Image default
Επιχειρήσεις

Τα top picks της Eurobank Equities μετά την επενδυτική βαθμίδα

Τα top picks της Eurobank Equities μετά την επενδυτική βαθμίδα

Να μείνουν τοποθετημένοι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμβουλεύει τους επενδυτές η Eurobank Equities, η οποία σε νέο report της με τίτλο «Stay on board» σχολιάζει την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία συστήνει στους επενδυτές να εκμεταλλεύονται τυχόν διορθώσεις για να προχωρήσουν σε επιλεκτικές αυξήσεις θέσεων στο Χ.Α., καθώς, όπως εκτιμά, η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι ένας καταλύτης που δεν έχει εξαντλήσει την πορεία του. «Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει χαρακτηριστεί ως βασικός καταλύτης που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδυτικών ροών, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα της αγοράς και οδηγώντας σε μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου (risk premium) … Αν και ορισμένοι παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει ότι το θέμα της επαναξιολόγησης ενόψει της αναβάθμισης των κρατικών τίτλων μπορεί να έχει ήδη εξαντλήσει τον κύκλο του, εμείς υποστηρίζουμε ότι υπάρχει αρκετός χώρος, ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες», αναφέρει η Eurobank Equities.

«Με τους επενδυτές να εστιάζουν κυρίως στους άλλους κύριους οίκους όπως η S&P, η Fitch και η Moody’s, ο καταλύτης αυτός βρίσκεται ακόμη μπροστά μας, με τις τοποθετήσεις να είναι συνεπώς έτοιμες να είναι υποστηρικτικές τους επόμενους μήνες στην αγορά μετοχών», προσθέτει. «Αναμένουμε ότι οι μετοχές που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI Standard θα επωφεληθούν περισσότερο από τη μείωση του κόστους ιδίων κεφαλαίων στην αγορά», προβλέπει η χρηματιστηριακή.

Οι κορυφαίες επιλογές (top picks) της Eurobank Equities από το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ένα μείγμα ποιοτικών ονομάτων με υψηλή ορατότητα κερδών και ταμειακές αποδόσεις, όπως οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo και Mytilineos, που συμπληρώνονται περαιτέρω από μετοχές υψηλότερου βήτα σε χαμηλή αποτίμηση, όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Παραμένουν ελκυστικές οι αποτιμήσεις

Οι ελληνικές μετοχές είχαν ένα μάλλον υποτονικό καλοκαίρι, σημειώνει η χρηματιστηριακή, καθώς η προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων φούντωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου των μετοχών εν μέσω φτωχότερων συνθηκών ρευστότητας λόγω της χαμηλής εποχικότητας.

Με τις ελληνικές μετοχές να σημειώνουν ήδη άνοδο 35% φέτος (τράπεζες +55%), η βραχυπρόθεσμη απόδοση κινδύνου φαίνεται συμμετρική, καθώς το εύθραυστο διεθνές κλίμα εξισορροπείται με τα ισχυρά εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους θετικούς καταλύτες. Δεδομένων των θετικών εγχώριων μεσοπρόθεσμων προοπτικών, εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσθέτουν επιλεκτικά έκθεση κατά τη διάρκεια διορθώσεων που προκαλούνται από διεθνείς παράγοντες.

«Το ΧΑΑ σημειώνει άνοδο 13% από τις πρώτες εκλογές (21 Μαΐου), αλλά μόλις 0,5% από τον δεύτερο γύρο των εκλογών (23 Ιουνίου), καθώς η αποκρυστάλλωση του πολιτικού τοπίου είχε εν μέρει αποτιμηθεί στο διάστημα μεταξύ των δύο γύρων.

Τούτου λεχθέντος, σημειώνουμε ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι έντονα θετικές αναθεωρήσεις των κερδών (τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις) έχουν διατηρήσει τις αποτιμήσεις σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.

Ενδεικτικά, οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από 6 φορές το μελλοντικό δείκτη EV/EBITDA, στο χαμηλότερο άκρο του ιστορικού εύρους συναλλαγών και με έκπτωση άνω του 20% έναντι των ομοειδών εταιρειών της ΕΕ.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η ομάδα με τις χαμηλότερες τιμές, δηλαδή η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, παραμένει στις 0,5 – 0,6 φορές σε όρους δείκτη P/TBV, υποδεικνύοντας έτσι πολλά περιθώρια για να μειωθεί η διαφορά έναντι των ξένων ομοειδών, καθώς αυξάνεται η πεποίθηση για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δημιουργήσουν βιώσιμο διψήφιο RoTE.

Η Ελλάδα απολαμβάνει επί του παρόντος την καλύτερη δυναμική κερδών στην κατηγορία της στην Ευρώπη, προσφέρει μια φθηνή πηγή κυκλικότητας, ελκυστικές αρχικές αποτιμήσεις, χαμηλή τοποθέτηση, υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές (που μόνο εν μέρει τσαλακώνονται από τις επιπτώσεις των πρόσφατων πλημμυρών, οι οποίες πιθανότατα θα κοστίσουν περισσότερο από 1% του ΑΕΠ), σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για τις εισηγμένες οντότητες και τεχνικούς καταλύτες (αναβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης).

Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η τοπική αγορά θα υπεραποδώσει τους επόμενους 12 μήνες, εκτός αν υπάρξει σημαντική μεταβολή του κινδύνου», αναφέρει η Eurobank Equities.

 • Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • ΟΠΑΠ
 • Jumbo 
 • MYTILINEOS
 • ΔΕΗ
 • Τράπεζα Πειραιώς
 • RISK PREMIUM
 • ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
 • ελκυστικές αποτιμήσεις

  Σχετικα αρθρα

  Amazon: Γιατί βγάζει από τα ταμεία της έως και 4 δισ. δολ. για τη νέα επένδυση (tweets + vids)

  admin

  Μαριάννα Λάτση: Βραβεύτηκε ως σύγχρονη Εθνική Ευεργέτιδα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (pics)

  admin

  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Έρχονται νέες θέσεις εργασίας και δράσεις για ενίσχυση

  admin

  Prodea Investments: Τα deal με ΕΤΕ και Mytilineos και η «άμυνα» στην άνοδο των επιτοκίων και των τιμών στα υλικά

  admin

  Με fast track διαδικασίες έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία (pic)

  admin

  Η Renault τερματίζει τη συμφωνία κοινής αγοράς με τη Nissan

  admin

  Revoil: Στα €388,43 εκατ. ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο – Στα €5,68 εκατ. τα EBITDA (πίνακας)

  admin

  SunriseMezz PLC: Στα €2,9 εκατ. τα ανεβασμένα κέρδη εξαμήνου

  admin

  SunriseMezz: Καθαρά κέρδη €2,9 εκατ. στο 6μηνο

  admin

  Phoenix Vega Mezz: Στα €6,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2023

  admin

  Σημαντικά αυξημένα κατά 25,5% τα έσοδα της Trastor στο εξάμηνο

  admin

  Trastor: Αύξηση 25,5% στα έσοδα από μισθώματα κατά το α’ 6μηνο

  admin