Image default
Οικονομία

Νέα άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο: Στο +3,7% – «Αγκάθι» τα καύσιμα

Ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,7%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Όλα τα βλέμματα στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,7%, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα βλέμματα να στρέφονται στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα και την πορεία των επιτοκίων.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,7% σε ετήσια βάση και 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, που συνιστά υψηλό 14 μηνών έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,6% αντίστοιχα. Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, σκαρφάλωσε 4,3% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

Οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων τροφοδότησαν μεγάλο μέρος της πληθωριστικής «λαίλαπας», καθώς σημείωσαν άνοδο 5,6% σε μηνιαία βάση, με «άλμα» 10,6% να σημειώνει μόνο η βενζίνη. Τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 0,2%, ενώ το κόστος στέγασης έχει ακριβότερο κατά 0,3%. Η άνοδος του πληθωρισμού έπληξε τους μισθούς των εργαζομένων. Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 0,5% για τον μήνα, αν και εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις επιταχύνθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών σε ενέργεια και μια σειρά άλλων αγαθών. Toν Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3% του Ιουνίου, αλλά λίγο χαμηλότερα από το 3,3% της μέσης εκτίμησης των αναλυτών. Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση 0,2% από τον Ιούνιο, όσο και στην προηγούμενη μέτρηση και όσο προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να τιθασεύσουν την άνοδο των τιμών, έχοντας επιδοθεί σε μία σειρά αυξήσεων επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που «έτρεχε» σε υψηλό 40 ετών το καλοκαίρι του περασμένου έτους. Οι αγορές «αποχαιρετούν» το σενάριο πως η Fed θα έκανε ένα «διάλειμμα» από τις επιτοκιακές αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου του γεγονότος πως ο πληθωρισμός «τσίμπησε» εκ νέου και παρουσιάζεται ιδιαιτέρως ανθεκτικός και επίμονος.

Σχετικα αρθρα

Σδούκου: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό

fastpath

New York Times: Η άλλοτε λαβωμένη Ελλάδα τώρα ανθεί

fastpath

Τι καταβάλλεται αυτή την εβδομάδα από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

fastpath

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. το 8μηνο

admin

Προϋπολογισμός: Ποια φορολογικά έσοδα στήριξαν τα κρατικά ταμεία τον Αύγουστο – Αύξηση 21,6%

fastpath

Ρεύμα: Ενίσχυση της ζήτησης τον Αύγουστο – Σε αρνητικό έδαφος η κατανάλωση όλο το 2023

fastpath

Προϊόν πολυτελείας το ελαιόλαδο – Πού προβλέπεται να φτάσει η τιμή του

admin

Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλίας, που έπληξε ο Daniel, είναι καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις

admin

Οι εκτιμήσεις για την πορεία τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα

admin

«Τροχάδην» για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας – Σε ανοιχτή γραμμή υπουργείο Ανάπτυξης και σούπερ μάρκετ

admin

Αναπτυξιακός νόμος: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων σε 2 καθεστώτα

admin

ΕΣΠΑ: Οι τρεις ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έρχονται τον Οκτώβριο

admin