Image default
Ευρώπη

Εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ιρλανδίας – Μεγάλης Βρετανίας

Δύο μνημόνια κατανόησης που υπεγράφησαν τη Δευτέρα στο πλαίσιο της Βρετανο-Ιρλανδικής Ημέρας Ενέργειας μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αποσκοπούν στην αύξηση της συνεργασίας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη διερεύνηση περαιτέρω ευκαιριών διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας και στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση.

«Αυτό αναδεικνύει τα οφέλη της ενισχυμένης διασύνδεσης, τα οποία είναι η αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού, βελτιωμένος ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά και η δυνατότητα εξαγωγής πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε περιόδους υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Eamon Ryan, ο Ιρλανδός υπουργός για το κλίμα, ο οποίος υπέγραψε τις συμφωνίες μαζί με τη Βρετανίδα υφυπουργό για την ενεργειακή ασφάλεια Claire Coutinho.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία είναι ήδη στενά συνδεδεμένες χώρες όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό τους, καθώς ήδη υπάχρει ένας διασυνδετήριος αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας που διέρχεται κάτω από την Ιρλανδική Θάλασσα και αγωγών φυσικού αερίου που συνδέουν τις δύο χώρες.

«Με τις σημερινές συμφωνίες-ορόσημο θα εμβαθύνουμε την ενεργειακή μας εταιρική σχέση με την Ιρλανδία, ώστε να παρέχουμε φθηνότερη, καθαρότερη και ασφαλέστερη ενέργεια στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας και να αναπτύξουμε τις οικονομίες μας», δήλωσε η Coutinho.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ηγείται παγκοσμίως στην ενεργειακή ασφάλεια και στην επίτευξη του καθαρού μηδενός, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των εγχώριων προμηθειών ενέργειας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Ελπίζεται ότι η περαιτέρω σύνδεση των χωρών θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού για το ορυκτό αέριο, με τη συμφωνία να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία θα συνεργαστούν σε περίπτωση διαταραχής. Εν τω μεταξύ, η εργασία για περισσότερες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τιμών και στην εξισορρόπηση του δικτύου.

Παράλληλα, οι δύο χώρες θα εργαστούν για την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να προωθήσουν την πράσινη μετάβαση, μεταξύ άλλων σε θέματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμου υδρογόνου.

«Η κλιματική αλλαγή δεν αναγνωρίζει σύνορα, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε με τους πλησιέστερους γείτονές μας όταν πρόκειται να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων και τη μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Ryan.

«Στο μέλλον, το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών θα καλύπτεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά καθώς θα μεταβαίνουμε, το φυσικό αέριο θα διαδραματίζει κρίσιμο εφεδρικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα της Ιρλανδίας», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία εργάζεται επίσης για την εμβάθυνση των ενεργειακών δεσμών της με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας διασύνδεσης με τη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται για μια διασύνδεση με την Ολλανδία.

Σχετικα αρθρα

Playmobil: Αναδιάρθρωση του ομίλου, με περικοπές 17% στις θέσεις εργασίας

admin

Η Κομισιόν δίνει άλλα 93,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Φαντάροι από τον στρατώνα… στις επιχειρήσεις

admin

Εμβόλια RSV: Θα φέρουν 2 δισ. δολ. στα ταμεία GSK, Pfizer φέτος

admin

Από μια κλωστή κρέμεται η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Πυρ ομαδόν στον επίδοξο Επίτροπο για το Κλίμα Hoekstra λόγω Κατάρ

admin

Διαψεύδει τις φήμες για κυβέρνηση τεχνοκρατών η Μελόνι

admin

Φλερτ μεταξύ ισπανικού Sumar και Πρασίνων της ΕΕ – Σε διακριτική απόσταση η Αριστερά

admin

Ευρωζώνη: Eπίμονη τάση συρρίκνωσης στη μεταποίηση- Η εξαίρεση της Ελλάδας

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήθελε να πληρώσει τον Τραμπ για να μην είναι ξανά υποψήφιος

admin

Bitcoin: Σε υψηλό έξι εβδομάδων και «κοιτάει» τα 30.000 δολάρια

admin

Goldman Sachs: Με «ισχυρούς ρυθμούς» αυξάνεται η κινεζική ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο

admin