Image default
Ευρώπη

Συνεχίζεται η βρετανική συνενοχή στην εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων Κινέζων φυλακισμένων

Μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα παρείχε εξουσίες στους βρετανικούς ιατρικούς οργανισμούς να αποκλείουν προμηθευτές με βάση την εμπλοκή τους στην εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων, απορρίφθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη.

Η εν λόγω τροπολογία θα ήταν η πρώτη νομοθετική συμβολή στη βρετανική νομοθεσία που θα όριζε την εξαναγκαστική συλλογή οργάνων και θα αποτελούσε ένα «κρίσιμο βήμα για την αποτροπή της συνενοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στο παράνομο εμπόριο εξαναγκαστικής συλλογής οργάνων δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε εκ μέρους του Διεθνούς Συνασπισμού για τον τερματισμό της κατάχρησης μεταμοσχεύσεων στην Κίνα, το οποίο κοινοποιήθηκε στη Euractiv.

Με 274 ψήφους υπέρ και 194 κατά της πρότασης διαφωνίας επί της πρότασης τροπολογίας του Λόρδου Philip Hunt, η τροπολογία απέτυχε να περάσει τον έλεγχο της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Ο κόσμος γνωρίζει όλο και περισσότερο την επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων λιρών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την αναγκαστική αφαίρεση οργάνων από πολιτικούς κρατούμενους. Και όμως, ενώ μας παρουσιάστηκε η ευκαιρία να αποτρέψουμε τη συνενοχή σε αυτά τα εγκλήματα, η κυβέρνηση απέρριψε την προτεινόμενη τροπολογία μας», δήλωσε ο Hunt.

Το 2016 υπογράφηκε μια νοσοκομειακή συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας αξίας 300 εκατομμυρίων λιρών, η οποία αποκάλυψε μια δεκαετή συνεργασία που περιλαμβάνει τη συμμετοχή στην κατασκευή και διαχείριση του νέου διεθνούς νοσοκομείου IHG Qingdao 200 κλινών και μελλοντικών έργων στη Σαγκάη και την Τσενγκντού.

Η εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων είναι ένα κρατικά εγκεκριμένο κινεζικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου οι πολιτικοί κρατούμενοι εκτελούνται για τα όργανά τους, ενώ εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται 60.000 – 90.000 μεταμοσχεύσεις στο πλαίσιο μιας πανεθνικής βιομηχανίας αξίας άνω των 800 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την Telegraph.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό σφάλμα και μια αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου από ακούσια συνενοχή. Τα χρήματα των φορολογουμένων δεν πρέπει να στηρίζουν αυτά τα φρικτά εγκλήματα», πρόσθεσε.

«Είναι απογοητευτικό να ακούμε ότι η βρετανική κυβέρνηση απέτυχε να περάσει αυτή τη σημαντική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες, η οποία σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τους πολίτες και τα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου από τη συνενοχή στα εγκλήματα εξαναγκαστικής συλλογής οργάνων για τα οποία κατηγορείται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε ο Δρ Adnan Sharif, γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί κατά της εξαναγκαστικής συλλογής οργάνων (DAFOH), η οποία διεξάγει εκστρατείες κατά της παράνομης και ανήθικης συλλογής οργάνων σε όλο τον κόσμο.

«Η ψήφιση αυτής της τροπολογίας θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοια εγκλήματα, η δολοφονία αθώων, δεν θα γίνουν ανεκτά», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου από ακούσια συνενοχή. Πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Κίνα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κάνει τα στραβά μάτια», δήλωσε η Susie Hughes, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Συνασπισμού για τον τερματισμό της κατάχρησης μεταμοσχεύσεων στην Κίνα.

Σχετικα αρθρα

Απομακρύνονται οι Γάλλοι διπλωμάτες και στρατιώτες από τον Νίγηρα

admin

Ιταλία: Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας

admin

Χόλιγουντ: Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να γράψουν στην απεργία οι σεναριογράφοι – Προκαταρκτική συμφωνία με τα στούντιο

admin

Amazon: Επενδύει 4 δισ. στην Anthropic και τον επίδοξο αντίπαλο του ChatGPT

admin

Το νέο πρόσωπο της πυρηνικής ενέργειας είναι η… Miss America

admin

Σολτς: Δεν είναι πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

admin

Ντομπρόβσκις: «Νέοι τομείς ανησυχίας» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας

admin

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το ράλι του πετρελαίου δεν θα εκτροχιάσει τη μάχη της ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού

admin

Μοιράζουν χιλιάδες ευρώ για τις διακοπές των εργαζομένων – Ένα win-win προνόμιο

admin

Κομισιόν: Αποδέσμευση 1,5 δισ. για την Ουκρανία από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας

admin

Εργαζόμενοι: Μόνο το 27% πιστεύει ότι έχει μια «υγιή» σχέση με τη δουλειά του

admin

Γερμανός νομοθέτης: Η Βαρσοβία παίζει πολιτικά παιχνίδια εναντίον του Κιέβου

admin