Image default
Οικονομία

«Βόμβα» καυσίμων στο ΥΠΕΘΟ -Δεν φαίνεται στον ορίζοντα υποχώρηση των τιμών

Απ’ αλλού το περίμεναν κι απ’ αλλού τους ήρθε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.  

Τέτοια εποχή πέρσι, όποιον ρωτούσες στο οικονομικό επιτελείο για το τι βλέπει με τις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, δαγκωνόταν από την αγωνία. Οι ίδιοι άνθρωποι λίγους μήνες αργότερα, δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους για τη “βουτιά” των τιμών και τον “αέρα” στο ΑΕΠ και τα έσοδα του Προϋπολογισμού. Μάλλον ελάχιστοι περίμεναν ότι θα φτάναμε Σεπτέμβριο με μέση τιμή βενζίνης στα 2 ευρώ.  

Η αλήθεια είναι ότι μύριζε “μπαρούτι” από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ μπαίνοντας στον Ιούλιο άρχισαν να ξαναπαίζουν ρεπορτάζ για τον ανήφορο της αμόλυβδης κυρίως στα νησιά, αλλά και το ράλι του πετρελαίου κίνησης, που ανατροφοδοτεί το φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πλέον, το κοντέρ και επισήμως γράφει 2,002 ευρώ Πανελλαδικά τιμή αμόλυβδης, με μόλις 17 Νομούς οριακά κάτω από τα 2 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει ξεπεράσει τα 1,80 ευρώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και φλερτάρει με τα 2 ευρώ στις Κυκλάδες!  

Ενδεχόμενο Fuel Pass δεν εξετάζεται από το ΥΠΕΘΟ ειδικά μετά τις δημοσιονομικές και ταμειακές αναταράξεις που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες, ενώ τα σενάρια για παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στο συρτάρι, με την προσδοκία ότι και φέτος τα διυλιστήρια θα βάλουν “πλάτη” με εκπτώσεις και ειδικές επιδοτήσεις, έτσι ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να συγκρατηθεί σε βιώσιμα επίπεδα. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, απαρατήρητα τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι πέρσι το 18,7% των νοικοκυριών δεν άνοιξε θέρμανση λόγω ακρίβειας κι αυτό ήταν το τρίτο υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη.  

Αυτό που επιτείνει τον προβληματισμό στο ΥΠΕΘΟ και την αγωνία στα νοικοκυριά, είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα υποχώρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Αντιθέτως. Τα παιχνίδια ΟΠΕΚ- Ρωσίας έχουν “σπρώξει” το μαύρο χρυσό στα 92 δολάρια, δηλαδή στα επίπεδα του περσινού Νοεμβρίου, με άνοδο 7,5% σε ένα μήνα και τα στοιχήματα να δίνουν 100 δολάρια για το επόμενο 12μηνο!  

2023-09-13_09_03_06-window.jpg

Ευτυχώς τα νέα επί του παρόντος είναι σχετικά καλά για το φυσικό αέριο και το ρεύμα. Όπως επισημαίνει η Έκθεση Θερινών Προβλέψεων της Κομισιόν, οι τιμές spot ήταν χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στο 2023-2ο τρίμηνο (κατά 11% για την ηλεκτρική ενέργεια και κατά 15% για το φυσικό αέριο TTF). Για το 2023-3ο τρίμηνο οι αγορές φαίνεται τώρα να προτείνουν επίπεδα που είναι χαμηλότερα κατά 21% για το φυσικό αέριο και 25% για την ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με αυτό που αναμενόταν την Άνοιξη.  

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποδηλώνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν οριακά κάτω από τα επίπεδα που αναμένονταν την Άνοιξη για το 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να έχουν προσαρμόσει τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας και να υποθέτουν κανονικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να περιορίζονται. 

Από την άλλη, σε ένα ιδιότυπο σκωτσέζικο ντους, οι διεθνείς τιμές στα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα εν γένει, εξακολουθούν να προκαλούν νευρικότητα κυρίως στους καταναλωτές και δευτερευόντως στις κυβερνήσεις- της ελληνικής μη εξαιρουμένης- που καλούνται από τις Βρυξέλλες να άρουν τα μέτρα στήριξης, εν ονόματι της… τιθάσευσης του πληθωρισμού.  

Πέρα από τα παιχνίδια με τα ουκρανικά σιτηρά και τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές του ρυζιού από την Ινδία, αυτό που ήδη ρίχνει βαριά σκιά πάνω από τον πλανήτη, είναι οι επιπτώσεις από τον Ελ Νίνιο, που κατά πολλούς θα είναι ο πιο βίαιος των τελευταίων ετών. Στα καθ’ ημάς, οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις του Ιουνίου και ο παρατεταμένος καύσωνας του Ιουλίου, έχουν προκαλέσει ανατιμητικό σοκ στα οπωροκηπευτικά, με διψήφιες αυξήσεις ως και 20%, χωρίς να έχουμε δει ακόμα τις επιπτώσεις από τις καταστροφές στη Θεσσαλία…  

Σχετικα αρθρα

Μετρό Θεσσαλονίκης: «Πέφτουν υπογραφές» με Ιταλούς – Γάλλους για το ΣΔΙΤ των 292 εκατ. ευρώ

admin

Προβλέψεις για ύφεση της γερμανικής οικονομίας από κορυφαία ινστιτούτα -Επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2024

fastpath

Το 17,4% του πληθυσμού της χώρας απειλεί ο κίνδυνος φτώχεια

fastpath

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στην DoValue Greece για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις σε οφειλέτη

admin

Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές – Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός

admin

Μήνυμα επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης απηύθυνε ο Θ. Σκυλακάκης από το βήμα συνεδρίου

admin

Αυξημένες κατά 13% οι οικοδομικές άδειες τον Ιούνιο

fastpath

ΕΛΣΤΑΤ: Σε ποια τρόφιμα μειώθηκε η κατανάλωση – Τι αφορούν οι περισσότερες δαπάνες των νοικοκυριών

admin

Ισπανία: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, αύξηση για τρίτο διαδοχικό μήνα

fastpath

Γραφείο Προϋπολογισμού: Εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το 2023

admin

Σασόν: «Υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα – Θα τη στηρίξουμε να γίνει οικονομική δύναμη στην περιοχή»

fastpath

ΟΠΕΚΑ: Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 1,3 εκατ. δικαιούχους

fastpath