Image default
Ευρώπη

Τραπεζικές πηγές στη «Ν»: Η ΕΚΤ θα αυξήσει σήμερα κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το Διοικητικό  Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής από τραπεζικούς κύκλους.

«Η επίμονα υψηλή πληθωριστική πίεση αναγκάζει την ΕΚΤ να κινηθεί επιθετικά και δικαιολογεί την περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, φθάνοντας συνολικά τις 425 μονάδες, μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

«Οι σκέψεις που υπήρχαν για ένα διάλειμμα στις αυξήσεις, μένουν στην άκρη, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει  πάνω από το 3% και την επόμενη χρονιά», προσθέτουν.

«Αρκετά μέλη του Δ.Σ. εκτιμούν πάντως ότι τα επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων δεν θα ξεπεράσουν το 4%-που ήταν από την έναρξη των αυξήσεων το ανώτατο όριο- από το 3,75% που είναι μέχρι σήμερα».

Το κλίμα που επικρατεί μάλιστα στην Φρανκφούρτη ενισχύει εκείνους που πιστεύουν ότι «ακόμη και αν υπάρξει παύση, μετά τη σημερινή αύξηση, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα όχι μόνο για τον ερχόμενο χρόνο, αλλά και για μεγάλο μέρος του 2025», τονίζουν οι τραπεζικές πηγές.

Η ΕΚΤ στην κόψη του ξυραφιού

Τα «γεράκια» φαίνεται λοιπόν να επιβάλουν για άλλη μία φορά τη γραμμή τους έναντι των «περιστεριών», με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ «να προσπαθεί πάντα να παίξει ευγενικά το ρόλο της ως μεσολαβήτρια μεταξύ των δύο στρατοπέδων», σημειώνουν οι τραπεζικές πηγές.  «Τα γεράκια επιμένουν ότι η θεραπεία για τον υψηλό πληθωρισμό είναι επώδυνη, πιο επώδυνη από τη θεραπεία της ύφεσης, γιατί διαρκεί περισσότερο και εξακολουθεί να επιβάλλει μια φάση στασιμότητας, αν όχι συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας», προσθέτουν.

Εκτός από την απόφαση για τα επιτόκια, οι επενδυτές δίνουν επίσης πολύ μεγάλη προσοχή στο εάν η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας θα στείλει μηνύματα για την περαιτέρω πορεία της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες.

Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου.

Σχετικα αρθρα

Playmobil: Αναδιάρθρωση του ομίλου, με περικοπές 17% στις θέσεις εργασίας

admin

Η Κομισιόν δίνει άλλα 93,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Φαντάροι από τον στρατώνα… στις επιχειρήσεις

admin

Εμβόλια RSV: Θα φέρουν 2 δισ. δολ. στα ταμεία GSK, Pfizer φέτος

admin

Από μια κλωστή κρέμεται η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Πυρ ομαδόν στον επίδοξο Επίτροπο για το Κλίμα Hoekstra λόγω Κατάρ

admin

Διαψεύδει τις φήμες για κυβέρνηση τεχνοκρατών η Μελόνι

admin

Φλερτ μεταξύ ισπανικού Sumar και Πρασίνων της ΕΕ – Σε διακριτική απόσταση η Αριστερά

admin

Ευρωζώνη: Eπίμονη τάση συρρίκνωσης στη μεταποίηση- Η εξαίρεση της Ελλάδας

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήθελε να πληρώσει τον Τραμπ για να μην είναι ξανά υποψήφιος

admin

Bitcoin: Σε υψηλό έξι εβδομάδων και «κοιτάει» τα 30.000 δολάρια

admin

Goldman Sachs: Με «ισχυρούς ρυθμούς» αυξάνεται η κινεζική ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο

admin