Image default
Οικονομία

Ντάιμον (JPMorgan): Η οικονομία δεν θα τα πάει καλύτερα με τόσους κινδύνους εκεί έξω

H «υγιής» κατανάλωση και οι αυξανόμενοι μισθοί υποστηρίζουν την οικονομία προς το παρόν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μπροστά, δήλωσε ο Ντάιμον. 

«Φρένο» στις προσδοκίες πως η αμερικανική οικονομία θα πηγαίνει «από το καλό στο καλύτερο» έβαλε ο CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, μιλώντας σε ένα συνέδριο, σύμφωνα με το CNBC.

H «υγιής» κατανάλωση και οι αυξανόμενοι μισθοί υποστηρίζουν την οικονομία προς το παρόν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μπροστά, δήλωσε ο Ντάιμον.

Στις ανησυχίες του περιλαμβάνονται οι κεντρικές τράπεζες που αποσύρουν τα προγράμματα ρευστότητας μέσω «ποσοτικής σύσφιξης», ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο «που ξοδεύουν σαν μεθυσμένοι ναύτες», είπε το τραπεζικό στέλεχος.

«Το να πούμε ότι ο καταναλωτής είναι ισχυρός σήμερα, δηλαδή ότι θα έχουμε ένα ακμάζον περιβάλλον για χρόνια, είναι τεράστιο λάθος», είπε.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αψήφησε τις προσδοκίες για ύφεση τον προηγούμενο χρόνο, μεταξύ άλλων και από τον Ντάιμον, που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού. Πέρυσι, προειδοποίησε ότι ένας πιθανός οικονομικός «τυφώνας» βρίσκεται καθοδόν, επικαλούμενος τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τις κεντρικές τράπεζες και τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αλλά η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχθεί ανθεκτική, με αποτέλεσμα περισσότεροι οικονομολόγοι να αναμένουν ότι μια ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Οι επιχειρήσεις αισθάνονται πολύ καλά επειδή κοιτάζουν τα τρέχοντα αποτελέσματά τους», είπε ο Ντάιμον. «Αλλά αυτά τα πράγματα αλλάζουν και δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το πλήρες αποτέλεσμα όλου αυτού σε 12 ή 18 μήνες από τώρα».

Ενώ η JPMorgan και άλλες τράπεζες «κερδίζουν υπερβολικά» από δανεισμό εδώ και χρόνια λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων αθέτησης πληρωμών, εμφανίστηκαν πιέσεις σε μέρη του δανεισμού ακινήτων και υψηλού κινδύνου, είπε ο Ντάιμον.

«Εάν και όταν έχουμε μια ύφεση, την οποία τελικά θα έχουμε, θα έχουμε έναν πραγματικό κανονικό πιστωτικό κύκλο», είπε ο Ντάιμον. «Σε έναν κανονικό πιστωτικό κύκλο, κάτι γίνεται πάντα χειρότερο από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.

Ο Ντάιμον σχετικά με τους κανονισμούς, τις αγορές, την Κίνα

Η JPMorgan επαναγοράζει μετοχές σε «χαμηλότερο επίπεδο» από πριν, με ρυθμό που μπορεί να διαρκέσει έως το 2024, είπε ο Ντάιμον, καθώς η τράπεζα διαθέτει κεφάλαια για να τηρήσει τους επερχόμενους κανόνες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις νέες ρυθμιστικές εντολές «εντελώς απογοητευτικές» και πίεσε για μεγαλύτερη διαφάνεια από τις ρυθμιστικές αρχές, λέγοντας ότι η JPMorgan θα πρέπει να κατέχει περίπου 30% περισσότερο κεφάλαιο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Αυτό θέλουν; Είναι καλό, μακροπρόθεσμα;» ρώτησε ο Ντάιμον. «Ποιο ήταν εξ αρχής το καταραμένο νόημα της Βασιλείας;»

Όταν ρωτήθηκε για το εάν οι IPO και οι αγορές συγχωνεύσεων ανεβαίνουν λόγω της επερχόμενης εισαγωγής της Arm, ο Ντάιμον είπε ότι ενθαρρύνει τους CEO να αναλάβουν δράση αντί να περιμένουν πολύ.

«Νομίζω ότι οι αβεβαιότητες εκεί έξω μπροστά μας είναι ακόμα πολύ μεγάλες και πολύ επικίνδυνες», είπε ο Ντάιμον.

Μεταξύ αυτών των κινδύνων είναι η επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα, εξήγησε. Οι προοπτικές για τις δραστηριότητες της JPMorgan στην Κίνα έγιναν από θετικές σε απλώς «εντάξει» λόγω των αυξανόμενων κινδύνων, τόνισε.

«Δεν περιμένω πόλεμο στην Ταϊβάν, αλλά αυτό μπορεί να πάει χειρότερα», αποσαφήνισε ο Ντάιμον.

Photo: @AssociatedPress

Σχετικα αρθρα

«Διαβάζοντας» προσεκτικά το σχέδιο Προϋπολογισμού, εν όψει της επερχόμενης καταιγίδας

fastpath

Ποινικές διώξεις και πρόστιμα για «μαύρο» χρήμα

admin

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική αίτηση για απονομή εφάπαξ

admin

Σαουδική Αραβία: Προβλέπει… έλλειμμα 21 δισ. δολαρίων για το 2024

fastpath

Ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών: Οδηγός για την αποφυγή έξτρα φόρου

admin

«Πάτρα – Πύργος»: Προχωρούν «χέρι – χέρι» εργασίες (στο 25%) και διαιτησία για τα κόστη του αυτοκινητόδρομου

admin

Πώς επηρεάζει την αγορά ακινήτων η βραχυχρόνια μίσθωση

fastpath

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

admin

Χατζηδάκης: Αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

admin

Στο γερμανικό «μικροσκόπιο» η «αποσύνδεση» Δύσης- Κίνας

fastpath

Εξοικονομώ: Οι παρατάσεις, τα νέα προγράμματα και οι δράσεις που “τρέχουν”

admin

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2024: «Βαραίνει» από το κόστος των καταστροφών

admin