Image default
Οικονομία

Ευρωζώνη – Ανάπτυξη: Ο γερμανικός «βραχνάς» προκαλεί «πόνο» στην Κομισιόν

Το τέλος του καλοκαιριού έχει έρθει εδώ και λίγες ημέρες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάζεται και για ένα «γερμανικό τέλος» στην πρωτοκαθεδρία των γερακιών της Bundestag, που όλα δείχνουν ότι δεν θα καταφέρουν να τη «σώσουν» από την ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τη Γερμανία

Η Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, προέβλεψε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη ανάπτυξης 0,2%, καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει ύφεση στον τεράστιο βιομηχανικό της τομέα και χαμηλές επιδόσεις στις εξαγωγές, οι οποίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή επεσήμανε την αδυναμία της παραγωγής και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία «χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά» από τα σοκ στις τιμές της ενέργειας που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρότι η Ευρωζώνη απέφυγε μια ύφεση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, την αύξηση του κόστους δανεισμού και τη μειωμένη ζήτηση σε εξαγωγικές αγορές όπως η Κίνα, σημειώνει το -.

Τα προβλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα εμφανή στη Γερμανία, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης πιέζεται λόγω της μεγάλης έκθεσής της στον βιομηχανικό τομέα.

Ειδικότερα, από τότε που υπήρξε ύφεση τον χειμώνα, η οικονομία δεν αναπτύχθηκε καθόλου κατά το δεύτερο τρίμηνο και αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από το Ινστιτούτο Κιέλου.

Το είχε προβλέψει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ήδη προβλέψει ότι η Γερμανία θα ήταν η μόνη σημαντική προηγμένη οικονομία που θα συρρικνωθεί το 2023, με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά να συνεχίζεται όμως να είναι χαμηλότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί νωρίτερα φέτος.

Ειδικότερα, τον Μάιο η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 1,1 % το 2023, όμως προχώρησε σε αναθεώρηση σήμερα Δευτέρα στο 0,8 τοις εκατό.

«Οι πολλαπλοί αντίθετοι άνεμοι που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας φέτος οδήγησαν σε ασθενέστερη δυναμική ανάπτυξης από ό,τι είχαμε προβλέψει την άνοιξη», δήλωσε ο επίτροπος οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας την «οικονομική αναστάτωση» που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ανάπτυξη στην ΕΕ

Η πρόβλεψη ανάπτυξης για την ΕΕ των 27 εθνών στο σύνολό της μειώθηκε επίσης για το 2023 στο 0,8%, από προηγούμενη πρόβλεψη περίπου 1% με τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, που αποτελείται από 20 χώρες να αναπτύσσεται κατά 1,3 τοις εκατό το 2024,κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη 1,6 τοις εκατό σύμφωνα με την Κομισιόν.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η  ανάπτυξη της ΕΕ θα είναι εμφανώς καλύτερη στο 1,4 % το επόμενο έτος. Σε αυτό συνηγορεί και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος έχει επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω, καθώς προβλέπεται να παραμείνει πολύ πάνω από τον στόχο στο 5,6% το 2023 σε σύγκριση με 5,8% στην προηγούμενη προοπτική.

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσουν ξανά στο 2,9% το 2024, μια ελαφρά αύξηση από την πρόβλεψη 2,8% που έγινε τον Μάιο για το επόμενο έτος.

Οι χώρες που ξεχωρίζουν

Εκτός από τη Γερμανία που τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

«Η αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης, και ειδικά της κατανάλωσης, δείχνει ότι οι υψηλές και ακόμα αυξανόμενες τιμές καταναλωτή για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, έχουν βαριές συνέπειες. Το ασθενέστερο momentum της ανάπτυξης στην Ε.Ε. αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 και οι επιπτώσεις από την σφιχτή νομισματική πολιτική πρόκειται να συνεχίσουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα», αναφέρει η Κομισιόν.

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: Μέτρα ανακούφισης από τις υψηλές τιμές ζητά η αγορά – Τι λέει η Κομισιόν για το πετρέλαιο

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις η μεταποιητική δραστηριότητα

fastpath

Σκρέκας: Δεν διαπιστώνονται ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία

fastpath

Ολυμπία Οδός: Στο 25% η πρόοδος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις

admin

ΚΕΠΕ: Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Η οικονομία μας πάει καλά κι αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς»

fastpath

Συνολικοί πόροι 12,1 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία το 2024

admin

Ζαχαράκη: Έρχεται πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών

fastpath

ONEX: Χτίζει στρατηγικές συνεργασίες σε Ν. Κορέα και Νορβηγία

fastpath

Παγκόσμια Τράπεζα: Η επιβράδυνση της Κίνας «ροκανίζει» την αισιοδοξία για την ανάπτυξη της ανατολικής Ασίας

fastpath

Σκρέκας: Συνεχείς έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους σε λάδι και ψωμί

fastpath

Στο 6,4% η ανεργία στην ευρωζώνη τον Αύγουστο

fastpath