελλάδα, όπως με την πανδημία και το μεταναστευτικό, ενώ η αποκατάσταση της Θεσσαλίας δεν αποτελεί απλά εθνικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό διακύβευμα και έτσι θα αντιμετωπιστεί στη συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ λάιεν στο Στρασβούργο την Τρίτη. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως πέρα από την αναπροσαρμογή των δαπανών στο ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης, πρέπει να γίνουν οι συνομιλίες Ελλάδας – ΕΕ ώστε «να δούμε τι ανάγκες προκύπτουν για Θεσσαλία και να καλυφθούν σε βάθος χρόνου» με την πρώτη άμεση να δίδεται άμεσα.

«Είναι μια διαδικασία εφικτή και νομικά ισχυρή. Ο διάλογος για την αναδιοργάνωση των πιστώσεων πρέπει να κατευθυνθεί εκεί που έχουμε ανάγκη, όπως η γεωργία, η στήριξη των υποδομών και η άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που δεν θα εξαντληθεί στους μήνες που έρχονται αλλά σε δράσεις και χρηματοδοτήσεις σε βάθος χρόνου. Η αρχή θα γίνει άμεσα στο τέλος του έτους, με το πρώτο κύμα ανακούφισης των πληγέντων και τη στήριξη των νοικοκυριών» ανέφερε και συμπλήρωσε πως μετά θα ακολουθήσουν οι υποδομές και η αγροτική παραγωγή.

«Μην ξεχνάτε ότι η Θεσσαλία είναι ένας σιτοβολώνας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Και ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιουργεί μια ανάγκη για την Ευρώπη να στηρίξει την αγροτική παραγωγή. Άρα και εκεί πρέπει να αναμένουμε ισχυρές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θα κλιμακωθεί σε βάθος χρόνου. Θα αρχίσουμε αμέσως, αλλά οι παρεμβάσεις μας θα καλύψουν ό, τι χρονικό ορίζοντα, όποιο χρονικό ορίζοντα απαιτείται» τόνισε.

«Πιστεύω ότι ο συγκερασμός από αυτές τις τρεις “τσέπες”, τις τρεις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, θα καλύψει και ίσως και υπερκεράσει το ό,τι απαιτείται. Θέλω να προσθέσετε και μια τέταρτη, που είναι η αναθεώρηση του πλέγματος για τις κρατικές ενισχύσεις. Πολλά από τα μέτρα τα ελληνικά, τα εθνικά, θα πρέπει να αναγνωριστούν ως νόμιμες κρατικές ενισχύσεις και αυτό έχει τη μεγάλη του σημασία γιατί επιτρέπει στον κρατικό και τον κυβερνητικό μηχανισμό να πάει γρήγορα. Και τέλος, νομίζω ότι θα απαιτηθεί και η σύσταση κάποιας task force, δηλαδή μιας αφοσιωμένης, επικεντρωμένης στο πρόβλημα ομάδας εργασίας με εθνικούς και κοινοτικούς υπαλλήλους που θα έχει το γενικό συντονισμό. Πρέπει να πάμε γρήγορα, πρέπει να πάμε συντονισμένα, αλλά δεν νομίζω ότι μεσομακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρουμε. Η στήριξη αποκατάσταση της Θεσσαλίας, το ξαναλέω, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζητούμενο» επανέλαβε.

Σχετικα αρθρα

«Διαβάζοντας» προσεκτικά το σχέδιο Προϋπολογισμού, εν όψει της επερχόμενης καταιγίδας

fastpath

Ποινικές διώξεις και πρόστιμα για «μαύρο» χρήμα

admin

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική αίτηση για απονομή εφάπαξ

admin

Σαουδική Αραβία: Προβλέπει… έλλειμμα 21 δισ. δολαρίων για το 2024

fastpath

Ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών: Οδηγός για την αποφυγή έξτρα φόρου

admin

«Πάτρα – Πύργος»: Προχωρούν «χέρι – χέρι» εργασίες (στο 25%) και διαιτησία για τα κόστη του αυτοκινητόδρομου

admin

Πώς επηρεάζει την αγορά ακινήτων η βραχυχρόνια μίσθωση

fastpath

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

admin

Χατζηδάκης: Αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

admin

Στο γερμανικό «μικροσκόπιο» η «αποσύνδεση» Δύσης- Κίνας

fastpath

Εξοικονομώ: Οι παρατάσεις, τα νέα προγράμματα και οι δράσεις που “τρέχουν”

admin

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2024: «Βαραίνει» από το κόστος των καταστροφών

admin