Image default
Ευρώπη

Μελόνι: Δεν κάνει πίσω – Θέλει να πάρει οπωσδήποτε 3 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

«Ακόμη και αν τροποποιηθεί ο νέος έκτακτος φόρος στα κέρδη των τραπεζών, το κράτος θα εξακολουθήσει να αναμένει εισροές σχεδόν 3 δισ. ευρώ» επιμένει η Μελόνι, καταβαραθρώνοντας τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

H Ιταλίδα πρωθυπουργός σχολιάζοντας σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή της RAI1, την επιβολή του φόρου, μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πιθανές αρνητικές παρενέργειες από την αμφιλεγόμενη φορολογία δήλωσε ότι ο έκτακτος φόρος στα κέρδη των τραπεζών, ο οποίος έχει προκαλέσει ανησυχίες  τους επενδυτές, θα μπορούσε να τροποποιηθεί, εφόσον το κράτος θα εισπράξει τις ίδιες προβλεπόμενες εισροές.

“Εάν θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε τον φόρο στις τράπεζες, θα το κάνουμε εφόσον οι εισροές θα παραμείνουν αμετάβλητες”, δήλωσε η Μελόνι στην τηλεόραση RAI1, προσθέτοντας ότι η αξία των αναμενόμενων εσόδων είναι λίγο κάτω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Μπορούν να εξεταστούν οι διορθώσεις, αλλά δεν θέλω να κάνω πίσω», τόνισε.

Στην Βουλή για έγκριση

Το σχέδιο για έκτακτο φόρο, που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Αύγουστο με νόμο έκτακτης ανάγκης, υπόκειται επί του παρόντος στην διαδικασία της κοινοβουλευτικής έγκρισης, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να τροποποιηθεί.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η ηγέτιδα του δεξιού συνασπισμού αντιμετωπίζει άσχημες οικονομικές συνθήκες, την ώρα που η κυβέρνησή της ετοιμάζει τον πρώτο της νόμο για τον προϋπολογισμό. Ο έκτακτος φόρος είναι ένα από τα μέτρα με τα οποία σχεδιάζει να τον χρηματοδοτήσει.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών την Τετάρτη, ενώ ανεβαίνει σταθερά από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του σχεδιαζόμενου φόρου.

Ωστόσο, το ασφάλιστρό της έναντι των ομολόγων της Γερμανίας – ένας σημαντικός δείκτης κινδύνου – παραμένει πιο συγκρατημένο, κυμαινόμενο περίπου στον ετήσιο μέσο όρο των 179 μονάδων βάσης.

Εντάσεις με την ΕΕ

Η Μελόνι αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής επέκρινε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είναι αρμόδιος για οικονομικά θέματα. “Είναι περισσότερο επικριτικός παρά συνεργάσιμος”, είπε.

Την Τετάρτη, η Μελόνι επανέλαβε την έκκλησή της προς τις ευρωπαϊκές αρχές να μη χάσουν χρόνο για να δώσουν το πράσινο φως στην επένδυση της Deutsche Lufthansa AG στον αερομεταφορέα της χώρας ITA Airways. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία στα τέλη Μαΐου συμφώνησε να αγοράσει το 41% της ITA, στοχεύοντας σε επέκταση στην τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική αγορά της Ευρώπης.

Σχετικα αρθρα

Λίθιο: Νέα τεράστια κοιτάσματα, καταρρέουν οι τιμές

admin

ΗΠΑ: Στο παρά ένα, για να μπει κυβερνητικό «λουκέτο»

admin

Ο «μπαμπούλας» του στασιμοπληθωρισμού πάνω από τις αγορές

admin

Οι σπάνιες γαίες είναι το νέο «υπερόπλο»

admin

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στο 3,9%

admin

Μπερνάρ Αρνό: Το αφεντικό της LVMH στο στόχαστρο της εισαγγελίας για συναλλαγές με Ρώσο ολιγάρχη

admin

Νέα πρόοδος για την υψηλής ποιότητας οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»: τρίτη έκθεση για την πρώτη δεκαετία της Πρωτοβουλίας

admin

Η Huawei παίρνει την εκδίκησή της

admin

Ο CEΟ που φτιάχνει τσιπ τεχνητής νοημοσύνης αλλά «ξεπουλάει» δερμάτινα τζάκετ

admin

Στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά F-16

admin

Για όσο το δυνατόν περισσότερο θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία

admin

Μπλόκο στα ρωσικά αυτοκίνητα με συνοριακούς ελέγχους επιχειρεί η Φινλανδία

admin